В рамках проекту "Шляхами тканої душі" організатори хочуть поступо відроджувати культурну спадщину

Унікальний проект на Вінниччині: усіх охочих навчатимуть ткацтва

19 липня 2019, 15:51

В рамках проекту "Шляхами тканої душі" організатори хочуть поступо відроджувати культурну спадщину

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Унікальний проект на Вінниччині: усіх охочих навчатимуть ткацтва

    Додати коментар

Сьогодні у Вінниці представили унікальний для всієї області проект під назвою «Шляхами тканої Буші». Його метою є відродження культурної спадщини, збільшення робочих місць та розвиток малих міст і сіл. Детальніше про його реалізацію слухала кореспондентка Vlasno.info.

— Нашою головною метою є державна підтримка малих міст в рамках децентралізації в області культури. Також ставимо за ціль підвищити економічну та туристичну привабливість сіл Бушанської сільської ради. І зробити це плануємо через відродження, розвиток, інтеграцію в життя громади та стале використання елемента нематеріальної культурної спадщини – традиційного ткацтва у селі Буша, — розпочала заступниця начальника Управління культури і мистецтв Вінницької обласної державної адміністрації Валентина Троян.

Обов'язкова умова проекту – співфінансування з місцевим бюджетом. Загалом сума становитиме 1 мільйон 300 тисяч гривень, із яких 900 тисяч гривень виділено з держбюджету.

— Взагалі село Буша унікальне. Думаю багато хто з вас вже там побував, особливо в історико-культурному заповіднику «Буша». Варто зауважити, що селом воно стало відносно недавно. Колись це було містечко зі своєю унікальною історією. І як відомо, там свого часу чудово розвивалось ткацьке ремесло, — розповідає головна спеціалістка з питань розвитку креативних індустрій управління культури і мистецтв Вінницької обласної державної адміністрації Наталія Сентемон.

За словами Наталії Альфредівни, в рамках проекту передбачається придбання нових ткацьких верстатів. Там проходитиме навчання для місцевих жителів, які виявляють бажання.

— Це допоможе збільшити робочі місця та відродити народні ремесла. Проходитиме безкоштовне навчання на ткацьких верстатах у будинку, який розташований на території заповідника. Триватиме вони близько тижня – з 5-го по 11-те жовтня. В Бушу приїдуть майстри з різних куточків країни, які протягом цього часу проживатимуть в самому селі, — додає Наталія Сентемон.

Реалізувати даний проект організатори планують 10-го серпня. І показуватимуть свої результати 13 жовтня, куди запрошують всіх бажаючих. А за день до цього, 12-го жовтня, відбудуться круглий стіл для тих, кому цікаве тканцтво. Там люди зможуть поспілкуватись та обмінятись досвідом.

Завдяки навчанню організатори хочуть повністю відродити ткацьке ремесло та передавати подальший досвід молодому поколінню. А саме проводити гуртки у школах та багато інших приурочених до цього заходів.

Читайте також: Вінницьке село отримує дохід від історії.


Хочете отримувати головні новини у месенджер? Підписуйтесь на наш Telegram.

Фото: Олена Гнатишина

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення