Переселенці хочуть отримати права голосу на місцевих виборах

Флешмоб для нардепів влаштують переселенці у Вінниці

29 липня 2018, 13:34

Переселенці хочуть отримати права голосу на місцевих виборах

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Флешмоб для нардепів влаштують переселенці у Вінниці

    Коментарі

З початку війни на Сході близько 2-ох мільйонів українців переїхали в інші міста України. Майже всі з них стали повноцінними членами нових громад. Проте у них досі немає права формувати місцеву владу на виборах. В п'ятницю ВПО (внутрішньо переміщені особи – ред.) у Вінниці обговорювали Закон №6240 «Про внесення змін до деяких законів України (щодо виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних всередині країни громадян)». Активісти запропонували провести флешмоб для тиску на народних депутатів, які повинні його прийняти. Більше про це розповість кореспондент Vlasno.info.

vuboru 34 1
Станом на зараз проект Закону №6240 прийнятий народними депутатами в першому читанні, проте вже рік знаходиться на розгляді профільного комітету. На думку експертів, для його ухвалення не вистачає політичної волі. Вінницька міська рада своїм рішенням підтримала Закон № 6240 у зверненні до Верховної Ради. Вінницька обласна рада цього поки що не зробила. Про доцільність прийняття цього законопроекту розповів голова «Центру стратегічних досліджень та політичного аналізу» Володимир Кіпень:

– Поки в переселенців немає права голосу, вони не можуть впливати на політичний баланс в регіоні. Через це місцеві чиновники навіть не намагаються вирішувати проблеми ВПО. Вони не є електоратом, тому на них просто не звертають уваги. Зараз у Вінницькій області проживає близько 12 тисяч переселенців. З них 60% як мінімум – ті, хто спроможний голосувати. І в цьому випадку порушуються права людини через заборону використання свого активного виборчого права.

vuboru 18 1

На думку виконавчого директора ГО «Громадський холдинг «Група Впливу» Тетяни Дурнєвої, без електорального впливу чиновники не будуть сприймати ВПО серйозно.

– Коли чиновники бачать слово "переселенець", в них відразу на умі, що це соціальний тягар, прохачі та ті, хто хоче вирішення лише своїх проблем. Не розуміючи, що це повноцінні громадяни і що це не тягар, а ресурс.

vuboru 14 1За 4 роки війни 2 переселенці з Донбасу та Криму виграли справу у державі Україна та скористались своїм правом голосувати на місцевих виборах у Харківській області. Ще одна подібна справа зараз розглядається в Міжнародному суді з прав людини.
Однак, Вінницька обласна рада не підтримала звернення громадських організацій та активістів підтримати цей закон. За словами Володимира Кіпеня, звернення довго блукало по комісіях. І два місяці тому прийшов лист від комісії з питань охорони здоров'я, соціального захисту та зайнятості населення, яка збирається дуже рідко.

– Це або бюрократична відписка, або вишукана форма знущання над вимогами та правами переселенців, – вважає пан Кіпень. – Ми розуміємо, що дорогу осилить той, хто буде йти. Ми будемо працювати на блага переселенців та усієї громади Вінниччини.

vuboru 23 1Громадська організація «Група впливу» на підтримку Закону №6240 запускає акцію для всіх народних депутатів, щоб в осінній сесійний період цей закон був остаточно прийнятий. Про суть акції розказала Тетяна Дурнєва:

– Акція дуже проста: треба знайти приймальню народного депутата в своєму місті. Якщо хтось знайти її не може, ми допоможемо на нашому сайті та в Фейсбуці. У нас є зворотній зв'язок. Біля приймалень треба зробити коротке відео, де сказати, що ви переселенець і хочете брати участь в житті громади та вам потрібне право голосу. Потім переслати це відео нам. Ми через відповідні канали комунікацій будемо доносити до народних депутатів ці звернення. Я сподіваюсь, вони після цього вже не зможуть відвернутись від Закону №6240, особливо перед виборами.

На планеті Земля зараз існує близько 40 мільйонів ВПО. Які практики їх голосування існують у світі, розказала Представник Агенції міжнародної фундації виборчих систем Надія Башкова:

– Ми працюємо в 47-ми країнах світу. Такі країни, як Шрі-Ланка, Молдова та Грузія вирішили ці проблеми, в них переселенці можуть голосувати в тих громадах, в яких проживають. Як показує світова практика, чим довше триває конфлікт, тим менше людей повертається додому після його закінчення. Ми провели соціальне опитування в першій половині цього року. За його підсумками бачимо, що така тенденція існує і в Україні. Бо подібні опитування в нас тривають вже третій рік. Тому надання голосу переселенцям дуже важливий і потрібний крок.

vuboru 17 1На даний час в Україні кількість ВПО, які готові залишитись на території проживання збільшилась на 8% порівняно з минулим роком. На 17% відсотків збільшилась кількість людей, які не повернуться в свій дім, навіть якщо закінчиться війна і буде все добре. Лише 3% з усіх опитаних готові повернутись додому, навіть якщо ситуація не покращиться. Наразі 64% опитуваних стверджують, що повністю інтегрувалися в громади. І 44% відчувають себе активними членами громади.
Також, за даними опитування, 50% респондентів готові голосувати на місцевих виборах та національних виборах.

– Зараз йде активна компанія щодо нового закону «Про вибори» і він вже пройшов перше читання. Наша організація внесла зміни, які захищатимуть права переселенців на основі закону №6240. Тобто, ми сподіваємося, що таким чином зможемо якось захистити виборчі права ВПО. Раніше ця тема замовчувалась, але ближче до виборів знову почали про це говорити. Тому тиснути за допомогою громадськості та міжнародних структур, і ми зможемо досягти свого, – каже Надія Башкова.

vuboru 31 1vuboru 32 1До місцевих виборів в Україні залишається трохи більше одного року. Наступне подібне засідання відбудеться в місті Суми.

Читайте також:У Вінниці біля вежі «голосували» переселенці 

Фото: Андрій Оленін