Триває протистояння навколо будівництва під Людавкою

«Яма вже готова»: мешканці восьми сіл збираються на мітинг проти дій Вінницької міської ради

03 липня 2020, 20:45

Триває протистояння навколо будівництва під Людавкою

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

«Яма вже готова»: мешканці восьми сіл збираються на мітинг проти дій Вінницької міської ради

    Додати коментар

Мешканці Людавки та ще семи населених пунктів Жмеринського район знову виходять на акцію протесту проти будівництва сміттєвого полігону. Мирний пікет заплановано на десяту годину ранку суботи, четвертого липня, біля першої автобусної зупинки Людавки. Його мета – блокування всіх робіт до моменту проведення передбачених законом екологічної експертизи та громадських слухань, у ході яких люди мають побачити проєкт будівництва, повідомляє Vlasno.info.

Протестне право

Ми вимагаємо лише те, що передбачено законом. Якщо вже будують – то нехай будують, як це передбачено чинним законодавством, – каже один із активістів, мешканець Браїлова Андрій Войтюк.

Вийти на підтримку людавчан його земляків змусило побоювання за стан води у двох прісних підземних озерах, що знаходяться поблизу лісу. Саме там починаються струмки, що течуть у бік Браїлова. Ще одна причина – сумний досвід пожеж на сміттєзвалищах поблизу Львова.

Ми не так далеко знаходимося від майбутнього людавського сміттєзвалища, тут буквально п'ять кілометрів. І ми побоюємося, що якщо десь буде загоряння, ми будемо, як в Туманному Альбіоні, – каже Андрій Войтюк.

Незадоволення селян викликало рішення Вінницької міської ради влаштувати у Людавці сміттєвий полігон без погодження проєкту з місцевими жителями та без проведення належної екологічної експертизи. Обурення викликала і незаконна вирубка лісу на місці будівництва, та інші порушення.

Дві тисячі чотириста дерев на площі сім гектарів вирізали і потихеньку покрали, – розповідає ще один представник місцевих активістів, отець Тимофій Грубий з Новоселиці.

За його словами, з приводу вирубки лісу слідчими Спеціальної антикорупційної прокуратури було порушено кримінальну справу. Але куди саме зникли зрізані дерева, досі не з'ясовано. А справу, яку порушила Жмеринська прокуратура, «забрали до Вінниці, і там вже половини сторінок немає».

Зверталися людавчани та їхні сусіди щодо будівництва та порушень навколо нього і до президента Володимира Зеленського. Але, каже отець Тимофій, їхнє звернення перенаправили до Кабінету Міністрів, а звідти – на місцевий рівень, де все й «залагодили».

Окрім протестного права у нас нічого не працює, – резюмує священник.

Особливості термінології

Не зважаючи на протестні акції, які декілька разів влаштовували людавчани та мешканці інших сіл, у травні цього року Вінницька міська рада провела за переговорною процедурою тендер «Будівництво комплексу по знешкодженню. За результатами закупівель шостого травня було укладено договір вартістю понад 28,7 мільйонів гривень із ТОВ «Подільський будівельний інжиніринг», яке було єдиним учасником тендеру.

А вже за місяць, п'ятого червня, договір було розірвано за рішенням Державної аудиторської служби, яка виявила порушення в тендерній процедурі, зокрема – «в частині неправомірного обрання та застосування процедури закупівлі».

Це поки що не на часі. Думаю, у перспективі, але сьогодні обмежене фінансування, – відповів на запитання журналіста Vlasno.info щодо оголошення нового тендеру заступник директора департаменту комунального господарства Вінницької міської ради Юрій Семенюк.

За його словами, у Людавці будують саме комплекс по знешкодженню побутових відходів. Але що саме криється під цим терміном не пояснив, пославшись на зайнятість.

Там не будується полігон – там будується інфраструктура під сміттєпереробний завод. Полігон – це прийшли яму й викопали. А там будується інфраструктура: під'їзні дороги, вагові комплекси – те без чого жоден інвестор на будівництво заводу не зайде. І ми половину збудували, просто були зміни до проєктної документації і перерахунок кошторису, і ми мали добудувати згідно чинного законодавства, – розповів керівник «Подільського будівельного інжинірингу» Вячеслав Подолян.

За його словами, полігон під Людавкою апріорі неможливий, оскільки під будівництво виділили лише шість гектарів, а це «для Вінниці на півтора роки».

Скільки вже не було інвесторів – італійці, поляки, чехи – усі вони говорять, що заходять на ділянку зі своєю технологією, тобто приймають сміття, сортують, викидають. І для того, щоб був завод, їм потрібні під'їзні шляхи, трансформаторна підстанція, водопостачання, пожежегасіння, – розповідає Вячеслав Подолян.

Переконання місцевих жителів у тому, що будується саме сміттєполігон, він пояснює так:

Колись був інститут НДІпроєктреконструкція, вони робили перше містобудівне обгрунтування відведення земельної ділянки. Вони там показали, не подумавши, 29 гектарів у містобудівному розрахунку. І люди колись десь побачили цю картинку. Але після того вже змінилося шість документацій, шість обґрунтувань...

Як Станіславський вчив

У 2018 році ініціативна група зустрічалась із міським головою Вінниці Сергієм Моргуновим, розповідає Андрій Войтюк. Під час зустрічі селян запевняли, що в Людавці буде сміттєпереробний завод. Але коли в їхні руки потрапила проєктна документація, вони заводу в ній не побачили.

Ми побачили, що там буде сміттєзвалище, і воно в проєкті назване «полігон-реактор». Коли ми запитали в Вінницької мерії, як же так вийшло, вони сказали, що протягом приблизно п'яти років хочуть заготовити так звану сировину – а тоді ніби будуть шукати інвестора і в майбутньому будувати завод, – каже Андрій Войтюк.

У відповідь на цю заяву вінницьких посадовців одразу запитали, чому в такому випадку не будуть завод у Стадниці, де вже накопичилось «20 гектарів заготовленої сировини».

Показували активістам і слайди з зображеннями сміттєпереробного заводу, який розташований у Кельце.

Але цей завод дає тепло. Ми запитали: куди ви те тепло дівати будете? Вони відповіли, що проведуть теплотрасу в Людавку і будуть опалювати село. Це смішно, тому що завод, що побудований в Кельце за всіма євростандартами, може опалювати десь п'яту частину Вінниці – а вони хочуть Людавку опалювати, – розповідає Андрій Войтюк.

Ще одна розповідь, яку тоді почули представники громад, – про теплиці, які мають побудувати в перспективі для вирощування овочів взимку.

Видно, що брешуть і вже не знають, як обманути. Дійшло вже до того, що ми вже їм не віримо і вже не бачимо сенсу з ними сідати й про щось говорити, – каже активіт.

У той же час отець Тимофій називає завод «обкладинкою», під якою знаходиться «звичайний смітник».

Завод – це екологічно й економічно нереально, це понад тисяча працівників. А з навколишніх сіл ми не натягнемо навіть ста чоловік. Звідки брати стільки людей? Возити з Вінниці? – каже священик. А пізніше в ході розмови додає: – Яма (для сміття – авт.) вже готова, застелена брезентом...

 

Фото Vlasno.info

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення