Тарас Козак фото

Три вимоги МВФ, які змінять життя українців

09 березня 2017, 17:10

Україна та Міжнародний валютний фонд узгодили проект меморандуму про співпрацю

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Три вимоги МВФ, які змінять життя українців

  адміністратор   Додати коментар


Україна та Міжнародний валютний фонд узгодили проект меморандуму про співпрацю. Дуже важливо побачити фінальну версію документу, оскільки в процесі узгодження бої за кожен пункт тривали буквально до останнього дня.

Про це у своєму коментарі говорить президент інвестиційної групи "УНІВЕР", експерт РПР (об'єднання громадських організацій Реанімаційний пакет реформ) Тарас Козак, повідомляє Vlasno.info.

Найбільший вплив на українців цього року матимуть три вимоги Фонду, які Україна давно обіцяє виконати, але постійно відкладає.

Перша – це пенсійна реформа. Вона торкнеться абсолютно всіх громадян. Найзапекліші бої у переговорах з кредитором тривали навколо того, потрібно чи ні підвищувати пенсійний вік.

Якщо спочатку МВФ жорстко наполягав на підвищенні, то з часом увійшов у позицію української влади і зрозумів, що без потрясінь та збурення суспільства цю вимогу впровадити неможливо. МВФ зробив крок назад і зупинився на тому, що дефіцит Пенсійного Фонду може бути зменшений за рахунок інших механізмів. Мова про скасування пільг для окремих категорій громадян щодо дострокового виходу на пенсію, збільшення мінімального страхового стажу, тощо.

Друга вимога – це приватизація державних підприємств. На сьогодні на державних підприємствах зосереджені великі корупційні потоки, і люди, які займають посади керівників держкомпаній у першу чергу керуються одним бажанням – відхопити собі такий потік, або потічок. Після приватизації держпідприємств ці можливості зникнуть. На жаль, я не дуже вірю, що це можливо при чинній Верховній Раді, тому що, як ми бачимо, парламент блокує будь-які законодавчі ініціативи щодо приватизації.

І, третя, надзвичайно важлива для українців вимога Фонду – запровадження обігу земель сільськогосподарського призначення. На сьогодні більше 30 млн гектарів знаходяться у власності фізичних осіб, і понад десять мільйонів гектарів – у комунальній та державній власності. Вимога МВФ полягає у тому, що Україна повинна у квітні ухвалити закон про продаж сільськогосподарських земель та почати негайно його реалізовувати. Запровадження ринку с/х земель забезпечить притік інвестицій, та дозволить українцям розпоряджатися своїми паями на власний розсуд.

VoxConnector спеціально для Vlasno.info, фото: dengi.ua


  адміністратор   09 бер. 2017 Друк Коментарі

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення