школа у Вороновиці фото

На Вінниччині закриють 160-річну аварійну школу

12 травня 2017, 12:34

Розмови про закриття навчального закладу точаться сім років

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

На Вінниччині закриють 160-річну аварійну школу

    Коментарі (1)

Вороновицьку загальноосвітню школу І-ІІ ступенів мають намір закрити через аварійність будівлі. Про це кореспонденту Vlasno.info стало відомо під час пленарного засідання сесії Вінницької районної ради, коли розглядалось питання про виключення зі складу засновників школи Вінницьку райдержадміністрацію.

Школа аварійна, небезпечна для дітей

Як пояснив голова Вороновицької об'єднаної територіальної громади Олександр Ковінько, це процедурне питання. В подальшому долю будівлі вирішать на сесії ОТГ.
Олександр Ковінько фото
Олександр Ковінько, фото Тамари Тисячної

— Приміщенню 160 років, можете уявити собі, що це за будівля і чи безпечно знаходитись там учням та викладачам. Учителі розповідають, що більше трьох людей на одному місці стояти не можуть, бо рипить підлога, — розповів Ковінько.

Наразі у школі навчається 67 учнів. Працює 17 вчителів: 14 основного складу та троє за сумісництвом. Будівля датується 1861 роком. У ній свого часу жив поміщик, який керував Степанівським цукровим заводом. Будівля двоповерхова з підвалом.

Як стало відомо під час сесії, торік відділ освіти Вінницької райдержадміністрації проводив технічне обстеження будівлі. Висновок: не придатна для експлуатації.

— Питання про її закриття тягнеться майже 10 років. Будівля, дійсно, в жахливому стані. Там до цих пір пічне опалення. Школа малокомплектна. Безпечніше перевезти дітей до інших шкіл, щоб вони перебували у сучасному приміщенні, — каже Ковінько.

Директор школи Ольга Мураховська підтверджує, що будівля у важкому стані. Ще три роки тому це була 11-річка. Однак через малу кількість дітей її ступінь понизили до 9-річної.
Ольга Мураховська фото
Ольга Мураховська, фото: vrn2.vnedu.vn.ua

— Деякі батьки хотіли б, щоб їхні діти ходили до школи у своєму районі. Але мова про закриття цієї школи ведеться давно. Вперше порушили це питання ще у 1987 році, коли у приміщенні колишнього палацу Грохольських відкрили нову школу. А впритул це питання стало вирішуватись років сім тому, коли цю ж школу перевели у нове приміщення. Але батьки тоді не дали згоди на закриття нашої школи, — каже директор.

Ходили чутки, що на землю школи "накинув оком" бізнес

У 2013-му батьки та колишній голова селищної ради Віктор Стецький були проти закриття школи. Ходили чутки, нібито на її місці мають побудувати сміттєпереробний завод.

— Це приміщення ще міцніше, ніж нова школа, там товщина стін — метр, — каже Стецький. — Зробити ремонт і воно буде стояти. Кілька років тому я виступав проти, оскільки фінансування все-одно було з району, а чимало батьків не хотіли, щоб школа закривалась. Але якщо зараз школи передаються на ОТГ, то її точно закриють, бо вона нерентабельна. Там утримання одного учня обходиться втричі більше, ніж у звичайній школі.
Віктор Стецький фото
Віктор Стецький, фото Ірини Басенко

За словами Стецького, чутки про будівництво сміттєпереробного заводу не підтвердились.

— Такі об'єкти можна будувати мінімум за п'ятсот метрів від населеного пункту. Шкідливе виробництво там ніхто не облаштує, бо поряд житлові будинки. Я б, наприклад, віддав це приміщення теж під житло, щось інше там навряд чи зробиш, — каже Стецький.

Голова батьківського комітету Інна Бажура розповідає, що більшість батьків проти закриття навчального закладу.

— Батьки не хочуть, щоб школу закривали. До інших шкіл далеко, а в когось маленькі дітки, вони за них переживають. Автобус то є, то немає. Під час батьківських зборів селищний голова обіцяв, що буде розглядатися питання закупки автобусів. Але ж це поки що на словах. Ще коли діяв цукровий завод, то нас спонсорували. А відколи він закрився близько семи років тому, то і спонсорів немає, — каже Інна Василівна.

Вчителям знайдуть роботу, дітей возитимуть до інших шкіл

— На території об'єднаної громади разом з аварійною маємо три школи. У першій школі є два автобуси. Також ми передбачили в бюджеті кошти на придбання ще одного. Відстань між школами невелика — максимум 2,5 кілометри, - запевняє Олександр Ковінько. - Крім того, домовились з перевізниками, що діти на території об'єднаної громади їздитимуть безкоштовно. Педколектив теж влаштуємо на роботу в дві інші школи, там є місця.

Нагадаємо, у Вінниці хочуть забрати приміщення у дитячої обласної бібліотеки імені Франка.

Головне фото: vrn2.vnedu.vn.ua

Коментарі    Оновити список коментарів

Елена Карасенко
0 # Елена Карасенко 10.06.2017, 12:46
А у Стецького, відстороненого від посади колишнього селищного голови, обов'язково думку питати, ще той експерт, особливо з земельних питань, у селян підло з під хати вкрав землю, ще й хизується цим... Буде катюзі по заслузі!
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення