3 жовтня уряд розширив перелік приладів, які можуть реєструвати такі випадки

Як працюватиме нова система фіксацій правопорушень на дорогах

07 жовтня 2018, 10:27

3 жовтня уряд розширив перелік приладів, які можуть реєструвати такі випадки

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Як працюватиме нова система фіксацій правопорушень на дорогах

  адміністратор   Коментарі

27 вересня в Україні набрав чинності закон, що дозволяє автоматичну фото- і відеофіксацію порушень на дорогах. А 3 жовтня уряд розширив перелік приладів, які можуть реєструвати такі випадки. З посиланням на ММR, Vlasno.info розповіcnm про те, яку систему фіксації порушень планують створити в результаті цих нововведень і чому влада ініціювала такі кроки.

Що відбувається

3 жовтня Кабінет міністрів України розширив список приладів, за допомогою яких можна фіксувати порушення правил дорожнього руху на дорогах, а також використовувати їхні дані як доказ для притягнення порушників до відповідальності.

Йдеться про застосування техніки, яка дозволяє в автоматичному режимі фіксувати порушення правил дорожнього руху – як на фото, так і на відео. Таким чином, відстежувати порушників тепер зможуть не тільки патрульні з приладами дистанційного вимірювання швидкості, а й загальнодержавна автоматична система відеофіксації порушень. В уряді сподіваються використовувати в тому числі прилади вітчизняного виробництва.

До того ж, 27 вересня набув чинності прийнятий ще в кінці 2017 го закон №5364, який, серед іншого, узаконив автоматичну фото- і відео фіксацію дорожніх порушень в Україні.

Чому вводять нововведення

Нове рішення уряду прийнято в рамках зусиль Міністерства внутрішніх справ підвищити безпеку дорожнього руху. За даними Нацполіціі, у 2017 році в результаті ДТП в Україні загинули 3 тис. 432 людини (майже стільки ж стали жертвами аварій і в 2016-му), ще 34,7 тис. отримали травми. Щодоби в Україні через аварії на дорогах гине в середньому 8 осіб, а майже сотня людей травмується.

При цьому в 2017-му поліцейські зафіксували понад 114 тис. випадків керування транспортом у нетверезому стані – на чверть більше, ніж роком раніше.

У зв'язку з цим МВС ініціювало Стратегію підвищення безпеки дорожнього руху – Кабмін прийняв її влітку 2017 го року, а в березні 2018 го затвердив заходи щодо втілення в життя цього документа. В уряді сподіваються, що до 2020 року кількість смертей і травм через ДТП скоротиться на 30%.

Впровадження автоматичної системи фото- і відеофіксації порушень якраз і є частиною цієї стратегії. Адже перевищення швидкості руху в МВС називають однією з головних причин ДТП – поряд з порушенням правил маневрування, правил проїзду перехресть, а також недотриманням безпечної дистанції та управлінням автомобілем в стані сп'яніння.

fotofiksacia-1

Як буде працювати автоматична система відеофіксації порушень

За даними Кабміну, всього Україні знадобиться більше 2 тисяч приладів автоматичної фіксації порушень на дорогах. В уряді розраховують, що 200-300 таких комплексів запрацюють по всій країні вже до кінця 2018 року. Оціночна вартість одного такого приладу складає $15-40 тисяч.

Однак перед установкою вони повинні бути перевірені і верифіковані, на що також знадобиться час і кошти – вартість оцінки відповідності одного приладу коливається від 8 тис. до 120 тис. гривень.

Пристрої відеофіксації будуть встановлювати в місцях концентрації аварій – на перехрестях, світлофорах і розподільних смугах. Кожне місто за погодженням з поліцією зможе самостійно встановлювати і обслуговувати камери відеоспостереження, але це стане можливим після прийняття необхідної законодавчої бази.

Система камер буде фіксувати порушення на дорогах в автоматичному режимі. Потім фото- або відеодоказ порушення надсилатиметься до загального центру обробки даних МВС та Національної поліції, де обіцяють використовувати захищені канали зв'язку для передачі цих даних.

Спеціальні оператори будуть перевіряти зафіксовані системою порушення, визначати користувача транспортного засобу, складати повідомлення про правопорушення і надсилати його Укрпоштою рекомендованим листом. Такі «листи щастя» отримають ті, хто є зареєстрованим власником транспортного засобу, щодо якого було зафіксовано порушення.

У той же час власники автомобілів зможуть зареєструватися в спеціальному електронному кабінеті і внести інформацію про фактичного відповідального користувача машини, щоб листи про порушення ПДР надсилалися саме йому.

Аналогічним чином будуть повідомляти і порушників оновлених правил паркування – для фіксації таких порушень також можуть застосовувати стаціонарні автоматичні камери.

fotofiksacia-2

А як будуть контролювати швидкість патрульні?

З понеділка, 8 жовтня, на українських дорогах відновлять контроль швидкості і з боку патрульних. Поліцейські почнуть застосовувати на дорогах портативні прилади для вимірювання швидкості TruCam – в тих місцях, де аварії відбуваються найбільш часто.

При цьому поліція спільно з Укравтодором обіцяють відзначити такі місця, де буде здійснюватися контроль, відповідними дорожніми знаками про фото- і відеофіксацію порушень.

Крім того, інформацію про найбільш небезпечні ділянки доріг і точки використання приладів TruCAM буде опубліковано на сайтах Нацполіціі і Департаменту патрульної поліції, а також на їхніх сторінках у Facebook.

Протягом першого тижня після 8 жовтня поліція обіцяє використовувати прилади TruCAM тільки в пілотному режимі, щоб водії звикли до нововведення. Попереджати про правопорушення протягом тижня будуть в усній формі.

Портативний пристрій вимірювання швидкості TruCam виготовляється в США в отримав відповідний сертифікат від Державної служби зв'язку та захисту інформації України.

Прилад з лазерним наведенням дозволяє вимірювати швидкість на відстані до 1200 метрів, працює до 15 годин без підзарядки. У ньому вбудована карта пам'яті на 16 тис. відеороликів або 40 тис. фото. Прилад робить до трьох фотокадрів на секунду і здатний працювати в двох режимах – автоматичним і ручному. Крім того, він обладнаний GPS-датчиком.

Що може загрожувати водіям-порушникам

У МВС також планують доопрацювати систему штрафних балів за порушення правил дорожнього руху, зафіксованих в автоматичному режимі. В уряді хочуть передбачити не тільки грошові штрафи, а й систему накопичення балів – за певну їх кількість автомобілістам буде загрожувати тимчасове позбавлення водійського посвідчення.

Читайте також: У Вінниці автівка на великій швидкості збила людину.

 

 

Фото: interbuh.com.ua, police-press.info, minfin.com.ua


  адміністратор   07 жовт. 2018 Друк Коментарі