Вінницька облрада фото

У новообраних радах Вінниччини можуть з'явитись «пусті стільці»

15 жовтня 2015, 12:35

Є ризик, що у новообраних радах Вінницької області буде менше депутатів, ніж це передбачено законом

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

У новообраних радах Вінниччини можуть з'явитись «пусті стільці»

    Коментарі


Є ризик, що у новообраних радах Вінницької області буде менше депутатів, ніж це передбачено законом. Про це Vlasno.info розповів експерт з виборчого законодавства Сергій Ткаченко.

— Усім відомо, що в ради попадуть партії, які подолають 5-відсотковий бар'єр, — каже він. — Разом з тим, партії мають право не на всіх округах виставляти кандидатів у депутати. В такому випадку в бюлетені буде вказана тільки партія і перший номер у списку партії. Значить, може статися, що за виборчою квотою якійсь партії дістанеться, наприклад, 10 місць у сільській, районній, міській чи обласній раді, а депутатів з округів назбирається тільки шість. Значить, чотири мандати, так би мовити, "зависнуть".
За словами Сергія Ткаченка, у раді, таким чином, з'являться, "пусті стільці".

— Тобто, мандати партії будуть видані, але реальних депутатів на них не буде. І голосувати по цим мандатам не буде кому, — зазначає експерт.

Нагадаємо, у складі Вінницької обласної ради має бути 84 депутати, у Вінницькій міській раді — 54 депутати. У районних радах — в середньому, 34 депутата, в селищних — 26 (в залежності від кількості виборців), у сільських — мінімум 12 депутатів (якщо в селі нараховується до трьох тисяч виборців — 14 депутатів, а до п'яти тисяч — 22 депутата).

Фото Тетяни Щербатюк