суд внр фото

Суд засудив ініціатора створення «Вінницької народної республіки»

22 листопада 2016, 12:45

Суд призначив покарання у вигляді трьох років позбавлення волі 

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Суд засудив ініціатора створення «Вінницької народної республіки»

    Коментарі

Вінницький міський суд поставив крапку у розгляді справи за обвинуваченням 23-річного вінничанина у посяганні на територіальну цілісність та недоторканість України. Про це повідомляє кореспондент Vlasno.info із зали суду.

Під жіночим іменем обвинувачений К. розмістив інформацію влітку 2014 року у соціальній мережі та одному із новинних сайтів Вінниці про те, що вінничанам варто прийти на так званий "референдум" у вересні 2014 року та проголосувати за створення "Вінницької народної республіки". Така "новина" потрапила і в поле зору співробітників Служби безпеки України - там відкрили кримінальне провадження (частина 1 статті 110 ККУ).

У судових дебатах прокурор Олексій Соловйов просив призначити обвинуваченому покарання у вигляді позбавлення волі на три з половиною роки та наголошував, що під час досудового розслідування зібрано достатньо доказів та досліджено їх у суді, які доводять вину обвинуваченого.

- Він розповсюджував матеріали, які, згідно результатів семантико-текстуальної експертизи, містили публічні заклики до зміни меж території чи державного кордону України. Мова йде про відокремлення Вінницької області від решти території України. Робив це умисно, - аргументував прокурор.

Адвокат обвинуваченого навпаки каже, що в суді не доведено, що його підзахисний переслідував мету саме змін меж території України. Просив виправдання.

- Передумов створення "Вінницької народної республіки" не було. Таке було на Сході та Півдні країни, але не в нас. Не було на той час антиукраїнських виступів, активістів чи громадських організацій, які би пропагували ідею відокремлення області від України.

Сам обвинувачений каже, що вчинив влітку 2014-го ...необдумано.

- Я не змінював меж території України. В мене була інша мета: я хотів дізнатися думку вінничан про референдум. Я народився в цьому місті, живу у ньому і не хочу нічого міняти. Я патріот своєї країни, - просив себе виправдати підсудний.

А у розмові із нашим кореспондентом додає, що ця справа - порушення свободи слова, і його за це... переслідують.

У підсумку, суд визнав винним обвинуваченного К. у вчиненні злочину, передбаченого частиною першою статті 110 ККУ "Посягання на територіальну цілісність та недоторканість України" та призначив йому покарання: позбавлення волі на три роки.

На вирок може бути подана апеляційна скарга протягом 30 днів.

Фото Людмили Кліщук