Майдан-Бронюк-фото

Вінницький Майдан розпочався без партійних прапорів

22 листопада 2016, 09:04

Три роки тому 22 листопада вінничанин Олег Головатюк

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Вінницький Майдан розпочався без партійних прапорів

    Додати коментар


Три роки тому 22 листопада вінничанин Олег Головатюк розмістив у своїй сторінці у Фейсбуці фотосвідчення першого зібрання на вінницькому Майдані, яке відбулось 21 листопада.

Вчора Україна відзначила третю річницю початку Майдану. Саме тоді на київському Майдані Незалежності зібрались небайдужі громадяни висловити своє відношення до рішення української влади призупинити курс на євроінтеграцію. У Вінниці 21 листопада 2013 року теж зібралось близько десятка людей. Втім, як зазначили Vlasno.info громадські активісти, кількість вінничан, що вийшли тоді на площу Театральну, не важлива. Головне, що саме з цього дня починається відлік існування вінницького Майдану.

Отже, вперше вінничани вийшли на заклик лідера гурту ТіК Віктора Бронюка пізно ввечері. Зібрались переважно журналісти, студенти, сам Віктор Бронюк та голова громадської організації “Вінницькі перці” Сергій Борзов. Усі зійшлися на тому, що готові щодня приходити на акції протесту, поки влада не змінить своє відношення до євроінтеграції. Люди були впевнені, що громадська думка може вплинути на політиків. Що можновладці не зможуть проігнорувати волю українців. Тому з кожним днем на площі міст по всій Україні виходило більше і більше людей.

Наступного дня у Вінниці мітингувало вже більше сотні людей. Вони не зважали на дощ, який не припинявся ні на хвилину. Усі присутні були єдині: 28 або 29 листопада у Вільнюсі Віктор Янукович має підписати Угоду про Асоціацію з ЄС. Тому Вінниця мітингувала щодня, як і решта українських міст.

Vlasno.info поцікавився у двох найвідоміших вінничан, що вийшли 21 листопада на Театральну площу, чи приходять вони щороку на Майдан у цей день і чому. А також, чи вважають, що вимоги Майдану виконані.

Майдан-Віктор Бронюк-1-фото

– Головною вимогою була євроінтеграція. І вона зараз продовжує втілюватись у життя, - говорить Сергій Борзов, який тепер займає посаду заступника керівника Державними управління справами. - Сьогодні у Києві я брав участь у заходах, приурочених Революції Гідності. А три роки тому ми перші не побоялись вийти. Зідзвонювались одне з одним, хто буде, не всі погоджувались. Нас було 12 чи 13 чоловік. Вийшли на Майдан якось спонтанно, Вітя Бронюк запитав, чи вийдемо, і вийшли. Його заклик став своєрідним поштовхом для всіх. І тільки коли на Майдані з'явились політичні прапори, я перший заявив, що не піду більше на Майдан. Адже це вже була не історія громадянського суспільства, а політична історія.

Сергій Борзов зізнається, що одразу після Революції Гідності була певна напруженість у відносинах з деякими людьми. Втім, поява зовнішнього ворогу згуртувала суспільство.

– Але, на жаль, не всі згуртувались. Історія повторюється, і не вчить нас нічому. Як і у часи Скоропадського та Петлюри, немає єдності. Тоді теж з'ясовування стосунків призвело до того, що українську державність під Крутами захищало 300 студентів.

Віктор Бронюк згадує, що ще під час його роботи у Вінницькій міській раді місто взяло вектор на Європу.

– Ще тоді ми казали: Вінниця — європейське місто. І з підписанням Угоди чекали змін в країні, - пояснює свою позицію фронтмен ТіКу. - Але будуючи у себе частинку цивілізованого світу, слід не забувати про свою національну ідентичність та самобутність. Будувати країну потрібно починати з себе. Наводити лад в голові, у дворі, у державі. І я хочу мати що відповісти своїм дітям, коли вони виростуть і запитають, що я сьогодні зробив для країни.

Співаку хотілося б бачити іншу ситуацію в державі у третю річницю Майдану.

– Повернувся сьогодні з Маріуполя. Там місто живе звичним життям, хоча у кількох кілометрах стріляє ворог. Людина до всього звикає. Хоча в прифронтових селах до мене підходять пенсіонери і кажуть: “Ви ж там бачити у Києві когось із влади, розкажіть їм про наше життя”. Сумно, що за нашу свободу і незалежність заплачена така висока ціна. Але ніхто чомусь не говорить, як ми будемо жити після війни, як будемо будувати мир. Мені здається, стратегічний план розвитку, перелік системних дій на майбутнє зміг об'єднати усіх, - наголошує Віктор Бронюк.

Нагадаємо, у третю річницю Революції гідності вінничани згадували Героїв Небесної Сотні.

Фото зі сторінки у Фейсбуці Олега Головатюка



Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення