Журналісти на Вінниччині частіше, ніж в інших областях, стають жертвами насильства

Перед виборами кількість «джинси» у вінницьких медіа зросло в два рази – ІМІ

16 серпня 2018, 08:08

Журналісти на Вінниччині частіше, ніж в інших областях, стають жертвами насильства

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Перед виборами кількість «джинси» у вінницьких медіа зросло в два рази – ІМІ

    Коментарі


Сьогодні спеціалісти ІМІ (Інститут масової інформації – ред.) у Вінниці проводили лекцію щодо дотримання журналістських стандартів ЗМІ (засобів масової інформації) Вінницької області, перед початком виборчих перегонів. Головними темами, які піднімались, стали дотримання свободи слова, маніпуляція, наявність «джинси» та захист свобод журналістів. Однією з основних тем, була якість поданої новини та наявність джерел інформації. Детальніше про це розповість кореспондент Vlasno.info.

ZMI 9 1
Основною тенденцією, пов'язаною зі свободою слова у Вінниці, є фізичне насильство над журналістами. Це трапляється частіше, ніж в інших областях. З початку року було зафіксовано три таких порушення.

– У Вінниці, на жаль, порушуються права журналістів, і більш за все це пов'язано з насильством, яке до них застосовують. Торік був пік. Кількість порушень була втричі вище, ніж цього року. Виборчий процес – це доволі турбулентний період. Ми очікуємо напади на акціях протесту, виборчих дільницях і т.д. Частіше за все нападають пересічні громадяни, в основному охоронці, учасники акцій протесту, місцеві бізнесмени, - говорить виконавча директорка ГО «Інститут масової інформації» Оксана Романчук.

df 2 1
Проте, торік у Вінницькій області відбувся й позитивний випадок. Вперше в Україні за статтею № 171 «Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів» людина отримала 3 роки позбавлення волі за побиття журналіста.

З настанням виборів в 2 рази зростає кількість замовних матеріалів. Про основні тренди в цьому напрямку розказала керівниця моніторингового відділу, медіаекспертка ІМІ Олена Голуб:

– Я вчора зайшла на декілька вінницьких ЗМІ і хочу зробити ряд зауважень. Приємно мене вразило, що називаються джерела інформації. З сумнівними джерелами у Вінницькій області публікують 10% матеріалів, це середній показник, через використання джерел з соціальних мереж. Без посилань на джерело ЗМІ виходить лише 0,6 % матеріалів. Приємно, що рерайти робляться з авторитетних центрально-українських медіа. З негативних – це джинса, найбільші за всі часи. І ніхто навіть не маркує це, як замовний матеріал, лише на одному сайті я побачила дві зірочки. Також Вінниця займає одне з перших місць по маніпулятивним заголовкам.

df 3 1
Збільшення кількості «джинси» пов'язано з тим, що рекламодавець вже не дуже хоче йти в газету чи на сайт. Це світова тенденція – 85% усієї реклами зараз йде на платформах соціальних мереж, за дослідженням Будапештського університету імені Лоранда Етвьоша.

Одним з найбільших викликів перед виборами, за словами головного редактора «Texty.org.ua» Романа Кульчинського, є російська пропаганда. Вона буде створювати інформаційні приводи з дискредитації української державності та нагнітати «зраду». За його словами, треба перевіряти інформацію та не піддаватись на фейки. Окремим підрозділом є внутрішня пропаганда політичних партій та нечесних рейтингів соціальних опитувань.

– Соціологи, ті хто займаються виборами, вірять, що люди будуть завжди голосувати за переможця, тому малюють неправдиві та вигадані рейтинги. Це політичний прийом. Як перевірити правдивий екзит-пол? Треба подивитись, як часто інститути, які роблять опитування, робили їх раніше. Частіше за все фейкові екзит-поли проводяться фірмами-одноденками. Причому, роблять не більше одного, двох чи трьох рейтингів кандидатів. Таких рейтингових агентств на ринках 80-85%, - говорить Роман Кульчинський.

df 1 1
З нового виборчого сезону представники НАЗК (Національна агенція з питань запобігання корупції – ред.) буде моніторити ЗМІ на наявність «джинси». Вони перевірятимуть кошти політичних партій на наявність використання реклами. Потім будуть співставляти з публікаціями в ЗМІ. Якщо не буде задекларовано витрати грошей на якесь друковане та недруковане ЗМІ, а публікація явно замовна, матеріали передаватимуть до суду. Якщо в суді доведуть невідповідність, партія сплатить адміністративний штраф. А якщо буде, доведено, що фінансування «джинси» сплачувалось "чорною" готівкою, можлива і кримінальна відповідальність ЗМІ та політичної партії через недекларування доходу.

Читайте також: «Якісні журналісти не цікавлять власників ЗМІ» – Вікторія Сюмар

Фото:  Ukr-online.com, Оленін Андрій