Під стінами обласної адміністрації протестуватимуть проти реформи медичної освіти

У Вінниці студенти-медики вийдуть на акцію протесту

12 листопада 2019, 21:44

Під стінами обласної адміністрації протестуватимуть проти реформи медичної освіти

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

У Вінниці студенти-медики вийдуть на акцію протесту

  адміністратор   Додати коментар

Завтра 13 листопада о 16-ій години у Вінниці запланований пікет студентів-медиків. Вони планують зібратися біля будівлі Вінницької ОДА, аби підтримати загальнонаціональну акцію, яка направлена на відмову від реформи навчального процесу у вищих учбових закладах медичного профілю. Організатори закликають брати із собою маски, печатки та іншу медичну атрибутику, повідомляє Vlasno.info.

У Вінниці, як і загалом в Україні, студенти медики протестують проти реформи інтернатури, прийнятої у законопроекті МОЗ. Згідно з проведеним опитуванням серед студентів: з 4842 респондентів 88,9% виступили проти прийняття даного законопроекту.

Як пояснили самі студенти ВНМУ ім. Пирогова виданню NaПарижі, вимоги медичного студентства, що висувалися на попередньому мітингу не були почуті. Переговори між мітингувальниками в Києві та представником МОЗ показали справжнє ставлення до них:

- в ультимативній формі протестувальникам було сказано, що ні про що, окрім питань у тестах КРОК, з ними не мають бажання говорити;

- щоб була ілюзія діалогу, акцент намагалися зсунути на другорядні питання. Тим самим, як вважають студенти, чиновники "вбивають двох зайців". По-перше, студенти тепер дискутуватимуть не про потрібність цієї реформи взагалі, а про нюанси у ній, що змушує багатьох зробити хибні висновки про її невідворотність. По-друге, у міністерстві банально тягнуть час. Бо цей наказ вже знаходиться на фінальній стадії перед прийняттям.

Тому студентами було відправлено до МОЗ лист-протест, а також вони продовжують організовувати мітинги всій країні, в тому числі і в Вінниці о 16:00 на проти ОДА. Майбутні вінницькі медики називають це "другою хвилею".

Основними проблемами документа, який викликав невдоволення юних медиків є:

1. Штучне створення дефіциту місць для інтернів шляхом завищення вимог до лікарень, які приймають їх на навчання для всіх спеціальностей крім "Сімейна медицина", обмеження кількості інтернів, закріплених за лікарем-куратором до 5. Тобто місць для всіх не вистачатиме, а 90% запропонованих місць закладено на спеціальність "сімейна медицина".

2. Автоматичний електронний розподіл всіх студентів (як на бюджеті, так і контракт) лише за результатами КРОК-2 з обмеженням кількості спеціальностей, які залежать від балу КРОК-2 (якщо більше 90% - можеш оперувати, нижче - вибирай терапевтичний профіль). Відповідно до цього виникають спірні питання - що робити двом студентам з однаковими балами за результатами КРОК-1?.. За роки введення КРОК-2 не одноразово виникали моменти, які викривали не повну його об'єктивність.

3. Повернення відпрацювання 3 років для бюджетників.

4. Повна юридична відповідальність лікаря-інтерна з першого дня інтернатури.

5. Зменшення кількості спеціальностей з 34 до 13.

6. Збільшення періоду проходження інтернатури для всіх спеціальностей до 3 років.

Як стало відомо, у листі буде дві головні вимоги для МОЗ:

1. Не розповсюджувати законопроект на тих абітурієнтів, які вступали до 2020 року в університет, та залишити розподіл на інтернатуру по-старому наказом для всіх студентів, які навчаються зараз.

2. Ввести поправки в текст законопроекту, складені студентами (на підставі опитування 4842 чоловік і ініціативної групи), обґрунтовані в листі.

Читайте також: У Вінниці цілий квартал заливає окропом 

Фото: tv5.zp.ua.


  адміністратор   12 лист. 2019 Друк Коментарі

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення