військові фото

Протягом трьох років після анексії півострова у Вінниці не засудили жодного кримського військового

06 березня 2017, 17:56

У Вінницькому міському суді перебуває понад три десятки справ, однак жодного вироку досі не оголосили

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Протягом трьох років після анексії півострова у Вінниці не засудили жодного кримського військового

    Коментарі


Три роки пройшло із часу анексії Кримського півострова. Проти військовослужбовців, які не повернулися на материкову частину, військова прокуратура відкрила кримінальні провадження за дезертирство та державну зраду. У Вінницькому міському суді перебуває понад три десятки справ, однак жодного вироку досі не оголосили, інформує Vlasno.info.

34 обвинувальних акти перебуває наразі на розгляді у Вінницькому міському суді, ще щодо двох осіб триває досудове слідство. Загалом майже дві тисячі військовослужбовців Повітряних сил півострова не повернулися на материкову Україну — у Вінницю, де і розташований Штаб Повітряних сил Збройних сил України.

У Військовій прокуратурі Вінницького гарнізону Центрального регіону України кажуть, що у суді затягують та "саботують" розгляди справ кримських військовослужбовців.

– У нас навіть траплялися випадки, що суд повертав обвинувальні акти, бо не вручена повістка підозрюваному, а, відтак, він неналежним чином не був поінформований про судове засідання тощо, – говорить військовий прокурор Вінницького гарнізону Володимир Клепіковський. – Жодного вироку досі не оголошено, хоча перша справа пішла до суду ще у грудні 2015 року.

Але все-таки 30 відсотків військовослужбовців Повітряних сил із Криму повернулися на материк, служать у підрозділах, що дислокуються у різних містах України.

Серед підозрюваних — особи різних звань та посад: від солдата та полковника. Є серед них і командир військової частини — його справу суд розглядав більше року, вирішив, що частину доказів із грифом секретності будуть розглядати у закритому режимі, однак нині, під час чергового засідання з'ясувалося, що в однієї із суддів закінчилися повноваження та справу з початку розглядатиме інший склад суду.

Військовий прокурор Владислав Гунько, після вже повернутого одного обвинувального акту головуючою суддею Іриною Курбатовою, заявив їй відвід і у цій справі: каже, що суддя упереджена та не вживає заходів щодо об'єктивного дослідження цієї справи.

Колегія суддів відхилила заяву про відвід.

Нині ж мали визначити, чи призначати до розгляду обвинувальний акт щодо командира військової частини, втім на перешкоді цьому стали процесуальні тонкощі.

Хоча оголошення про виклик військового до суду опублікували в газеті  "Урядовий кур'єр", але підозрюваного не оголосили у міждержавний чи міжнародний розшук. Це потрібно для спеціального судового розгляду, якщо відсутній підсудний.

Та й немає доказів та фактичних даних, що Микола Гавриш знаходиться саме в Криму. А згідно з вимогами чинного кримінального процесуального законодавства, на підготовчому засіданні має бути присутній підозрюваний.

Відтак, на думку захисту, грубо порушуються права підозрюваного, а якщо справа у перспективі потрапить до Європейського суду із прав людини, то там звернуть увагу на ці нюанси.

Обвинувальний акт повернули прокурору, поки підозрюваного у державній зраді не оголосять у розшук.

Фото: Радіо Свобода