Закупівлі техніки Євген Власюк фото

Жмеринські посадовці закуповували техніку для школи у вінницького депутата

02 листопада 2016, 20:54

Експерти запевняють, що корупційної складової у діях депутата немає

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Жмеринські посадовці закуповували техніку для школи у вінницького депутата

    Додати коментар

Історія із закупкою техніки Жмеринським відділом освіти, працівників якого звинуватили у тому, що вони зробили це за завищеними цінами, набула продовження, повідомляє Vlasno.info.

На сайті «Громада Вінниччини» вийшов матеріал, в якому зазначається, що згадану техніку закупили у Василя Власюка, який доводиться батьком депутата облради від «Самопомочі» Євгена Власюка. Також у матеріалі розповідається, що сам депутат теж поставляв техніку відділу освіти Муровано-Куриловецької РДА. У нього техніку закупили у травні цього року на суму майже 200 тисяч гривень.

Кореспонденту Vlasno.info депутат підтвердив, що обладнання до Жмеринських шкіл закуповували дійсно у його батька. Він займається підприємницькою діяльністю шість років.

- Мене цікавить наскільки якісний аудит провела та людина, яка це все описала. У вартості обладнання закладено чимало чинників. По-перше, вартість техніки прив'язана до курсу долара. А на початку року долар коштував 28 гривень. Крім того, поставляється не лише техніка, а й супутні товари і послуги - комплексне оснащення, установлення, обслуговування. Це ж не просто взяв з магазину і привіз, а несеш повну відповідальність за товар. Оцінку вартості мають давати професіонали, експерти, а не просто йти і дивитись в магазині, - зазначив Власюк.

Депутат запевняє, що перевищення ціни не було. Щоб довести це, навіть замовив експертну оцінку вартості техніки у Торгово-промисловій палаті, експерти якої встановили, що «діапазон цін пропозицій, що склались на внутрішньому ринку України станом на жовтень 2016 року та доступний у вільному доступі, не завжди відповідає фактичній вартості обладнання. Розбіжності виникають внаслідок відмінностей у формуванні цін через невідповідність курсу іноземних валют у різних постачальників»

Закупівлі техніки оцінка скан-1
Закупівлі техніки оцінка скан-2
Закупівлі техніки оцінка скан-3
документи надані Євгеном Власюком 

А те, що на нього посипались звинувачення, депутат вважає просто політичним замовленням.

- Майже дев'яносто відсотків депутатів обласної ради займаються якоюсь підприємницькою діяльністю. Депутати ми – на громадських засадах. Я теж підприємець і з цього живу, - сказав Власюк.

Підтвердив депутат і те, що він, як і батько, займається поставками техніки у школи області. У нього, зокрема, техніку закупили відділи освіти двох районів області. Але жодного конфлікту інтересів депутат у цьому не вбачає.

- Якщо треба, замовимо ще одну експертну оцінку, щоб довести, що ціни завищеними не були. Щодо конфлікту інтересів, то якби я цим почав займатися після того, як став депутатом обласної ради, то іще можна було б щось казати. А якщо я займаюсь цією діяльністю шостий рік і нашими клієнтами, окрім Вінницької, є Львівська та Тернопільська області, то як можна мене в чомусь звинувачувати, - обурюється Власюк.

Під час підготовки минулого матеріалу, Vlasno.info звертався до заступника директора Департаменту освіти Володимира Буняка за коментарем. Посадовець пообіцяв, що дасть вказівку провести перевірку закупівель Жмеринського відділу освіти. Однак, тепер на запитання кореспондента стосовно перевірки, посадовець порадив звернутися до депутата Андрія Вигонюка, який і підняв у соцмережах тему закупівлі техніки за завищеною ціною. Мовляв, йому надали всі відповіді.

Вигонюк у свою чергу наявність будь-якою офіційної відповіді від Департаменту освіти заперечує.

- Жодних офіційних відповідей не отримав досі, хоча термін вийшов. Ми вимагаємо притягнути до відповідальності чиновників, які погодились без конкурсу купувати техніку по завищеній ціні і засуджуємо спробу місцевої влади розраховуватись із депутатами за лояльне голосування, - прокоментував ситуацію Вигонюк.

У свою чергу регіональний представник громадської організації «Трансперенсі Інтернешнл Україна» (займається дослідженням питань корупції) у Вінницькій області Юлія Грига, конфлікту інтересів не вбачає.

- Згідно з Законом України «Про запобігання корупції» потенційний конфлікт інтересів - це наявність у особи приватного інтересу у сфері, в якій вона виконує свої службові чи представницькі повноваження, що може вплинути на об'єктивність чи неупередженість прийняття нею рішень, або на вчинення чи невчинення дій під час виконання зазначених повноважень. В ситуації із закупівлею комп'ютерної техніки у депутата обласної ради районними відділами освіти я не вбачаю наявності конфлікту інтересів. А якщо закупівлі здійснені ще й за адекватною ціною, то взагалі це варто брати за приклад, - зазначила Грига.

Щодо посадовців відділу освіти Жмеринської РДА, то раніше  один зі спеціалістів відділу пояснилаVlasno.info, що при закупівлі техніки вони користувалися параметрами, які були зазначені в методичних рекомендаціях Міністерства освіти і науки.

Vlasno.info і надалі слідкуватиме за розвитком подій.

Нагадаємо, за час перебування Володимира Гройсмана на посаді міського голови Вінниці, запрацювала корупційна схема преміювання чиновниками самих себе.

Головне фото зі сторінки Євгена Власюка у соцмережі Фейсбук

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення