вечір пам'яті Олександри Бурбело фото

У Вінниці пройшов вечір пам'яті дівчинки-генія Олександри Бурбело

06 березня 2018, 13:34

Господь послав її не випадково,
Вона прийшла, як зіронька в цей світ.
Осяяла, як промінь веселковий,
Лишила на землі помітний слід

Vlasno.info
Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

У Вінниці пройшов вечір пам'яті дівчинки-генія Олександри Бурбело

  Vlasno.info   Додати коментар


Господь послав її не випадково,
Вона прийшла, як зіронька в цей світ.
Осяяла, як промінь веселковий,
Лишила на землі помітний слід.

Тамара Артем'єва

В презентаційному залі Вінницького літературно-меморіального музею імені Коцюбинського 1 березня 2018 року відбувся творчий вечір юної письменниці, поетки, члена Національної спілки письменників України Олександри Сергіївни Бурбело.

Серце Олександри не б'ється, але пульсують на планеті її вірші. Олександра Бурбело народилася 1 січня 1998 року в місті Вінниці. Поет та прозаїк. Член Національної Спілки письменників України.

Літературний доробок Олександри Бурбело постає духовним скарбом новітнього українського слова. Прониклива поезія й ексклюзивна проза юної письменниці розлетілась по її улюбленій «казковій Україні» веселковим розмаїттям творів у друкованих періодичних виданнях та літературних збірниках. Олександра була багаторазовим переможцем Всеукраїнських і Міжнародних літературних конкурсів.

Мов обірвана струна бринить талановите слово юної поетеси Олександри Бурбело. Її поезію декламували студенти літературного гуртка Вінницького національного технічного університету з факультету інформаційних технологій та комп'ютерної інженерії.

Олександра відмінно навчалася у Вінницькій школі №26, була переможницею предметних олімпіад та конкурсів республіканського рівня, в її портфоліо більше п'ятдесяти грамот, дипломів, подяк, сертифікатів.

Саша захоплювалася математикою, історією, географією, біологією та астрономією. Любила фотографувати.

Олександра з дитинства мріяла стати письменницею. Свої твори друкувала в республіканських профільних журналах, газетах та альманахах. Улюбленим журналом для Саші був Всеукраїнський журнал «Барвінок», який неодноразово нагороджував її дипломом активного дописувача та читача і який познайомив дівчинку з класиком української літератури Всеволодом Нестайком. Відомий письменник надсилав Саші свої книги, зав'язалося листування. Саме йому на рецензію надіслала Олександра свою першу книжку «Первоцвіт», яка вийшла у світ у 2011 році. Книга так сподобалася Всеволоду Зіновійовичу, що він написав передмову, яку помістили в друге видання «Первоцвіту» (2012 року). Коли Всеволода Нестайка не стало, Канал "1+1" у своєму інформаційному ролику показав робочий стіл письменника, на якому серед авторських записів лежали листи Олександри як свідчення тісного духовного зв'язку класика літератури і юної письменниці. Олександра цінувала це листування, називала Всеволода Зіновійовича своїм учителем.

У свої майже 16 років Олександра Бурбело відбулася як письменниця. Вона є автором 10-ти книг: «Первоцвіт» (Вінниця, 2011), «Белые паруса» (Новоросійськ, 2012), «Первоцвіт» (видання друге, змінене і доповнене, Вінниця, 2012), «Зимова Україна» (Вінниця, 2013), «Я лиш струна на арфі України» (Київ, 2013), «Золота росинка» (Вінниця, 2014), «Перемога під Синіми Водами» (Вінниця, 2015), «Гармония» (Вінниця, 2016), «Рідній Україні» (Вибране, поезія, Вінниця, 2016), «Свої пісні дарую всім на радість» (Вінниця, 2017).

Відомі композитори Ігор Шуберт та Сергій Брайлян написали понад 30 пісень на слова Олександри Бурбело. У 2017 році видано 10-ту книгу Олександри «Свої пісні дарую всім на радість», у яку ввійшли пісні Ігоря Шуберта та Сергія Брайляна на слова Олександри Бурбело з нотами до цих пісень та диском із аудіо записом пісень у виконанні вінницьких співаків.

5 вересня 2013 року, у віці 15-ти з половиною років, у зв'язку з важкою, невиліковною хворобою перестало битися серце юної письменниці. Українська та світова література втратила талановитого автора, поета і прозаїка. У 2015 році за вагомий внесок в українську літературу Олександру Бурбело було прийнято в члени Національної спілки письменників України (на жаль, посмертно).

За зверненням Вінницької обласної організації Національної спілки письменників України, з метою вшанування пам'яті талановитої юної письменниці Олександри Бурбело виконком Вінницької міської ради надав дозвіл на встановлення на фасаді житлового будинку за адресою вул. Воїнів-Інтернаціоналістів, б. 9а, де проживала Олександра, меморіальної дошки, яку розробив і виготовив відомий вінницький скульптор А. П. Бурдейний.

вечір пам'яті Олександри Бурбело фото

Фото: pedpresa.ua

2 червня 2016 року в культурно-мистецькому та просвітницькому центрі Вінницького національного технічного університету відбулося відкриття постійнодіючої пам'ятної експозиції Олександри Бурбело. 23 листопада 2016 року встановлено меморіальну дошку в школі №26 міста Вінниці, де навчалася Олександра. 12 грудня 2017 року встановлено меморіальну дошку Олександрі Бурбело на Будинку культури в селі Якушинці Вінницького району.

Міністерство освіти і науки України Наказом № 804 від 7 червня 2017 року затвердило програму для загальноосвітніх навчальних закладів з української літератури 5-9 класів, у якій передбачено вивчення творів юної поетеси Олександри Бурбело.

З 26 жовтня по 26 листопада 2017 року у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї тривала виставка Олександри Бурбело «Це щастя – бути у своїм народі». На виставці було представлено художні твори письменниці, її авторські фотографії та особисті речі.

З 2017 року започатковано літературну премію «Струна на арфі України» імені Олександри Бурбело. Це одна з найвищих відзнак серед літераторів. Літературний конкурс проводиться у двох номінаціях — поезії і прози. Переможці нагороджуються дипломами І, ІІ та ІІІ ступенів, медалями і грошовими преміями. Матеріали про заснування премії і конкурсу висвітлено в журналі «Вінницький край» № 4 за 2016 рік.

20 листопада 2017 року в концертній залі Вінницької обласної філармонії «Плеяда» було нагороджено переможців 1-го літературного конкурсу «Струна на арфі України» імені Олександри Бурбело.

Твори на 2-ий літературний конкурс 2018 року для дітей віком до 16 років слід надсилати до редакції журналу «Вінницький край».

Олександра писала вірші українською та російською мовами. У збірки «Белые паруса» та «Гармония» включена поезія Олександри Бурбело, написана російською мовою.

Книга «Воїнам Світла» видана волонтерами для воїнів АТО і передана на передову захисникам нашої Вітчизни. До виготовлення книги долучилися і студенти Вінницького національного технічного університету. В цю книгу включено вірші сотні українських поетів, які у своїй творчості оспівують мужність і патріотизм наших захисників, прагнуть підтримати їх у страшних буднях війни. Два вірші Олександри Бурбело «Легенда про мак» та «Скіфська пектораль» увійшли до збірки «Воїнам світла».

Свої вірші Саші присвятили українські поети Іван Драч, Михайло Стрельбицький, Тамара Артем'єва, Жанна Дмитренко, Світлана Травнева, Сергій Брайлян, Володимир Гальчак, Микола Колесник, Галина Рибачук-Прач, Лілія Горлей, Тетяна Нечипоренко, Наталія Запорожець, Наталя Андріяш, Катерина Палій, Марія Красноштан.

Олександра вічно житиме у своїх творах і в серцях вдячних читачів. Пророчими стали слова вінницької поетеси Тамари Артем'євої, присвячені Саші :

Ти будеш жити, наче птах крилатий,
В твоїх книжках, що нам талант відкрив.
Не в тому справа: мало чи багато,
А в тому суть, як ти життя прожив.

Бережімо світлі зерна творчості Олександри Бурбело у книгах та вдячних серцях.

Нагадаємо, вінницьких юних літераторів нагородять премією дівчинки-генія. 

Фото: pwr.inf.ua


  Vlasno.info   06 бер. 2018 Друк Коментарі

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення