гурт Мокоша у Києві фото

Старовинні подільські пісні співали вінничанки у Києві

29 березня 2016, 08:31

Вінницький етно-фольк гурт «Мокоша» взяв участь у зйомках відомої телепередачі «ФолькMusic»

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Старовинні подільські пісні співали вінничанки у Києві

    Додати коментар


Вінницький етно-фольк гурт «Мокоша» взяв участь у зйомках відомої телепередачі «ФолькMusic», повідомляє Vlasno.info.

Вінничанок запросила на передачу ведуча програми Оксана Пекун після того, як побачила їхнє виконання народних пісень на фестивалі "Лесині джерела" в Новоград-Волинському. Запросила і Мокошу, і підготовчу групу із маленьких виконавиць: Аль-Хадіді Софійку, Евеліну Сентемон та Анну Коваль.

Виконували автентичні, старовинні зразки обрядових пісень літнього циклу – петрівчані пісні. Їх в українському фольклорі збереглося мало.

– Наші маленькі артистки вразили всіх своїм щирим, безпосереднім виконанням дитячих веснянок "Вирнула жабка з-під мосту"(дражнилка) і "А в нашого Омелечка", а Софійка заспівала пісню "Ой щіт-щіт"(дитяча веснянка про пташок), чим розвеселила усю залу, – розповідає керівник «Мокоші» Юлія Васюк.
гурт Мокоша у Києві фотогурт Мокоша у Києві фото

Вінничани виконували автентичні пісні у не менш автентичних костюмах.

– Ми маємо кілька комплектів одягу різного стилю і оздоблення, – каже пані Юлія. – Для виступу обрали традиційний для Вінниччини стрій, деяким деталям якого понад 150 років: сорочки, вишиті технікою "низь" , спідниці з "підбійками", ткані пояси, нагрудники ( унікальні атрибути верхнього одягу, які були в побуті виключно східних районів Вінницької області і ніде більше в Україні не були виявлені), вишиті фартухи, шкіряні черевики, тернові хустки, квітчані бинди, стрічки, коралове намисто ("добре" намисто), баламути, керамічні намисто, срібні та мідні дукачі. Це, мабуть, вперше за багато часу Вінниччина буде представлена на всеукраїнському телебаченні в таких унікальних строях в кількості 12 повних костюмів.
гурт Мокоша у Києві фото

Строї були укомплектовані із особистих родинних колекцій пані Юлії та її подруги Наталії Сентемон.

Вінничанки приїхали на зйомки у столицю з гостинцями. Знаючи, що програма планується до ефіру у великодній час, маленькі солістки під керівництвом старости гурту Ірини Бельбас напекли весняних жайворів, а вінницька писанкарка Наталія Сентемон написала традиційні подільські писанки. Пані Юлія Васюк із донькою Софійкою зробили барвистий весняний оберіг – ляльку-мотанку. Подарунки розмістили в оригінальні керамічні мисочки молодого вінницького майстра Михайла Діденка.

Колективи з усієї України, що мали зйомки в цей день, були вражені виконанням молодих співачок в традиційній манері, оригінальністю одягу і репертуару, всі підходили й запитували у виконавиць: який регіон України вони представляють? Ті з гордістю відповідали: Вінниччину.

Випуск програми очікується напередодні Великодня на UA:Перший.

Фото надані Юлією Васюк

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення