персеїди фото

У ніч на неділю у вінницькому небі з'являться уламки комети Свіфта – Туттля

10 серпня 2017, 17:50

У ніч з суботи на неділю вінничани зможуть спостерігати унікальне астрономічне явище

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

У ніч на неділю у вінницькому небі з'являться уламки комети Свіфта – Туттля

    Коментарі


У ніч з суботи на неділю вінничани зможуть спостерігати унікальне астрономічне явище, повідомляє Vlasno.info. Йдеться про метеорний потік Персеїди, який традиційно "гостить" на земному небі в липні-серпні. Цього року пік активності "зорепаду" припаде саме на 12 серпня.

Цей "серпневий дощ" виникає, коли Земля входить в хмару пилу від хвоста комети Свіфта – Туттля, а назвою своєю він зобов'язаний сузір'ю Персея.

̶  Метеори летять по небу і нагадують нам падаючі зорі, що ніби вилітають з однієї точки. Насправді такої точки на небі не існує, це радіант. Тобто метеори насправді рухаються паралельними шляхами, але, якщо продовжити їхню траєкторію, то в наслідок ефекту перспективи ми побачимо цю умовну точку. В залежності від розміщення радіану і називаються метеоритні потоки. Радіант потоку, який ми спостерігатимемо, знаходиться у сузір'ї Персея, і носить його ім'я, – пояснила лекторка вінницького планетарію Оксана Творун.

Персеїди є одним з найяскравіших астрономічних явищ, а тому його можна буде легко побачити без телескопів.

̶  Персеїди - найбільш динамічний, стабільний і чисельний метеорний потік. Тобто, спеціальні оптичні прилади не потрібні. Їх видно неозброєним оком будь-де на Землі, особливо у нашій Північній півкулі. Треба лише вийти ввечері на вулицю і розшукати сузір'я Персея. Воно знаходиться поруч із Касіопеєю, що схожа на перевернуту літеру "м", – проінструктувала пані Оксана.

Єдине, що може зіпсувати вінничанам перегляд унікального явища, це яскравий місяць.

̶ Нещодавно був повний місяць, і він досі залишається яскравим, а тому трошки заважатиме розгледіти метеори. Та все ж таки ми зможемо побачити їх у досить великій кількості, приблизно по п'ятдесят метеорів на годину. Це не мало, хоча минулого року спостерігалися рекордні показники — до двохсот метеорів на годину, – каже лекторка планетарію.

Vlasno.info рекомендує вінничанам не нехтувати нагодою полічити на небі "падаючі зірки". Тим більше, погоду обіцяють теплу і безхмарну.

Фото: Типовий Франківськ

Також в цій категорії:  СТИХІЇ

  наступна публікація У небі з'явиться «Велике американське затемнення»

  попередня публікація Вночі тінь Землі «з'їсть» частинку Місяця