раби на Вінниччині фото

На Вінниччині із підприємства «рабовласника» тікають працівники

18 жовтня 2016, 16:49

поки триває слідство за фактом зловживання владою та службовим становищем, на фруктових плантаціях продовжують збір урожаю

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

На Вінниччині із підприємства «рабовласника» тікають працівники

    Коментарі


Смерть у сільськогосподарському товаристві від ішемічної хвороби серця, підозри у працівників захворювання на туберкульоз та звільнення із підприємства за коментар — поки триває слідство за фактом зловживання владою та службовим становищем, на фруктових плантаціях продовжують збір урожаю, повідомляє Vlasno.info.

Каталізатором у резонансній справі про "сто рабів" стала Служба безпеки України: саме до них прийшов один зі співробітників та поскаржився на сумнозвісні побутові умови, невиплату зароблених грошей тощо. Співробітники СБУ навідалися у фермерське господарство, задокументували стан житлових приміщень, у яких утримували «рабів», яких там було більше сотні. Прес-служба СБУ поширювала інформацію про відкриття провадження за фактом торгівлі людьми.

Гучні обіцянки щодо високої заробітної плати, комфортні умови проживання
та добре харчування, а насправді — бараки без ремонту, подушки без білизни та брудні матраци.

Казала бригадирці, що шлунок болить. Попросила привезти ліків. Вона відвернулася, ніби й не почула. А ми їли одні крупи, м'яса чи консервів і не бачили. Просили в рахунок зарплати привезти щось краще, не слухали. Тільки й називали нас бригадою дебілів, – розповідала кореспонденту Gazeta.ua Тетяна Корба із Житомирщини.

А Сергій із Житомирщини не приховує, що фермер ставився до них, як до рабів.

– Бив за непопокору, а в разі втечі погрожував розправою. Хлопці тікали, а знаходили їх та повертали з Немирова чи Вінниці, привозили насильно. Напередодні із моєї кімнати втекло ще четверо осіб.

Прокуратура Вінницької області відкрила провадження за статтею зловживання владою, мова йде про посадовців сільськогосподарського товариства, триває досудове розслідування.

СБУшники розлякали "рабів"

Керує фірмою Сергій Гребенюк. Каже, що людей на сезонні роботи наймають щороку, оголошення дають у кількох областях України.

Зі слів керівника підприємства, після проведених слідчих дій на підприємстві15 осіб, які лише мали приступати до роботи у перший день, повернулися додому — злякалися людей з автоматами, які їх розбудили вдосвіта.

– Це була середа, п'ята ранку, приїхали СБУшники з автоматами та влаштували обшуки на підставі постанови суду в рамках статті 364 Кримінального кодексу України. Сказали, що є відповідна заяви особи, – розповідає Сергій Гребенюк. – Розрахували ми тих працівників, які давали коментар журналістам ТСН про те, як їм важко у нас жилося, що їх не годували та утримували у нелюдських умовах. Ми з ними потім переговорили і вони розказали, що їх СБУшники закрили у комірчині, порадили, що треба сказати на камеру — ті й сказали. Нам таких співробітників не треба, ми їх звільнили, хоча вони і просили залишитися. Зараз на підприємстві працює більше півсотні осіб.

За тонну зібраних яблук — 200 гривень

Садки розмістилися на 600 гектарах у Немирівському (село Вища Кропивна) та Іллінецькому (Криштопівка) районах. Щодо побутових умов керівник фірми запевняє: щороку у гуртожитку роблять ремонт, готуються до прийому працівників з усієї України.

– Так, у нас не фешенебельний готель, але і контингент — не професура.

Частину зібраного урожаю зберігають на зиму, частину — продають на заводи по усій країні для переробки. За ієрархією, керівнику підпорядковується ще дев'ять бригадирів, які контролюють кожен свою бригаду та якість збору урожаю у ній.

Робочий день — із дев'ятої ранку та триває приблизно до 18 години, зараз, каже керівник, у зв'язку із скороченням світлового дня, працюють до 17.00 години. Оплата донедавна була погодинною, але згодом вирішили оцінювати кожну зібрану тонну яблук: по 200 гривень за тонну. Вдень одна особа встигає зібрати приблизно 500 кілограм плодів.

Сільський голова Володимир Мельник каже, що до нього зверталися ще у попередні роки щодо крадіжок із селянських городів помідор та капусти — тоді питання залагодили.

– Цього року звернень ніяких не було, я не знав взагалі, що там робиться. Відомо, що зараз близько 70 співробітників уклали трудові договори та продовжують збір урожаю. Чи розраховуються із ними я не знаю, але земельний податок у сільську раду цей підприємець сплачує, – запевняє Володимир Михайлович.
раби на Вінниччині фото

У двох працівників — підозра на туберкульоз, в однієї — на пневмонію

Ще один резонанс у цій справі — здоров'я працівників. СБУ повідомляла, що одну жінку госпіталізували із двостороннім запаленням легень.

У Немирівській районній лікарні кажуть, що на Покрову до них поступили сім пацієнтів на обстеження із "фруктової фірми", у двох із них — підозра на туберкульоз.

– Ми обстежили їх рентгенологічно та лабораторно, запропонували їм госпіталізацію, втім, вони категорично відмовилися, ми змушені були дати їм направлення на руки, – каже заступник головного лікаря Немирівської районної лікарні Юрій Оцупок. – Ще одну жінку госпіталізували із підозрою на пневмонію, доставили у Вінницю в тубдиспансер.

Інформацію про смерть людини на виробництві перевірили правоохоронці після виходу журналістського матеріалу: з'ясувалося, що на території сільської ради було поховано чоловіка з Миколаївщини, але він помер в Іллінецькому районі, де також є філія сільськогосподарського товариства з Немирівщини. Він там працював, проживав у гуртожитку.

– Попередня причина: ішемічна хвороба серця. Приїхали його рідні, підтвердили його смерть, і вже на підставі довідки про смерть він був похований на території Немирівського району за згодою його рідних, – коментує керівник відділу комунікацій ГУ НП у Вінницькій області Анна Олійник.

Громадська діячка Вінниці — співрабовласниця?

Вінницькі медіа поширюють інформацію про те, що під час обшуків на обійсті підприємця стояла автівка громадської активістки Таїси Гайди і їй приписали зв'язок із кумом-"рабовласником".

Як розповіла нам сама Гайда, фірмою офіційно керує не кум, а його батько Микола.

– А із Вадимом ми разом навчалися у торгово-економічному інституті, друзі не один рік, згодом він хрестив мою доньку. Бачимося із ним раз на рік. Знаю, що вони займаються "ягідно-фруктовим бізнесом", але про таку ситуацію дізналася, як і всі, після обшуків СБУ та інформації у ЗМІ. Авто потрапило до нього на подвір'я випадково, ми справді обломалися посеред поля у Немирівському районі, а вже за кілька днів на підприємстві відбулися обшуки, – пояснює Таїса.

У ході слідства вилучено 20 паспортів

Поки триває слідство, у поліції вже встановили, що не всі особи були безхатьками.

– Їм пообіцяли плату, вони добровільно здали паспорти, але зараз скаржаться на те, що ні паспортів, ні грошей за виконану роботу не отримали. Керівники згаданого сільськогосподарського товариства пояснюють, що мали розрахуватися із людьми після закінчення збору урожаю. Інформацію наразі перевіряють слідчі, – каже керівник відділу комунікацій ГУ НП у Вінницькій області Анна Олійник. – Уточнюється також інформація щодо заяв деяких осіб з приводу того, що їх силою повертали на ферму, аби ті працювали. Поки що свідчень ніхто таких не давав.

У ході слідства працівниками поліції були вилучені 20 паспортів, які знаходилися у керівництва сільськогосподарського підприємства: кажуть, що зібрали ці паспорти для підписання договорів.

Очевидне порушення прав людини

Правозахисники наголошують, що це вже не вперше фермери так ставляться до найманих працівників на Вінниччині: кілька років тому схожа ситуація була на Шаргородщині — там фермер тримав рабів у бочці, а у 2012 році зі схожою проблемою зіткнулися і в Жмеринському районі.

– У цьому випадку порушено одне із фундаментальних прав людини: свобода від рабства, свобода від катувань. Цього не може обмежити жодна держава. У будь-якому випадку, тут ідеться і про незаконне утримання у нелюдських умовах. Поліція мала би відкрити провадження за фактом торгівлі людьми, – переконана правозахисниця Лариса Полулях.

Нікому про підозру ще не оголошено

Санкція статті про зловживання владою або службовим становищем передбачає до трьох років обмеження волі. Слідчі перевіряють склад правопорушень у діях як керівника, так і бригадирів.

– Якщо протягом слідства здобудуть докази незаконної експлуатації людей, їх фізичного примусу до праці, то буде надана додаткова правова кваліфікація, і покарання буде серйознішим – від трьох до восьми років ув'язнення. Однак, за цієї статтею провадження ще не відкрите, – каже пані Анна.

Поки і керівник господарства, і бригадири перебувають у статусі свідків, слідчі вже другий тиждень опитують потерпілих, але мова про оголошення підозри поки що не йде.

Триватиме досудове слідство, згідно чинного законодавства, два місяці – після цього терміну ми запитаємо у правоохоронців про подальшу долю кримінального провадження. Це може бути перекваліфікація статті провадження, закриття провадження чи оголошення підозри причетним особам та передача справи до суду.

Фото: прес-служба СБУ