телевишка у Вінниці фото

Доза опромінення в обмін на адреналін: чим загрожує підйом на вінницьку телевежу

112
23 березня 2017, 09:06

На висоту більше, ніж 300 метрів здіймається вертикально у небо вінницька телевежа

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Доза опромінення в обмін на адреналін: чим загрожує підйом на вінницьку телевежу

    Коментарі


На висоту більше, ніж 300 метрів здіймається вертикально у небо вінницька телевежа. І саме ця металева конструкція приваблює молодь у пошуках адреналіну — без страховки вони забираються на вежу, не здогадуючись про небезпеку, яка чатує на "вершині Вінниці". Кореспондентка Vlasno.info дізнавалася про специфічні властивості об"єкту критичної інфраструктури міста та розпитувала, чому ж ризиковано лізти на вінницьку вишку.

Мандрівка за враженнями крізь призму закону

Їх називають "руфери", від англійського — "roof", що означає "дах". Це молодіжна субкультура, прихильники якої полюбляють вибиратися на дахи багатоповерхівок, мости, чи, наприклад, телевежі. Отож привабливим об'єктом для молоді стала і 350-метрова вінницька телевежа, на яку останнім часом почала проникати молодь, аби отримати дозу адреналіну.
телевишка у Вінниці фото
телевишка у Вінниці фото
телевишка у Вінниці фото

На початку березня адміністративний протокол склали на підлітків, які намагалися забратися на телевежу. Оскільки вони неповнолітні, то такі дії оцінили на статтю 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення — невиконання батьками обов'язків щодо виховання дітей. Суд виніс постанову поки що про попередження, адже підлітки доти не притягалися до адмінвідповідальності. Якщо таке станеться вдруге — тоді вже не обійтися без штрафу.

Але правова оцінка таких дій — ніщо у порівнянні із шкодою та ризиками для власного здоров'я, на які йдуть відчайдухи у гонитві за адреналіном.
телевишка у Вінниці фото

В обіймах електромагнітних хвиль

Електромагнітне випромінювання — головний та найнебезпечніший ризик, на який закривають очі підлітки: чи то від байдужості, чи то від незнання.

– Всі випромінювачі підняті на висоту 200-300 метрів над землею, аби якомога далі надходив сигнал та аби виключити негативний вплив випромінювання на населення, – розповідає директор Вінницької філії Концерну радіомовлення, радіозв'язку та телебачення Сергій Півнєв. – Санітарна зона, яку не варто перетинати – 20 метрів. А коли хлопці вилазять на вишку, то буквально обіймають антени. Це наближення на небезпечну відстань до обладнання, яке випромінює електромагнітні хвилі. Наслідки непередбачувані від того, що відбудеться із тією людиною, яка контактувала із потужним електромагнітним полем, це колосальна шкода здоров'ю.
Сергій Півнєв фото
Сергій Півнєв

Відтак, керівництво об'єкту задумалося, як унеможливити проникнення на вежу молоді.

Відрізати "шлях до неба"

Майже шість гектарів території огороджені кілометровим парканом та завершуються роботи із обнесення ділянки колючим дротом. На території працюють і злі чотирилапі охоронці території Якут і Діна. Обладнана віднедавна територія системою охоронної сигналізації, яка реагує на рух у визначеному секторі та "дає сповіщення" охоронцям про чужинців на території біля вишки. Шість камер відеоспостереження також "засічуть" неповнолітніх екстремалів, які виявили бажання потрапити на 300-метрову висоту.
телевишка у Вінниці фото
телевишка у Вінниці фото
телевишка у Вінниці фото
телевишка у Вінниці фото
відеокамери фото

А після останнього "сходження" підлітків драбину біля вишки обладнали захисною металевою конструкцією висотою кількадесят метрів, аби відрізати екстремалам можливість лізти нагору.
телевишка у Вінниці фото

Завдання: тримати інформацію в безпеці

В обласному департаменті освіти і науки натомість пообіцяли, що попрацюють над тим, аби директори шкіл та класні керівники провели тематичні виховні години про вінницьку телевежу та загрозу життю та здоров'ю школярів, а на уроках фізики під час вивчення електромагнітних явищ робити акцент також про вплив сигналів на організм людини.

Важлива вінницька телевежа і з антитерористичної точки зору. Пам'ятаємо, як під час розгортання збройного конфлікту на Сході України бойовики влітку 2014 року зруйнували телевежу у Слов'янську — вона впала після тривалих мінометних обстрілів. Відтак частина регіону втратила можливість слухати україномовні канали — а це неабиякий мінус під час інформаційної війни. Тому додаткові заходи безпеки біля об'єкта критичної інфраструктури у Вінниці ніколи не будуть зайвими.

13 радіопередавачів, 15 телевізійних аналогових передавачі та ще 32 мовники цифрового формату — саме із вінницької телевежі здійснюється їх трансляція, а мешканці області мають змогу дізнаватися новини, тримати руку на пульсі інформаційного життя країни.

Фото Людмили Кліщук