володимир огородник суд фото

Вінницького «айдарівця», який балотується на сільського голову, судять за зберігання макетів зброї

03 жовтня 2015, 13:20

З ветерана АТО, який віддав на фронт усі гроші за поранення, вінницький суд вимагає 90 тисяч застави

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Вінницького «айдарівця», який балотується на сільського голову, судять за зберігання макетів зброї

    Коментарі

Воїн-доброволець вінничанин Володимир Огородник три місяці тому повернувся з фронту. Всю зиму 2014 року він стояв на Майдані, звідки пішов воювати добровольцем у складі батальйону "Айдар". Отримав вогнепальне поранення, але після одужання продовжив захищати Україну на Сході. На 23 тисячі гривень, що отримав за поранення, купив автомобіль для військових. Про це у листопаді минулого року писали місцеві ЗМІ.

володимир огородник суд фото

фото з сайту vn.20minut.ua

володимир огородник суд фото

Весь цей час його вдома чекали дружина Наталя та маленька донечка Полінка, якій зараз трохи більше двох років.

Активний учасник громадського життя, Володимир, за підтримки жителів села Приборівка Липовецького району, де мешкають його батьки, вирішив балотуватися на посаду сільського голови. 21 вересня його кандидатуру зареєстрували у виборчкомі.

володимир огородник суд фото

А 30 вересня Володимира затримали просто на автобусній зупинці працівники Служби безпеки України. Це сталося о 12:40, і лише через дві години у його особистих речах було вирішено провести обшук. Знайшли 30 патронів у пакеті та гроші, на речах відбитків пальців Огородника немає, номери патронів у протокол слідства не внесли. Паралельно, у будинку батьків дружини у селі Приборівка знайшли предмети, схожі на вогнепальну зброю та один бойовий патрон.

За версією слідства, Володимир Огородник перебував у складі злочинної групи, яка торгує зброєю, і купюри, знайдені в його рюкзаку, були призначені саме для контрольної закупівлі зброї.

- Його було затримано в результаті спецоперації з перекриття каналу продажу нелегальної зброї, - розповів на суді слідчий Олександр Панченко. – Звинувачується Огородник у зберіганні вогнепальної зброї і боєприпасів, які в нього і вилучили.

Згодом, щоправда, слідчий виправився, зауважив, що знайдені предмети були лише схожі на вогнепальну зброю і їх передали на експертизу, щоб встановити, чи вони дійсно є бойовими.

володимир огородник суд фото

Вчора у Вінницькому міському суді відбулося слухання, під час якого суддя Сергій Клапоущак обирав для Володимира запобіжний захід.

Суд розпочався із запізненням, проте люди, які приїхали підтримати "айдарівця", а це були односельчани, бойові побратими та родичі, дочекалися початку засідання.

володимир огородник суд фото

Дружина Наталія розповідає:

– До нас прийшли з постановою суду та провели обшук й у вінницькій квартирі, перевернули всі речі, але нічого не знайшли. Сьогодні я прийшла з донькою. Вона хворіє, але дуже хоче побачити тата.

наталія огородник фото

володимир огородник суд фото

Проте, за процедурою, на суд дітей не пускають, тож маленька Полінка батька бачила лише мить.

Під час обшуку в чоловіка вилучили учбові макети зброї та "останній патрон"

Адвокат Володимира Огородника Олексій Болманенко розповів, що його підзахисний тримав удома макети зброї: макет масово-габаритний АК-74 і кулемета ППШ.

— Один йому подарували на Майдані, інший придбав в інтернеті, щоб провести відкритий урок у школі. Кілька тижнів тому у газеті "Липовецькі вісті" була стаття про Володимира, який проводив навчання у сільській школі. З тим макетом навіть школярі фотографувалися.

макет зброї інструкція фото

макет зброї інструкція фото

Сам Володимир Огородник розповів суду, що ані гроші, знайдені в рюкзаку, ані 30 вилучених слідством патронів йому не належали:

– Під час обшуку в селі вилучили лише один бойовий патрон. Я його випадково привіз з фронту, завжди носив у спеціальній кишені. Це так званий "останній патрон", який завжди про запас носять з собою – щоб не потрапити у полон. Я знайшов його вже вдома, після прання, думав, що він непридатний, тому лишив на пам'ять. Його номер записано в протокол, тоді як знайдені в рюкзаку патрони не переписували за номерами, сам можу сказати, що номери патронів не збігаються і близько, вони з різних партій, а значить, і з різних підрозділів.

обшук в огородника фото

фото з інтернет-мережі

 

Володимир Огородник ще два місяці не бачитиметься з дворічною донькою

У суді прокурор наполіг обрати мірою запобіжного заходу для Володимира Огородника тримання під вартою, суддя Клапоущак клопотання задовольнив. А ще вирішив, що обгрунтованою сумою застави буде 80 мінімальних зарплат, тобто 90 тисяч гривень.

суддя клапоущак фото

— Для чоловіка без постійного місця роботи, який має маленьку дитину і дружину в декретній відпустці, та враховуючи, що він усі свої гроші, отримані за поранення, віддав на благодійність, такі заходи вважаю знущанням, — прокоментував адвокат. — Суддя зачитав лише вступну та результативну частину, тому його мотивація незрозуміла. Щойно я отримаю повний текст ухвали, буду оскаржувати, я вважаю, що взагалі неправосудне рішення. Боєць "Айдару" має бойове поранення і потребує сприятливих умов перебування. Крім того, перебуваючи під вартою, він не зможе у повній мірі реалізувати своє виборче право, адже він — дійсний кандидат на посаду сільського голови.

Фото Ірини Басенко