Патріотизм очима журналістів 2 фото

Символом патріотичної виставки картин вінницьких журналістів стала Солоха

12 грудня 2017, 18:39

Вінницькі журналісти протягом цього року підготували вже другу виставку картин

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Символом патріотичної виставки картин вінницьких журналістів стала Солоха

    Додати коментар


Вінницькі журналісти протягом цього року підготували вже другу виставку картин. Розпочала вона роботу вчора у Художньому музеї. І триватиме до 17 грудня. Відтак, усі охочі можуть відвідати виставку і навіть придбати полотно, яке припаде до душі. Про це Vlasno.info повідомила голова Правління громадської організації «СПІНОЗА» Наталія Журбенко, яка й організувала цей проект.

– Символом теперішньої виставки "Патріотизм очима журналістів -2" стала картина власного кореспондента УНІА "Укрінформ" Антоніни Мніх. Називається картина "У світле майбутнє", – зазначає Наталія Журбенко.

Патріотизм очима журналістів 2 фото

Сама авторка "євро-Солохи на мітлі" прокоментувала, що ідея такого сюжету з'явилась у неї після роздумів про позитивні моменти цього року:

Патріотизм очима журналістів 2 фото

– Подумала, що такого доброго сталося? Безвіз з Європою. І уявлення про подальшу євроінтеграцію у мене саме такі: нам допоможуть магічні сили і зовнішні запаси. Шлях у нас тернистий, але ми рухаємось туди на ексклюзивному виді транспорту.

Через заплановане цього дня відрядження не змогла потрапити на відкриття виставки автор картини "Мелодія душі" Олена Шмигельська. Проте, вона чудово описала ідею картини:

Патріотизм очима журналістів 2 фото

– Патріотизм – це, в першу чергу, віра. Віра в те, що ти робиш, в ту країну, в якій ти живеш, в тих людей, які є поруч, в дітей. І впевненість у тому, що тут є твоє коріння, на якому ти стоїш і тримаєшся. Основні складові патріотизму – віра і впевненість. Якщо у людини є віра в те, що вона робить і впевненість у тому, хто стоїть поруч, і державу розбудуємо, і все буде добре. Головна героїня моєї картини – Україна, якій на сьогодні 26 років, витончена, милозвучна, гарна дівчина, яка трішки стомилась, але це не означає, що вона зупинилась. Вона ніби взяла «паузу», щоб вдихнути нового повітря, сил, набрати повні груди віри і впевнено піти далі з тими, хто поруч.

Особливо відрізнялась від інших картина студентки Донецького університету Анастасії Костишиної "Кожному своє", на якій зображені два силуети, розписаних фразами.

Патріотизм очима журналістів 2 фото

– Текст, який написаний на силуетах, раптово прийшов мені на думку просто на вулиці. Я його бігом записала у нотатник на смартфоні, – розповідає дівчина. – Бо те, що я намагалась придумати до того, мені було не зовсім до вподоби. Ось так у мене вийшла картина-текст, тому що писати я вмію краще, ніж малювати.

А екс-редактор обласної газети "Вінниччина" Любов Добринська навіть написала вірша за мотивами своєї картини "Україна — це Фенікс":

Патріотизм очима журналістів 2 фото

– Україно, ти незнищенна,
Наче Фенікс, палаєш завзяттям,
Та не буде тому прощення,
Хто народ твій палив у багатті
І топив у брехні потоках,
Отруїв бездуховності зіллям,
Cутність нації нищив жорстоко
На жорстокім своїм застіллі,
Воскресаючи між небесами!
Всепрощаюча споконвічно
Спалиш нечисть і змиєш дощами.

Картина "Крим – наш!" членкині ГО "СПІНОЗА" Тетяни Мишковської:

Патріотизм очима журналістів 2 фото

Фото: Наталія Журбенко

– Патріотично вважати: «Крим – наш!». Своєрідною емблемою Південного берега Кри
му є архітектурна «перлина» півострову – замок «Ластівчине гніздо». Старовинну будівлю я зобразила на яскраво-жовтому фоні, вона ніби гріється у сонячних променях, а у підніжжя гори б'ються сині морські хвилі. Поєднання кольорів - як у нашого українського прапора. Просто і зрозуміло серцю кожного українця. Вартість визначатиму, коли звернеться покупець і, звісно, від суми пропозиції залежатиме і моя спроможність до благодійності.

Картина "Погляд" речниці Управління патрульної поліції у місті Вінниця Тетяни Фіщук:

Патріотизм очима журналістів 2 фото

– На малюнку я намагалась передати свої враження від сучасних подій. Головна «героїня» - українка: світловолоса, тендітна, з блакитними очима. На її обличчі немає посмішки, вона засмучена через негаразди країни. Щодень вона про щось хвилюється, можливо, чекає на когось, сподіваючись на добре. Зображення неба за постаттю дівчини теж тривожне, відтворює настрої душі головної героїні малюнку, транслює їх назовні. Україна сьогодні, на жаль, збентежена непередбачуваністю подій, неврегульованістю життя, невідомістю майбутнього.

Картина "Любов окрилює" радника голови Вінницької обласної державної адміністрації Олени Бучацької:

Патріотизм очима журналістів 2 фото

- Йдучи на проект, точної концепції малюнку не мала. Хотілося намалювати янгола – охоронця, який оберігає Україну та усіх її жителів. В процесі підбору малюнку, а потім відтворення його на полотні, вийшов янгол, який тримає серце. Цією роботою хотілося передати мир, добро та любов. Здається, людству зараз цього дуже не вистачає. Напередодні новорічних різдвяних свят, хочеться попросити у Бога послати усім нам, таких янголів добра, які принесуть в Україну мир, спокій та стабільність. Зичу аби під час феєричної новорічної казки до кожної родини Бог послав такого янгола, який подарує любов, що окрилить. А ще – кожній родині принесе щастя та радість.

Картина "Надія — є" позаштатної кореспондентки газети "День" Олесі Шуткевич:

– Головний символ — листочок, який залишився на дереві один, він ніби остання надія для людей. Намагалась передати відчуття українців, які нині масово емігрують закордон, мають низькі зарплати, але високі тарифи та ціни. Майбутнє покаже, чи обірветься цей листок, як остання надія, чи залишиться: невпевненість у завтрашньому дні — головна ідея роботи.

Патріотизм очима журналістів 2 фото

Відвідувачі, яким пощастило побачити картини журналістів у перший день виставки, зізнавались, що усі полотна дуже енергетично потужні і насичені позитивом. Нікому навіть не вірилось, що їх автори ніколи не тримали пензля у руці. Про це ж говорили й журналісти. Мовляв, ніколи б не повірили, що зможуть намалювати такі картини. Та дякували своїм наставницям - художницям Валерії Савицькій і Тетяні Кошелевській з художньої студії "АкВарель".

Картина "Всеперемагаюча любов" студентки Донецького університету Анни Іванової:

– Моя картина уособлює все, що довелось пережити людям, яких спіткала війна, розлука з рідними,страх за себе та своє майбутнє. Я сама з Донецької області,
тож тема нашої виставки для мене дуже важлива. В моєму розумінні патріотизм — це те, що людина має в першу чергу відчувати всередині себе. Він не повинен бути показним, рекламним. Він повинен бути щирим та виражатися у вчинках та в тому, що нас оточує. В розумінні та співчутті до людей. Вірю, що наша любов і невичерпна історія переможуть будь-які перешкоди та негаразди.

Патріотизм очима журналістів 2 фото

Нагадаємо, першу виставку картин "Патріотизм очима журналістів" відкрили у фойє Вінницької облдержадмінстрації до Дня незалежності. 

Фото: Тетяна Щербатюк

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення