Евакуація фото

Операція евакуація: журналісти разом із волонтерами шукали постраждалих на Калинівщині

112
30 вересня 2017, 20:45

Кого вдалось знайти після ночі вибухів у поблизу Калинівки

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Операція евакуація: журналісти разом із волонтерами шукали постраждалих на Калинівщині

    Коментарі

За добу, поки тривали вибухи у військовій частині поблизу Калинівки, було евакуйовано, за різними підрахунками, близько 30 тисяч мешканців довколишніх населених пунктів. Проте, не всі люди змогли вчасно дістатися місць масової евакуації. Весь наступний день волонтери відшукували молодих мам, людей з інвалідністю та стареньких за викликами їхніх рідних, яких не пропускали в зону лиха.

Журналісти Vlasno.info провели кілька годин у середу, 27 вересня з волонтерами "Національного корпусу" у пошуках людей. Ми розкажемо вам, як усе відбувалося, побачивши це зсередини.

Блок-пости пропускали лише піших
Блок-пост зустрічає нас уже на виїзді з Вінниці. Десятки автівок не пропускають далі, адже склади досі вибухають.

— Пустіть забрати батька, він не ходить, він ось тут в кілометрі від блокпосту живе, — емоційно говорить чоловік.

евкуація Калинівка-1
евкуація Калинівка-2
Йому відповідають, що всіх заберуть волонтери. Під'їздить мікроавтобус кольору хакі на чорних номерах з вінницькими волонтерами, їх пропускають. Чоловік далі продовжує вмовляти. Поряд — жінка у домашньому одязі та шльопанцях.

— У мене там дача в Сальнику, там кози недоєні, вони ж кричать. Уявляю, що там робиться — це ж тварини! — говорить жінка та навіть погоджується йти пішки. Людей без автівок таки пропускають. Вони вервечками йдуть до своїх обійсть.

евкуація Калинівка-3
евкуація Калинівка-4
Авто, на якому їхали ми — теж волонтерське, тому нас пропустили на трьох блок-постах. Чергують на них переважно хмельницькі поліцейські. Зізнаються: місцевих "авторитетів" не знають, тому винятків не роблять ні для кого.

Живі коти і мертві собаки
Проїжджаючи центром Калинівки бачимо пустку — все навколо зачинено, подекуди лежать трупи собак. Хлопці кажуть, що їх могло вбити вибуховою хвилею, або ж справді небезпідставними є чутки про газ.

евкуація Калинівка-5
евкуація Калинівка-6
У центрі міста в деяких крамницях вибиті вікна. Територію біля будинку побуту всіяно склом. Літній майданчик кав'ярні люди залишили, коли тікали, залишивши склянки з кавою та пляшки з пивом і перекинуті стільці. На столі спить кіт.

евкуація Калинівка-13
евкуація Калинівка-14
евкуація Калинівка-15
Підмога зі столиці та інших міст
Нас зустрічає Олександр Яремчук, який займався координацією бійців "Національного корпусу" та Національних дружин, оскільки сам є вінничанином. Хлопці приїхали на підмогу з Києва, Житомира, Івано-Франківська.

— Приїхали десь о другій ночі, зараз тут близько 60-ти чоловік. Команду парамедиків привезли, команду евакуаорів, — говорить їх лідер — Андрій Білецький. — Є ще хлопці для патрулювання вулиць, адже під час аналогічної ситуації у Балаклії були випадки мародерства, зараз поки цього не спостерігаємо. Тут вже бачимо, що злагоджено працює влада, чудово працюють ДСНС-ники, армія, Нацгвардія. Інша ситуація, що до сіл не доходить інформація. Вночі і вранці була найбільша проблема з тим, що величезна кількість людей не була вчасно повідомлена. Вони знаходяться в підвалах, в погребах. Це часто літні люди, і їх треба забирати індивідуально. Наші хлопці вивезли 20 сімей за ніч.

евкуація Калинівка-7
евкуація Калинівка-8

"Трохи нагадує майдан — очі в людей так само горять"
Терміново формується бригада на виїзд — мають розшукати 9 чоловік, які переховуються в бомбосховищі в селі Дорожному. Однак, волонтери немісцеві, де воно розташоване не знають, тож доводиться шукати навмання. З нами їде боєць з позивним "Арт", який до цього воював у полку "Азов" та був учасником подій на Майдані.

— Сюди приїхали лише ті, кому не байдуже. Не лише ми, тут дуже багато місцевих волонтерів, просто люди, у яких є автівки. Атмосфера трохи схожа на Майдан, люди може й інші, але очі горять так само. Єдине, чим я особисто обурений, так це відсутністю техніки та пального з боку влади.

евакуація Калинівка-10
евакуація Калинівка-11
Хлопці розповідають, що були цієї ночі у місцях, які дуже близько від зони вибухів.

— Забирали бабусю й дідуся в частині, в самому арсеналі зранку. Старенькі, ледве говорять. Ми їх вивезли звідти, у той час як там страшенно все вибухало. Ще один дідусь паралізований відмовився їхати, бо за ним уже хтось виїхав. То ми позачиняли йому вікна, двері та залишили наш телефон, аби він міг зв'язатися в разі чого, — розповідає напарник "Івар".

Ті, хто лишився
У пошуках бомбосховища ми натрапили на газорозподільчу станцію, як виявилось, самотня будівля посеред поля перебуває під наглядом однієї-єдиної жінки.

— Яка евакуація? У нас тут режимний об'єкт, навпаки треба ще пильніше дивитися, — говорить чергова.

евакуація Калинівка-16
евакуація Калинівка-9
Виїхавши на трасу, на межу Вінницького і Калинівського районів, у село Дорожне бачимо пост поліції, автобус та особисто начальника поліції Вінницького району. Той ситуацію не коментує, лише запевняє: він все контролює особисто. Автобус готовий вивезти людей, чергує постійно. Поряд топчеться дід Вова, з сумки стирчить палка ковбаси для тварин.

— Я втік до Вінниці, у мене там квартира, а це купив їсти собакам і котам — іду годувати. Баба десь на базарі, — каже чоловік та жартома запрошує в гості. — У мене нічого не розбомбило, так що заходьте.

Їдемо далі. На зупинці біля Сосонки дві родини з дітьми чекають, коли їх заберуть. Від допомоги відмовилися, кажуть, що зараз має під'їхати автобус.
Зрештою, по рації передали, що людей з бомбосховища вже евакуювали, а повідомлення про допомогу застаріло.

Бабуся, яку забули військові в частині
Екіпаж повертається на штаб. А там уже нове завдання: онучка з Бару телефонує, просить забрати її бабусю, яку перевезли в Сальник, та вітчима. Вирушаємо. Дорогою бачимо вирву від снаряду. Кілька чоловіків, що не евакуювалися з Сальника, розглядали її та давали "експертну оцінку". Ми повідомили про знахідку вибухотехніків.

Катерина Петрова
Катерина Петрова-2
Розшукавши подвір'я, з якого треба було забрати бабусю, прямуємо туди. Зустрічає нас чоловік на ім'я Микола. Вибухи, які чуються з боку складів, тут не такі відчутні, чоловіка вони не лякають і вирушати до Вінниці він не збирається.

— Тещу забирайте, вона неходяча, її лишили в частині. Всю ніч там під вибухами сиділа. Дружина з сином втекли у Липовець, а я тут побуду, на господарстві.

Катерина Вікторівна десять років не ходить — після травми маленька худенька жіночка пересувається на візку. Зараз їй 62 роки, мешкає в Павлівці. Колись, за її словами, вона 10 років пропрацювала на тому самому арсеналі.

— Я була завідуючою забезпеченням цих складів, живу біля самого входу в частину. Там від КПП до складів трохи більше кілометра. Коли ввечері воно почало бахкати, у мене вдома був син та онук. Але коли виявилось, що склади горять, то під'їхали військові. Хлопці вийшли на вулицю і їх посадили в машину, щоб евакуювати. Син кричав, що там мама, та його не почули. Я залишилась одна, світло вимкнули, до телефону дотягнутись не могла. Так і сиділа всю ніч, вікна від вибухів повилітали, у хаті холод. На ранок забрав мене зять з Сальника, думала що й не доживу — маю проблеми з серцем.

Катерину Вікторівну вмовили поїхати в лікарню. У центрі Калинівки волонтери приєднались до "швидкої", яка прямувала в лікарню з іншою мешканкою.
Катерина Петрова -5

Катерина Петрова -3
"Вихопив сонних дітей з постелі, а вранці у хату потрапив снаряд"
Водій "швидкої" на ім'я Андрій розповів, що також постраждав від вибухів.

— Я теж з Павлівки. Вчора пригнався вночі зі зміни, вихопив сонних дітей з ліжка та відвіз їх з дружиною у Бердичів до кумів. А сьогодні вранці повернувся за документами, на хату впав снаряд. Мене вибуховою хвилею відкинуло метрів на три. Я лежав, поки все осипалося, а тоді побачив, що дах в оселі зруйновано. Забрав документи, щоб не бути бомжем, і втік. Тепер мінімум 15 тисяч треба на відновлення хати.

Бабусю Катю повезли на госпіталізацію у першу міську лікарню на Хмельницьке шосе. Там її зустрічали ледь не урочисто: "У нас перша постраждала з Калинівки", — передає чергова.

Катерина Петрова -4
Миттю жінку оформляють та шпиталізують, призначають лікування її занедбаних суглобів та кладуть у неврологію. З лікаркою "швидкої", Катериною Марковською, яка привезла її сюди, прощаються, мов давні подруги:

Бувайте, тезко, лікуйтеся, та живіть довго, все буде добре! - підбадьорила лікарка.

Катерина Петрова -6
Катерина Петрова перебуває в лікарні, ми передали всю інформацію її родичам, які обіцяли про неї подбати.

Нагадаємо, збитки від вибухів на Калинівському арсеналі поки неможливо порахувати.

Фото Ірини Басенко