євреї Вінниці фото

Вінницькі школярі заговорили англійською про євреїв

18 листопада 2015, 19:20

Вінницька школа перемогла у конкурсі та отримала приз і 300 євро

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Вінницькі школярі заговорили англійською про євреїв

    Додати коментар

Старшокласники вінницької школи зняли короткометражний фільм про історію євреїв на Поділлі. У фільмі використані тогочасні карти Вінниччини, рідкісні фотоматеріали. Консультував ініціативну молодь вінницький історик Олександр Федоришен.

– Перша документальна згадка про євреїв у Вінниці датується початком XVI століття: це 1506 рік, – розповідає глядачам фільму Федоришен. – У документі купівлі-продажу йдеться про те, що Михель Шимкович, який представляється вінницьким митником та євреєм з Острога, купує маєток, велику приміську зону у міщанина Вінниці.

У школі розповідають про ідею створення фільму. На адресу навчального закладу просто надійшов лист із Департаменту освіти і науки Вінницької ОДА про конкурс фільмів від австрійського науково-дослідницького інституту "Центропа". Тоді і вирішили працювати. Ініціативна група складалася із семи учнів, які розподілили між собою робочі обов'язки під час створення стрічки: хтось шукав фото, хтось збирав іншу інформацію, хтось перекладав, інші — займалися монтажем, писали сценарій.

– Багато із зібраного нами не увійшло у короткометражку, бо треба було дотримуватися регламенту: сім хвилин, – розповідає співавтор фільму, учениця 23-ої вінницької школи Марина Шаповал. – Розпочали роботу за тиждень до дедлайну, але, дякувати Богу, встигли. Матеріали збирали кругом: і в Інтернеті, і з книг, і спілкувалися із головним рабином Вінницької області Шаулем Горовіцем.

Нагороджували переможців у Рівному, де також були присутні історики із Німеччини, Польщі та США. Всього на конкурсі представили 13 робіт: темою 11 з них був Голокост, ще два ілюстрували події Майдану.

Курували створення фільму "The Jewish history of Vinnytsya" директор, завуч школи та вчитель історії.

– Важливо усвідомлювати, що населення України — це не лише українці, а і представники інших національних меншин. Тому і вирішили акцентувати на єврейській історії Вінниці, – ділиться директор Вінницької школи № 23 Оксана Яценко. – Під час обрання переможця для журі було важливим дотримання поставлених умов. Наш фільм не перевищував тривалістю сім хвилин, був англомовним. Це зіграло чи не ключову роль для журі.

Пізніше фільм озвучать українською мовою. На призові 300 євро придбають відеокамеру, аби продовжувати працювати у сфері кінематографу.

У 1912 році у Вінниці було 12 синагог. Згідно з переписом населення у 1912 році чисельність мешканців Вінниці складала близько 30 тисяч населення, з них — 11,5 тисяч були євреї (37 відсотків населення). У нинішній час у Вінниці чисельність євреїв складає лише 0,3 відсотка від загальної кількості населення. У місті досі діє синагога, більше відома як синагога Лівшиця; зберігся подекуди й старий єврейський цвинтар.

"Туристичним мікрорайоном" міста можна назвати Єрусалимку, де компактно проживали євреї протягом XVII століття та фактично до 80-х років ХХ століття.

Згадується у короткометражці і про голокост, коли етнічну групу Радянська влада винищувала фізично.

Переглянути короткометражку можна за посиланням


Фото: кадр з фільму "The Jewish history of Vinnytsya"

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення