Капітан «Норду» Володимир Горбенко поки залишається на території України

Моряки, яких утримували в Криму повернулися в Україну

31 жовтня 2018, 15:34

Капітан «Норду» Володимир Горбенко поки залишається на території України

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Моряки, яких утримували в Криму повернулися в Україну

  адміністратор   Додати коментар

Семеро громадян України — члени екіпажу суден "ЯМК-0041" і "ЯОД 21-05", які утримувалися в Криму, повернулися в Україну. В Росію ж повернулися семеро моряків кримського судна "Норд", яке українські прикордонники затримали в березні цього року. Про це повідомляє Vlasno.info з посиланням на ВВС Україна.

Спершу інформацію про "обмін" розповсюдили російські ЗМІ з посиланням на прес-службу уповноваженої з прав людини Росії Тетяни Москалькової. Згодом інформацію про повернення українських моряків до України підтвердила український омбудсмен Людмила Денісова. "7 громадян, які незаконно утримувалися в Криму, повернулися в Україну!", - повідомила вона у своєму Facebook. За її словами, мова йде про трьох членів екіпажу судна "ЯМК-0041" Сергія Калиниченка, Олега Блока та Руслана Скрипника та чотирьох членів екіпажу судна "ЯОД 21-05" Олександра Лисенюка, Геннадія Онгурова, Олега Іващенка та В'ячеслава Івасенка.

"Не обмін"

При цьому Денісова зауважила: процедуру не можна вважати обміном. "Хочу наголосити: це був не обмін. Моряки судна "Норд", які сьогодні також повернулися в Крим, вільно пересувалися територією України. Їх, на відміну від українців у Криму, ніхто не утримував". На цьому наполягають і в Державній прикордонній службі України. У відомстві кажуть, що моряки "Норда" мали повне право повенутися в Крим і раніше, проте з невідомих причин цього не робили.

"Відносно цих членів суднокоманди немає обмеження у праві пересування. Невідомо з яких причин моряки "Норда" забажали поїхати додому саме сьогодні, хоча вони це могли зробити ще декілька місяців тому", - заявили в Держприкордонслужбі.

Як Україна затримала кримський "Норд"

Українські прикордонники затримали кримське риболовне судно "Норд" в Азовському морі 25 березня цього року: воно рухалося в колоні російських рибопромислових кораблів.

За даними ЗМІ, члени екіпажу "Норда" - десятеро жителів Керчі, які мали російські паспорти. "Члени суднокоманди порушили порядок виїзду з тимчасово окупованої території України. Всі вони мали так звані паспорти громадян РФ видані в місті Керч", - повідомляла українська Держприкордонслужба.

Капітан судна Володимир Горбенко, проти якого відкрили кримінальну справу, поки що залишається на території України. Раніше повідомляли, що тут йому загрожує до п'яти років позбавлення волі: українська сторона звинувачувала Горбенка в тому, що він діяв "на шкоду інтересам України", коли незаконно виїхав з анексованого Криму з метою промислового вилову риби.

Як Росія затримала українські "ЯМК-0041" і "ЯОД-2105"

4 травня цього року Росія заявила про затримання українського риболовного судна "ЯМК-0041" в Чорному морі. Судно і екіпаж доставили на територію анексованого Криму. Проти капітана судна Віктора Новицького порушили кримінальну справу за звинуваченнями в браконьєрстві.

У липні Уповноважена з прав людини Людмила Денісова попросила президента Петра Порошенка розглянути можливість обміну екiпажу риболовецького судна "ЯМК-0041", затриманого в окупованому Криму, на російських моряків, затриманих в Україні. Про затримання ще одного українського риболовецького судна "ЯОД-2105" з чотирма моряками на борту стало відомо 4 вересня. Екіпаж звинуватили в незаконному рибному промислі.

Читайте також: Російські дипломати намагались вивезти екіпаж судна "Норд" до РФ.

 

Фото: seafarersjournal.com

 


  адміністратор   31 жовт. 2018 Друк Коментарі

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення