північне сяйво фото

Над Вінницею спалахне північне сяйво

03 липня 2015, 08:34

Тиждень тому на Сонці почалися найпотужніші спалахи

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Над Вінницею спалахне північне сяйво

    Коментарі


Тиждень тому на Сонці почалися найпотужніші спалахи. Вони можуть призвести до появи унікального для наших широт явища – північного сяйва. Досі його доводилось бачити лише мешканцям крайньої півночі. Полярне сяйво вже було помічене на 43-й паралелі, а Вінниця знаходиться на 49-й паралелі. Спектр випромінювання від спалаху доходить до Землі приблизно за пару днів. Зараз спалахи на Сонці вщухли, але вчені з NASA прогнозують нові спалахи ще більшої потужності.

У березні 2015 року вже було зафіксовано північне сяйво в межах Вінницької області. Біля села Петрашівки Теплицького району було сфотографовано це рідкісне явище.
північне сяйво фото
північне сяйво фото
північне сяйво фото
Фото Василя Снігура


Якщо спалахи на сонці будуть продовжуватися, можна сміливо припустити, що північне сяйво знову буде видно в наших широтах.

– Люди літнього віку можуть себе гірше почувати через виникнення магнітних бур в результаті спалахів на Сонці, які не фіксувалися вже 13 років. Тому вінничанам в ці дні варто бути обережніше, – каже лектор вінницького планетарію Марія Левченко.

У березні північне сяйво було також гарно видно в Тернополі та інших містах України.
північне сяйво фото
Фото Павла Лотоцького


Полярне сяйво виникає в результаті зіткнення сонячних частинок з магнітним полем Землі. Чим сильніше вплив сонячного вітру на Землю, тим більше інтенсивність полярного сяйва.

Також в цій категорії:  СТИХІЇ

  наступна публікація Закарпаття сьогодні трусило

  попередня публікація Сьогодні вночі вінничани побачать «Віфлеємську зірку»