рейдерське захоплення землі фото

На Вінниччині рейдерська група «віджимає» фермерські господарства  

06 вересня 2017, 14:15

Їм допомагають "сірі" реєстратори

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

На Вінниччині рейдерська група «віджимає» фермерські господарства  

    Коментарі

На Вінниччині орудує група осіб, яка займається крадіжками земельних паїв через їх переоформлення на підставі підроблених документів. Про це під час чергового засідання оперативного штабу із забезпечення прав і свобод власників земель та збіжжя юрист фірми "Правнича компанія "Справа" Кирило Левтеров, повідомляє Vlasno.info.

Мова про землі у селі Мізяківські Хутори Вінницького району. Про конфлікт за за них Vlasno.info писав у квітні цього року. Там, нагадаємо, селяни розповідали, що паї без їхнього відома перереєстрували на іншу компанію, яка почала заявляти свої права на землю. Як виявилося тепер, Мізяківські Хутори — не один епізод у діяльності рейдерів. На Вінниччині діє організована злочинна група, яка незаконно перереєстровує землі на інші компанії. Однак у Мізяківських Хуторах справа дійшла уже до криміналу: два дні тому невідомі особи вночі напали на сторожів, які охороняли посіви, побили їх та поранили ножем одного з них.
засідання антирейдерського штабу у Вінниці фото

— Передувала цьому така ситуація: в області незаконно діє група осіб. Схема роботи у них однакова: вони створюють підприємства зі схожими назвами до назв фірм групи NCH (американська компанія, яка в Україні є основним інвестором групи компаній "Агропросперіс" — Vl.). В нашому випадку є компанія "Колорит-Агро", яка теж орендує землі у селі Мізяківські Хутори. Рейдери створили підприємство "Колорит-Агрос". Вони підробляють документи про розірвання договорів з нашою компанією і переоформляють їх на себе, — розповідає Кирило Левтеров.

Про таку ж схему рейдерської атаки на своє підприємство розповів директор СТОВ "Надія", яка орендує землі у селі Гармаки Барського району, Володимир Тодорчук:

— Наш конкурент — компанія "Краєвид Поділля", а договори реєструються на фірму "Краєвид-Поділья". Тобто добавили всього одну літеру. У нашому випадку договори оформляли на померлих, про що у мене є довідки. А в інших випадках підробили підписи. Ми опитали людей, а вони кажуть, що нічого не підписували. Рейдери нібито від імені людей подають скаргу, що у пакеті документів на оренду землі чогось не вистачає. І реєстратор без нашого відома, розриває договори і перереєстровує на них. Ми подали в суд на юстицію і на цих людей, — каже директор.
 Володимир Тодорчук фото

За словами представників фірм, крім них в області під таку схему "віджиму" землі потрапило ще три-чотири компанії.

— Власники підприємств між собою зустрілися, побачили, що у всіх схожа ситуація, схожі прізвища. Одні й ті ж самі фігуранти. На наші поля вони приїжджали у чорних формах, заважали нашим комбайнам працювати. Тепер ми боїмося, що можемо не зібрати урожай і не розплатитися з людьми за землю, — каже юрист "Справи" Кирило Левтеров.

У даній схемі задіяні і "чорні" державні реєстратори, які допомагають рейдерам перереєстровувати договори оренди землі на основі підробних документів. В області таких виявили поки що чотири. Їхні дані передали до правоохоронних органів. Однак, вплинути на них наразі практично неможливо. За словами начальника Головного управління юстиції у Вінницькій області Юрія Круголя, найбільше, що може зробити відомство наразі — це відімкнути їх загальної бази на три місяці.
засідання антирейдерського штабу у Вінниці фото
засідання антирейдерського штабу у Вінниці фото

Очільник антирейдерського штабу Андрій Гижко, коментуючи ситуацію, зазначив, що саме з компанії "Справа" на Вінниччині почалася історія із "сірими" реєстраторами.

— За ьлітній період було проведено цілий ряд перевірок. Були спроби і по інших підприємствах перереєструвати договори в інших районах. І за нашими даними шість спроб було попереджено. Тому що стосується реєстраторів це дійсно велика проблема. — сказав Гижко.

За словами посадовця, дані та контакти усіх реєстраторів наразі передали до правоохоронних органів. Також голова ОДА Валерій Коровій підписав доручення, щоб у випадках, коли реєструвати договори оренди землі приїжджають з інших районів чи роблять це у неробочий час, повідомляти головам райдержадміністрацій.

Наразі справу вивчають і нові подробиці обговорять на черговому засіданні антирейдерського штабу.

Нагадаємо, в Україні вже близько трьох тисяч осіб звернулися до антирейдерських штабів в усіх областях. 

Головне фото: eritaunik.net, фото та відео Тамари Тисячної