video-vlasno

Світ був створений на Зелені свята (відео)

31 травня 2015, 11:41

Зелені свята, П'ятидесятниця, День зіслання святого Духа, свята Трійця – по-різному називають одне з найбільших свят на межі весни та літа

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Світ був створений на Зелені свята (відео)

    Коментарі (1)


   Зелені свята, П'ятидесятниця, День зіслання святого Духа, свята Трійця – по-різному називають одне з найбільших свят на межі весни та літа. Зелені дні прийшли до нас ще з дохристиянських часів. Усе в ці дні зазеленювали. Наші предки вшановували культ зеленої природи, зеленого дерева, яке з'єднувало три світи: небо, землю і підземний світ. Підготовку до свята розпочинали ще з четверга, рано-вранці йшли до лісу збирати лікарські трави.

   У наші дні, перед тим, як замаювати (прибирати зіллям домівку), зелень освячують у церкві, а вже потім несуть додому. За повір'ями, в домі не можна підмітати до закінчення святок. Традиція замаювання хатів та господарських будівель пов'язана з вірою в те, що зелень на Трійцю володіє особливою силою, що захищає оселю, людей та тварин від усього злого. Християни вважають, що саме в цей день Господь створив нашу Землю і всю її засіяв зеленню. Ісус Христос вознісся на небо сорокового дня по своїм світлім Воскресінні, а п'ятдесятого дня зіслав на апостолів святого Духа. Тому зіслання святого Духа має назву П'ятидесятниці.

   Свята Трійця — важливе поняття у більшості християнських вчень. Воно об'єднує три лики, три образи, три прояви Бога, розглядає сутність Бога в трьох особах: Бог-Отець, Бог-Син і Бог Дух Святий.


   Цікаво, що образ Трійці в українській символіці присутній і у різдвяному трисвічнику, що зветься «трійця», у колядках про створення світу, гаївках та веснянках. Число три досить часто зустрічається в природі. Це три світи: тваринний, рослинний і світ мінералів; три стани води: твердий, рідкий і газоподібний; три часи: минулий, теперішній і майбутній. Людська родина складається з батька, матері і дитини. Пропустивши сонячний промінь через призму, отримаємо три кольори: синій, жовтий і червоний. Сакральна архітектура в українців - типова тридільна трибанна тризубоподібна церква. А найпоширеніший знак трійці – тризуб – головний елемент Малого державного герба України.


   А ще на Зелені святки в українців був звичай упорядковувати могили героїв, які загинули, обороняючи свою землю та народ. Особливо цього дня вшановують невідомих і невизнаних, похованих у братських могилах. Тепер вони лежать серед зелені, і можливо хтось на Зелені святки зірве гілочку, прикрасить оселю, і оберігатиме вона від усього недоброго, і нестиме в родину достаток та злагоду.

Коментарі    Оновити список коментарів

Олег Анісімов
0 # Олег Анісімов 31.05.2015, 01:29
цікавий сайт про нашу прадавню культуру, віру і свята: .......ve...s.org/sviata
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення

Також в цій категорії:  КІНО

  наступна публікація Вінничани дивитимуться кіно просто неба

  попередня публікація Вінничани безкоштовно побачать нове європейське кіно