Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Вінницькі депутати приймали «екзамен» на знання регламенту в громади Сосонки

    Додати коментар


 


Голосування за кар'єр у Сосонці на попередній сесії 27 грудня можна було б занести в підручники, як приклад майстерного "протягування" рішень. Та після цього депутати перевершили самі себе: на позачерговому засіданні 5 січня вони продемонстрували майстер-клас з ігнорування вимог громади та здорового глузду, повідомляє кореспондент Vlasno.info.

Новопризначений голова РДА Михайло Демченко скликав позачергову сесію, аби розглянути низку питань, переважно, вони стосувалися бюджету. Так, необхідно було терміново виділити кошти на завершення перекриття даху в селі Сокиринці та на низку медичних питань.

Восьмим на порядку денному було питання скасування рішення, яке депутати прийняли з низкою порушень на минулій сесії, а саме — рішення 20-ї сесії від 27 грудня "Про погодження заяви ТОВ "Бейсіс" щодо отримання спеціального дозволу на користування надрами без проведення аукціону з метою видобування Сосонського родовища піску у Вінницькому районі".

Ще до початку сесії голова районної ради Сергій Сітарський запропонував питання з порядку денного зняти, оскільки по ньому не надали текст проекту рішення і воно не було розглянуте на комісії. Михайло Демченко запротестував, мовляв, будь-який депутат має право вносити питання з голосу без попереднього розгляду й підготовки.

Сергій Сітарський та Микола Демченко фото
Сергій Сітарський та Микола Демченко 

На відміну від депутатів, представників сосонської територіальної громади в залі було багато. Люди прийшли, аби ще раз донести до своїх обранців: вони забороняють розробляти кар'єр у своєму селі.
сосончани на сесії Вінницької райради фото

– Я живу в 150-ти метрах від епіцентру кар'єру, моя хата просто зсунеться в прірву, як і десятки інших хат, – емоційно розповідає Іван Білий. – У нас тут пасовище, його знищать, нам треба буде збувати корів, ми не матимемо ані городини, бо все припаде піском, ані молока. Там усе вимре і людей звідти просто виживуть. Крім того, отруїте все місто сибірською виразкою зі скотомогильника і всі населені пункти, які беруть воду вниз по течії Бугу. Ви, депутати, прийняли рішення нас знищити.

Інші селяни обурювались: чому взагалі таке питання розглядала районна рада, якщо земля перебуває в комунальній власності сільради. Їх підтримав і депутат Василь Катілов, який порекомендував зняти взагалі з районної ради повноваження розпоряджатися землею в Сосонці і віддати питання на розсуд громаді.

– Якщо це земля комунальної власності, чому ми взагалі його розглядаємо, якщо на це досить буде рішення сільської ради? Є постанова Кабінету Міністрів, що без погодження з сільською радою нічого не розглядається, – зауважив Катілов.

– Тому що по закону — це не землі, а надра, раз там хочуть зробити кар'єр, тому це питання рохзглядаємо ми, – пояснив Сітарський.

В свою чергу, сільський голова Микола Демченко заявив, що сесія сільради ще 30 грудня прийняла рішення відмовити ТОВ "Бейсіс" у наданні дозволу на розробку кар'єру. Сергій Сітарський сказав, що такого рішення райрада поки не отримувала. Тоді голова роздрукував рішення з електронної пошти, однак, його не взяли до розгляду, бо не було супровідного листа і належної реєстрації в канцелярії.
скасування рішення щодо розробки Сосонського кар'єру фото
відмова у розробці Сосонського кар'єру фото

Тим часом, депутат і голова РДА Михайло Демченко терміново надрукував текст рішення про скасування, однак, депутатам і він прийшовся не до душі. Мовляв, і текст не співпадає дослівно із текстом звернення, і попереднє рішення звучало не так. Наробивши масу порушень на минулій сесії, депутати раптом почали вчитуватися в кожну букву проекту рішення і вигадувати різні перепони для його розгляду. Голова регламентної комісії Борис Саюк довго обгрунтовував, чому цей проект рішення не можна ставити до розгляду, які слова з якими треба переставити місцями, і рекомендував перенести розгляд питання на 26 січня.
Борис Саюк фото
Борис Саюк


– Якщо не був поінформований представник фірми, то варто його письмово повідомити та запросити на наступне засідання, бо він має тут бути і висловити свою позицію.

Однак люди були проти, адже настирливі інвестори вже й так поставили їх у залежне становище: дехто з депутатів почав заявляти, що за три дні нового року "Бейсіс" уже вклав якісь власні кошти у розробку проекту. І тепер селяни перед ним у боргу, а тому скасовувати дозвіл не можна, бо доведеться платити інвестору "неустойку".

До слова, сосончанин Іван Білий стверджує, що бачив директора ТОВ "Бейсіс" Андрія Голощука в дверях сесійної зали під час розгляду, але увійти той не наважився.

Коли питання таки поставили на голосування з поправками до тексту, депутатів у залі було критично мало і голосів на прийняття рішення забракло. Троє депутатів з "Батьківщини" демонстративно не голосували — так відреагували на палку промову місцевих активістів, які погрожували вжити радикальних заходів. За те, щоб скасувати дозвіл, проголосували 13 присутніх депутатів. Депутати проголосували за те, щоб питання розглянути повторно, проте це станеться вже найближчими днями, адже сесію не закрили, бо депутати розбіглися.
табло Вінницької райради фото

Прокурор Вінницької місцевої прокуратури Іван Криворучко розповів, що звернення сосончан до них поки не надійшло, хоча його вже й направили, але пообіцяв питанню приділити пильну увагу та розібратися із законністю винесених рішень.

Vlasno.info та газета "Правди сила" пильнуватимуть ситуацію довкола Сосонського кар'єру, незабаром ми виїдемо на місце та покажемо вам, як насправді виглядає місце, яке хочуть перетворити на пустку.

Фото та відео Ірини Басенко

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення