Чотири роки справа не рухалась з місця

Справа хмільницьких дельфінів: директору санаторію “Поділля” мають повідомити про підозру у викраденні тварин

19 червня 2020, 20:45

Чотири роки справа не рухалась з місця

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Справа хмільницьких дельфінів: директору санаторію “Поділля” мають повідомити про підозру у викраденні тварин

    Коментарі

Скандальна справа дельфінів із хмільницького дельфінарію, яких у 2016 році перевезли до Трускавця, через чотири роки набуває розвитку. Як розповів Vlasno.info власник морських ссавців, директор ПП "Доктор дельфін" Борис Когут, поліція взялася за розслідування його заяви про викрадення тварин.

Вкрадений бізнес чи порятунок тварин?

Борис Когут 25 років прожив у Алушті, мав свою справу, пов'язану із дельфінотерапією. У 2011 році він вирішив розширити бізнес та орендував приміщення під дельфінарій у санаторії "Поділля", що в Хмільнику.

Бізнес розвивався, чимало людей їздили до Хмільника, аби поплавати у басейні разом із мешканками дельфінарією - червонокнижними чорноморськими афалінами Беті та Лілу.

Після анексії Когут втратив свій бізнес у Криму і єдиним його "годувальником" залишився дельфінарій у Хмільнику. Повернутися в Алушту він не може, оскільки активно допомагав українській армії: купляв бронежилети, безкоштовно провів курс дельфінотерапії для 280 учасників АТО.

bc4760cd6537be937ba2a93effd27232 XL

8ab6b2683190ca5c8bad6c374375e52e XL

Вже у 2015-ому договір оренди із санаторієм закінчився, і директор закладу Анатолій Реп'ях попросив Когута разом із дельфінами "на вихід".

У Реп'яха була своя мотивація: приміщення, в якому перебували дельфіни, знаходилось в аварійному стані. Когут, заручившись підтримкою обласної адміністрації та міської ради Хмільника, почав будувати нове приміщення, однак кредитів, які обіцяли йому представники влади, не отримав, а своїми силами продовжувати роботи можливості вже не було.

Зрештою, все завершилось тим, що 6 травня 2016 року Беті та Лілу посеред ночі вивезли до дельфінарію "Оскар", що у Трускавці. Як пояснював директор санаторію, Когут, мовляв, знущався з дельфінів, а тому він, як керівник закладу, передав їх волонтерам. Тим більше, термін оренди приміщення давно сплив. Директор "Поділля" наполягав: Борис Когут ще в червні 2015 року, у зв'язку із закінченням договору оренди, писав Лист-прохання на його ім'я, в якому зобов'язувався до 1 жовтня 2015 року вивезти дельфінів.

«...у разі порушення моєї зобов'язаності по вивезенню дельфінів, надаю Вам право безперешкодно, на власний розсуд, здійснити розпорядження цими дельфінами, що перебувають в приміщенні за вказаною адресою (в тому числі перевозити, переміщати та інше)», - зазначено в листі-проханні підприємця від 06.07.2015 р.

Когут, у свою чергу, стояв і досі стоїть на тому, що Реп'ях викрав його власність і перевіз без його відома. Директор ПП "Доктор дельфін" впевнений: керівник санаторію "викинув" його на вулицю, а дельфінів незаконно продав. Він зазначає, що вартість однієї тварини - 2,5 - 3 мільйони гривень, тож у Реп'яха, мовляв, була спокуса "підзаробити" на них.

Не гаючи часу, Когут написав до поліції заяву на Реп'яха. В результаті була порушена кримінальна справа за ч.5 ст.185 КК України (крадіжка, вчинена в особливо великих розмірах).

Очна ставка та надії на встановлення істини

Довгих чотири роки справа не зрушилась з місця. Борис Когут каже, що порушене за його заявою кримінальне провадження передали до Житомира, де його не розслідували і кілька разів закривали.

Boris-Kogut

«У постановах про закриття справи мені, образно, писали, що дельфіни самі купили квитки та поїхали», - каже він

У жовтні 2019 року справу повернули до Вінниці, але досі пану Реп'яху, як фігуранту, не повідомили про підозру. Вже у березні 2020 року відбулись слідчі дії у трускавецькому дельфінарії, але пана Когута до них не допустили.

«Я так і не побачив дельфінів, тому так і не знаю напевно, чи є там зараз мої тварини, чи ні. Директор "Оскару" надав документи на п'ятьох дельфінів, і інших, мовляв, у нього немає»

Щоб наблизитись до правди, директор ПП "Доктор дельфін" через народного депутата Петра Юрчишина надіслав до ветеринарної служби запити, в яких спитав, чи завозились дельфіни до Трускавця, чи вивозили морських ссавців з "Оскара" і чи були зафіксовані факти смерті у дельфінарії останніми роками. В результаті йому відповіли, що у 2016 році на Львівщину із Запоріжжя завезли двох дельфінів.

«Підозрюю, що жодних дельфінів із Запоріжжя до Трускавця не завозили. просто таким чином оформили моїх тварин. Дельфінарії у Запоріжжі та Трускавці належать до однієї структури», - припускає Борис

Цього тижня, 17 червня, Борис Когут викликав Анатолія Реп'яха на очну ставку, але той не явився. Сам Реп'ях у телефоній розмові із кореспондентом Vlasno.info відмовився коментувати ситуацію навколо дельфінів та дельфінарію, і заперечив факт запрошення на очну ставку.

«Дурниця якась. Я зараз на карантині, нікуди з дому не виходжу і не знаю хто там і що. Нічого не знаю», - тільки і відповів Анатолій Реп'ях, після чого поклав слухавку.

У той же день Борис Когут повідомив нашому виданню, що отримав від поліції гарантію: Реп'яху найближчими днями повідомлять про підозру. Втім, більше, ніж притягнути кривдника до відповідальності, власник дельфінарію хоче повернути Беті та Лілу. У підприємця я плани із відновлення "дельфінотерапевтичного" бізнесу, але вже у Житомирі. Якщо все вдасться, в перспективі він добудує повноцінний дельфінарій у Хмільнику і придбає для нього ще кількох дельфінів.