проба Манту фото

Вінницьким школярам зробили невдале щеплення – батьки судяться із МОЗом

22 січня 2019, 21:44

Цивільна справа стосується подій 2006 року

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Вінницьким школярам зробили невдале щеплення – батьки судяться із МОЗом

    Коментарі

У Вінницькому апеляційному суді слухають цивільну справу за позовом мешканців Мізяківських Хуторів до Міністерства охорони здоров'я. Справа тягнеться іще із 2006 року, коли 93 учням провели реакцію Манту, але за кільканадцять хвилин у школярів далися взнаки ускладнення від препарату, передає Vlasno.info із зали судових засідань.

Проведення туберкулінової проби робили медсестри Центральної районної лікарні. Із матеріалів справи відомо, що всього пробу зробили 93 дітям. Через 15-20 хвилин після проведення проби до медичних сестер зі скаргами на головний біль, нудоту, біль в животі, загальну слабкість звернулось два учні сьомого класу. Потім аналогічні симптоми виявили ще у двох дітей, згодом – ще в шести. Відтак, десятеро школярів госпіталізували. Потім виявили іще вісім дітей із проявами атипової реакції на пробу.

Всього на лікарняних ліжках опинилися 35 дітей.

"Особливістю цього випадку було те, що як при госпіталізації, так і при виписці батьків взагалі не інформували. Вже за два місяці в дітей діагностовано низку хвороб та виявлено такі показники аналізів, що вказують на різке погіршення загального стану організму та появу патологій. Раніше здорові діти, які ні на що не скаржились, стали відчутно хворими дітьми", - йдеться у матеріалах цивільної справи.

Позов стосується відшкодування матеріальної та моральної шкоди, завданої ушкодженням здоров'я. За попередніми даними, йдеться про сотні тисяч гривень. Наразі у справі 14 позивачів.

sud-po-probi-Mantu

Ця цивільна справа "мандрує" судами вже кілька років. Свого часу слухалася навіть у Печерському районному суді Києва – за місцем юридичної реєстрації відповідача, Міністерства охорони здоров'я.

Нинішнє ж засідання у Вінниці перенесли: і позивачі, і відповідачі просили відкладення розгляду. Позивачі – бо варто знайти адвоката, який би представляв їхні інтереси. Відповідачі із міністерства – просять відеоконференцію із Києва.

Читайте також: симптоми кору з'являються лише на 3-4 день хвороби.

Фото: tsn.ua, Орися Восьмирук