video-vlasno

В Ольгополі люди вимагають підняти їм вартість паїв

23 грудня 2016, 19:09

Підприємець-депутат взамін просить продовжити з ним договори

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

В Ольгополі люди вимагають підняти їм вартість паїв

    Додати коментар

 

Мешканці Ольгополя та прилеглих сіл Чечельницького району у переддень свята Миколая зібралися на колективну нараду. Це мав би бути схід села, однак у сільраді його не реєстрували, тож і офіційна влада до громади на зустріч не прийшла. Основне питання: орендар і заодно депутат обласної ради Павло Каленич, на думку людей, не доплачує їм за паї.

Мешканка села Ольгопіль Оксана Храпа каже, що бажання у селян спільне:

- Хочемо, щоб орендар переглянув з нами договори і платив нам так як людям — вісім і дві десятих відсотка.

Мешканець села Тартак Петро Скоцеляс, який теж віддав паї Каленичу, розповідає, що їм пропонували змінити орендарів.

- Люди приїхали з Одеської області. Вісім і два від вартості землі пропонують. А у нас тут три проценти. Ми прийшли для того, щоб він нам теж доплатив.

Днями по селу розкидали листівки, у яких закликали перейти під крило одеських підприємців. Але через обережність, селяни вирішили залишитися зі старим орендарем Павлом Каленичем. Однак вимагають з нього підняти ставки. Натомість орендар обіцяє лише одноразову виплату, і тільки за умови, якщо йому віддадуть землю ще на 10 років.

- Чотири тисячі дає Павло Євгенович, якщо ще на десять років продовжите пай. А потім поступово він буде кожен рік додавати: на вісім і дві десятих процента за десять років, - розповідає учасниця зборів, пенсіонерка з Ольгополя.

Незгодні з такими умовами люди, нарікають: віддавши в оренду паї, не можуть тепер вийти з нового "колгоспу" і створити одноосібні господарства.

- Якщо я хочу вийти зараз одноосібником — я хочу собі свою землю забрати і сам працювати. Але я її не можу забрати, тому що треба чекати, поки скінчиться договір. Моєю землею хтось має право керувати, - обурюється ольгопільчанин Анатолій Краєвський.

За прикладами сусідніх сіл, люди хочуть, аби їхнє господарство долучалось до розбудови села та допомогало соціально незахищеним мешканцям.

- Були лікарі, працювали люди в сільторгу, і їм багато не треба. Якщо у місяць принести два-три рази крупу і пляшку олії — ніхто не збідніє. У інших селах людям паї по дворах розвозять, дороги ремонтують, а ви пройдіть зараз до садка, там машина не проїде, - зауважує Краєвський.

Єдиний представник влади на цих зборах — Віктор Кікавський, директор Ольгопільської школи, член виконкому та екс-голова сільради — все ж захистив орендаря:

- Не можна односторонньо ставити питання: дай! Розвалити цілісне господарство і інфраструктуру, яка в цьому селі створена, на це розуму не треба. А от побудувати дороги, освітлити вулиці... Агрофірма щороку не менше 50 тисяч гривень вкладає у школу. Давайте зберемо громаду, і якщо вона скаже, щоб роздати гроші за паї, а всі решта питань не розвивати, можливо так і зроблять.

Зрештою, люди, добряче намерзнувшись у неопалюваному палаці культури, розійшлися по домівках. До підприємця-депутата вирішили відправити на переговори ініціативну групу.

Вже після зборів ми зв'язалися з головою агрофірми "Ольгопіль" Павлом Каленичем.

 – Менше платити, ніж у сусідніх селах, ми точно не будемо, крім того, ми ще й утримуємо соціальну сферу, - запевнив Павло Євгенович. - У нас було три відсотки, ми вже підняли до п'яти, поступово дійде і до восьми. Якщо буде офіційних схід села, а не такий як зі збори, про які ніхто не знав, то я обов'язково прийду. У нас ось і нещодавно звітні збори на підприємстві були, і тоді ніхто таких тем не піднімав.
У лютому підприємець обіцяє провести концерт, приурочений до 20-річчя його керівної діяльності в агрофірмі.

Оператор та монтажер: Олександр Осадчих

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення