протест у Сабарові фото

У Вінниці розпочали будувати цвинтар посеред пшеничного поля  

19 червня 2017, 18:30

місцеві мешканці вийшли на протест

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

У Вінниці розпочали будувати цвинтар посеред пшеничного поля  

    Коментарі (5)

Сьогодні вранці кількадесят мешканців мікрорайону Сабарів у Вінниці організували акцію протесту на території, на якій міська влада запланувала будувати кладовище. Виконавець тим часом вже почав мостити дорогу на цвинтар: для цього скошує ще зелену пшеницю та вивозить землю, передає кореспондентка Vlasno.info.

Під Сабаровом на 36 гектарах землі зараз колоситься пшениця: колоски ще зелені. Згідно із документацією, на цій території у травні 2017 року мали розпочати будівництво цвинтаря на понад 15 тисяч місць поховання.

Нині вранці кількадесят місцевих мешканців заблокували роботу КАМАЗу та бульдозера — ті забирали та вивозили землю із пшеничного поля. Знімається приблизно півметра родючого ґрунту.
протест у Сабарові фото
протест у Сабарові фото

– За 200 метрів звідси — річка, всі стоки із цвинтаря будуть у наших кранах. Там написано, що на 15 тисяч місць, але ми знаємо, що воно розраховано майже на 40 тисяч місць. Тут і очисні споруди поруч, і кар'єр поруч, як нам жити, що нам пити із кранів? – запитує місцева мешканка Лариса. – Ми нині вийшли, бо побачили, що вони вивозять землю.
протест у Сабарові фото
протест у Сабарові фото

Неофіційно та "не на камеру" місцеві подейкують, що землю, яку зараз вивозять — продають за півтори тисячі гривень за один КАМАЗ.

– Землю знімають разом із пшеницею! Це злочин! – на підвищених тонах говорить Павло Іванович. Він — один із перших, хто побачив нині вранці на території бульдозер.

Працівники у КАМАЗі та бульдозері пояснюють, що приїхали на місце та виконували розпорядження керівництва.

– Два КАМАЗи загрузили вранці. А хлопці із зоопарку приїхали, викошену пшеницю забрали для звірят. Тут має бути дорога на цвинтар, треба, аби проїзд був, – пояснює водій бульдозера Віктор.
протест у Сабарові фото
протест у Сабарові фото

За кілька хвилин на місце події приїхали і співробітники зоопарку.

– Нам запропонували забрати звідси корм для тварин — ми погодилися, – каже один із них, киваючи на "корм": стебла із колосками пшениці. – Його охоче їдять всі парнокопитні.
протест у Сабарові фото

Мешканці тим часом написали заяву поліцейським, аби призупинити роботи до з'ясування обставин: порядок під час імпровізованого протесту на місці майбутнього кладовища охороняла чимала кількість правоохоронців.

Згодом до мешканців Сабарова приїхала голова Асоціації місцевого самоврядування Наталія Панчук. Сперечалися і з нею, казали, що не дозволять будівництва цвинтаря, а пані Наталія закликала до діалогу та казала, що десь же треба хоронити померлих. Про словесну сутичку місцевих та Наталії Панчук дивіться у відеосюжеті Vlasno.info.



протест у Сабарові фото

Мешканці мікрорайону вирішили зібратися нині увечері та ще раз проговорити "цвинтарне питання": що робити із майбутнім кладовищем, чи є альтернативні місця у Вінниці для такого призначення, як живим уживатися із мертвими.

Нагадаємо, що будівництво цвинтаря планують завершити до 2018 року.

Додамо: станом на 20:30 Vlasno.info стало відомо, що під час зустрічі влади та громади сторони не знайшли спільної точки дотику у "цвинтарній проблемі". Протест завтра під мерією скасовується, а мешканці подаватимуть до суду позов щодо скасування рішення місцевої влади щодо будівництва цвинтаря на Сабарівському шосе.
протест у Сабарові фото
протест у Сабарові фото
протест у Сабарові фото
протест у Сабарові фото
протест у Сабарові фото
протест у Сабарові фото
протест у Сабарові фото

Фото та відео Людмили Кліщук

Коментарі    Оновити список коментарів

Влад
-2 # Влад 22.06.2017, 14:40
Херня це все. Згідно норм та Правил відстань між житловими будинками та кладовищем має бути не менше, ніж 300 метрів. Так що нічого не порушено. Що стосується будівництва кладовища, то рішення приймалось після проведення громадських слухань, які завершились схваленням рішення про будівництво кладовища. А взагалі - необхідно будувати крематорій та й по всьому! Не буде ніякого забруднення земель та вод! Тільки не треба говорити про те, що історично склалося так, що поховання померлих повинно проводитись тільки способом закопування у землю! Древні слов'яни ще за часів існування Київської Русі спалювали небіжчиків разом з човном, який пускали у "плавання" рікою. Так що з історією все в порядку...
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга
Сергий
0 # Сергий 28.06.2017, 15:26
А еще в древности жертвоприношения детей были и другие дикости. С прошлого хорошее брать нужно, а не крайности и дурное.
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга
Вадим Шмагалов
0 # Вадим Шмагалов 26.07.2017, 10:15
Згоден. А давайте ще забудемо про мобільні телефони і будемо до церкви ходити пішки, як було традиційно.
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга
Євген
0 # Євген 26.07.2017, 09:42
Які бл..ь "громадські слухання", там не було жодного мешканця Академічного, Сабарова та Вишневої!!! І взагалі друже я так розумію, що ти проживаєш не у вище зазначених районах, а тому пропоную облаштувати кладовище біля твого будинку (я особисто прийду в позорний офіс і на слухання міськзради) і повір на "громадських слуханнях" мешканці Сабарову проголосують одностайно, та погодять будівництво під твоїм будинком)))
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга
Ростислав
+4 # Ростислав 20.06.2017, 13:21
Молодці, що збираєтесь відстоювати свої права через суд, бо інакше Моргунов все рівно тут побудує кладовище, хоча в межі міста згідно санітарно-гігієнічних норм будівництво нового кладовища ЗАБОРОНЕНЕ!!!
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення