закриття дельфінарію у Хмільнику фото

Із Хмільника виселяють дельфінарій

01 липня 2015, 17:47

За поясненнями до керівництва довелось прориватися

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Із Хмільника виселяють дельфінарій

    Додати коментар


Дельфінарій у місті Хмільнику під загрозою закриття. У червні закінчився термін оренди приміщення спорткомплексу у санаторії "Поділля", де нині живуть дельфіни. Директор санаторію Анатолій Реп'ях відмовляється його продовжувати, посилаючись нате, що солона вода шкодить приміщенню спорткомплексу і його потрібно закрити на ремонт.

Громадськість проти

Сьогодні вранці біля центрального входу санаторію зібралися активісти, аби висловити свій протест проти закриття дельфінарію. О дев'ятій годині уже присутні центральні телеканали, громадські активісти, представники місцевої самооборони та Айдару. Двоє дівчаток тримають у руках плакат "Діти проти".
закриття дельфінарію у Хмільнику фото
закриття дельфінарію у Хмільнику фото


Власник дельфінарію Борис Когут розповідає, що директор обіцяв продовжити оренду, проте чомусь передумав.

— П'ять місяців тому Анатолій Григорович особисто пообіцяв, що продовжить термін оренди. А вчора о четвертій годині прийшла охорона і почала міняти замки на спорткомплексі. Директор сказав, що перезаключати договір не буде. Мовляв, солона вода руйнує басейн. Він створив якусь комісію, яка нібито підтвердила його слова. Те, що він обіцяв продовжити оренду, чули у бухгалтерії, але не підтвердять, бо бояться. Насправді, як говорять місцеві жителі, директор хоче продати санаторій, а я йому заважаю як орендатор.
закриття дельфінарію у Хмільнику фото
Власник дельфінарію Борис Когут


Власник каже, що наразі йому нема куди виселитись із дельфінами. Свого часу він до Хмільника приїхав із Севастополя. Зараз, звісно, повернутися не може.

— Тут у Хмільнику я купив спорткомплекс, але за минулий рік у мене не було фінансової можливості його відремонтувати через ситуацію у державі. До мене раніше приїжджали із Польщі, Германії, Португалії. А минулого року не було нікого, я ледве виживав. Більше того, дозволяв бійцям АТО проводити терапію із дельфінами безкоштовно.

Щомісяця дельфінарій сплачував санаторію 70 тисяч гривень орендної плати. Наразі без роботи можуть залишитися 16 працівників — тренери, бухгалтера, психологи. До дельфінів допускають лише трьох працівників, які слідкують за водою та харчуванням для дельфінів.

До керівництва довелось прориватись

Хвіртка на центральній брамі — єдина можливість пройти на територію. Інші ворота закриті. Місцеві мешканці розповідають, що і інші ходи закриті — затягнуті колючим дротом. Біля хвіртки стоїть пункт пропуску, якого, запевняють люди, ще позавчора не було.

Охоронець виносить та показує наказ про запровадження на території санаторію пропускного режиму. Відтепер сюди можуть заходити лише працівники та відпочиваючі за спеціальними перепустками.
закриття дельфінарію у Хмільнику фото

Охорона каже, що директор готовий спілкуватися лише із журналістами та й то із представниками центральних каналів - "1+1" та "Україна".
У натовпі чути вигуки "Йдемо усі!", "Яке право мають нас не пускати!". Під час пропуску журналістів, активісти відтискають охорону санаторію та проходять на територію.
закриття дельфінарію у Хмільнику фото
закриття дельфінарію у Хмільнику фото
Директор санаторію Анатолій Реп'ях чекає на території в оточенні свого колективу. Активісти, побачивши його починають скандувати "Банду геть! Банду Геть!". Щодо дельфінарію пояснює, що через воду руйнується спорткомплекс і його потрібно закрити на ремонт.

— Є заключення МУР (будівельна організація — авт.), — каже директор. — Виявлено сліди затікання залізобетону. Огляд проводився у березні цього року. Тече весь басейн. Він не сьогодні-завтра може обвалитись. Адже побудований сорок років тому і призначений для прісної води.
закриття дельфінарію у Хмільнику фото
закриття дельфінарію у Хмільнику фото

На запитання журналістів чи проводилась така експертиза при заселенні дельфінів у басейн, директор відповів, що ні.

— Такого огляду не було, але басейн був у хорошому стані і не протікав. Цей басейн не призначений для агресивного середовища. А зараз сіль його роз'їла і він повністю протікає. Коли ж пускали їх сюди, просто допустились помилки. Власника дельфінарію ми попередили за два місяці. Він ще півроку тому обіцяв мені, що вибереться. Просив мене продовжити договір до липня, а він за цей час постарається виїхати. Басейн — це п'ятсот кубів води. За три роки сіль його роз'їла і ніхто не знає чи він сьогодні прорве, чи завтра. А територію ми обгородили тому, що заїжджають сюди на мотоциклах і вночі тут їздять.


У підвалі спорткомплексу


Директор пропонує журналістам спуститися у підвал басейну та подивитися на його стан. На них в справді є патьоки, проте, за словами юриста Романа Мельника, усій будівлі це не загрожує.
закриття дельфінарію у Хмільнику фото
закриття дельфінарію у Хмільнику фото

— Несучі конструкції не зачеплені, про яке завалення може іти мова. Тут протікає лише на опаленні. Ці документи, які демонструє директор, робила приватна юридична особа і це просто технічний звіт. Це як інвентаризація, відображення стану нерухомості. Але це не є документ, який забороняє, згідно закону, експлуатацію цього приміщення. Якщо не відповідає якимось санітарним вимогам, має бути рішення уповноваженого органу влади про заборону експлуатації. А його нема. На підставі цього документу можна рахувати балансову вартість майна. Він, до речі, потрібен також при продажу.


Хто відшкодує терапію


Люди, які записалися на терапію до дельфінів, вранці не змогли на неї потрапити. Віктор Літвінчук із трирічним Артемом приїхали до дельфінарію із Луцька. У хлопчика затримка розвитку мовлення і сьогодні у них мало бути перше заняття.

— Ну що ж, подивимося зараз в інтернеті де іще ще є дельфінарій та поїдемо туди. Можливо, у Скадовськ. Шкода, що час втратили. І кошти на подорож та квартиру.

Старший тренер Степан Демченко
запевняє, що дельфінам тут добре.

— За три роки я тут підготовив кращу програму в Україні. Вода тут чиста, ми за цим слідкуємо. Ми інколи зарплат не отримували лише задля того, щоб вода була у нормі. Бо вода — це здоров'я дельфіна. Потім набагато більше грошей доводиться витрачати на їх лікування. Глибина басейну теж нормальна для них. В одному кінці три метри, в іншому метр сімдесят. Ми працюємо в основному в центрі басейну.
На момент від'їзду журналістів із санаторію ситуація була ще не вирішеною. Працівники розповідали, що на місце події приїхали голова райдержадміністрації.

— Ні до чого ми не домовились і ситуація так і залишається не вирішеною, — розповідає про подальші події власник дельфінарію. — Директор просто утік із санаторію. Він кинув усе і поїхав, у якому напрямку — не знаємо. Ми підійшли до спорткомплексу і попросили охорону, щоб діти пройшли терапію. Зараз на лікуванні семеро українських дітей та восьмеро із Польщі. Керівник охорони помтавився із розумінням і пропустив дітей.

Vlasno.info обов'язково прослідкує за розвитком подій у санаторії. Нагадаємо, нещодавно Vlasno.info писав про звільнення працівника санаторію за співпрацю із журналістами
закриття дельфінарію у Хмільнику фото
закриття дельфінарію у Хмільнику фото
закриття дельфінарію у Хмільнику фото
закриття дельфінарію у Хмільнику фото
закриття дельфінарію у Хмільнику фото
закриття дельфінарію у Хмільнику фото
Фото Олексія Мусіровського

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення