карта ОТГ фото

Нові об’єднані громади на Вінниччині хочуть уникнути поглинання міськими ОТГ

18 жовтня 2019, 11:22

Балотуватись головами ОТГ можуть навіть "канадійці з українським паспортом"

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Нові об’єднані громади на Вінниччині хочуть уникнути поглинання міськими ОТГ

    Коментарі

Три нових об'єднаних громади, що з'являться у Вінницькій області наприкінці року, планують стати досить успішними. Це Войнашівська ОТГ (Барський район), Гаврішивська ОТГ (Вінницький район) та Махнівська ОТГ (Козятинський район). Проте, згідно із адмінподілом, погодженим Мінрегіоном, ці сільські громади повинні увійти в склад міських ОТГ. Про це Vlasno.info повідомляє з Вінницького прес-клубу.

– Це будуть сільські об'єднані громади. Їх спроможність підтвердили висновком Вінницької облдержадміністрації. Тепер головне, щоб у держбюджет заклали субвенції для них на 2020 рік. Інакше взагалі не було б ніякого сенсу їх створювати, - говорить голова ГО "Ресурсно-інформаційний центр "Громади Вінниччини" Андрій Кавунець. - Ці громади встигли, як кажуть, в останній вагон потягу. І можуть стати досить успішними. Особливо Гавришівська громада.

За словами Андрія Кавунця, досвід показує, що ОТГ біля великих міст добре розвиваються:

– Гавришівська громада дуже довго йшла до цього об'єднання. Якщо всі податки, передбачені законом, зайдуть у їх бюджет, то ця ОТГ стане дуже потужною. А Войнашівська і Махнівська створились, скоріше, за принципом "а раптом вийде?". Так було зі Студенянською ОТГ. Якщо в попередньому Перспективному плані у Піщанському районі мали створити лише одну громаду, то тепер Студенянську залишають самостійною ОТГ. Адже вона показала, що зможе успішно існувати.

Andriy-Kavunec

Адміністративний поділ, погоджений Мінрегіоном, передбачає, що усі ці громади увійдуть до складу більш успішних ОТГ. Войнашівська — до Барської, Гавришівська — до Вінницької, Махнівська — до Козятинської.

– Важко сказати, наскільки конкурентна боротьба серед кандидатів у голови громад очікується в цих населених пунктах, - зауважує голова Комітету виборців України у Вінницькій області Владислав Телень. - Балотуватись до місцевих рад можуть усі, навіть з окупованих територій чи Криму. Навіть канадійці з українським паспортом. Старост, скоріше, не будуть вибирати, а призначать виконувачами обов'язків голів сільрад. Тому що вже за рік – загальноукраїнські вибори до місцевих рад.

Довідково:

До складу Войнашівської ОТГ увійдуть:

Войнашівська сільська рада (села Войнашівка, Заможне, Затоки, Каноницьке, Мирне, Міжлісся, Пляцина, селище Бар)

Матейківська сільська рада (села Матейків, Мурашка, Павлівка, Трудолюбівка)
Митківська сільська рада (села Митки, Киянівка)

До складу Гавришівської ОТГ:

Гавришівська сільська рада (село Гавришівка)

Великокрушлинецька сільська рада (село Великі Крушлинці)

Малокрушлинецька сільська рада (село Малі Крушлинці), Стадницька сільська рада (село Стадниця)

До складу Махнівської ОТГ:

Махнівська сільська рада (села Махнівка, Марківці, Медведівка, Мшанець, селище Садове)

Вовчинецька сільська рада (село Вовчинець)

Переможнянська сільська рада (села Перемога, Немиринці)

Читайте також: З другого листопада Вінниччина знову увійде у виборчий процес.

Фото: info-vybory.in.ua, Тетяна Щербатюк