нові ялинки біля Вінницької міськради фото

У Вінниці провели «декомунізацію» ялин

30 травня 2017, 16:00

За дев'ять щойно посаджених заплатили 58 500 гривень

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

У Вінниці провели «декомунізацію» ялин

    Додати коментар

У Вінниці провели «декомунізацію» ялин, які були посаджені ще в часи радянщини, але вижили, не зважаючи ні на що. На заміну «радянським» ялинам прийшли сучасні – «Маджестік» – сріблясті сортові ялинки, які досягають в діаметрі до п'яти метрів. Про подробиці дізнавався кореспондент Vlasno.info.

По вулиці Пушкіна, де ще вчора від старих ялин були тільки ями та дві шишки, сьогодні уже висадили дев'ять молодих ялин сорту «Маджестік».
вартість нових ялинок біля Вінницької міськради фото
вартість нових ялинок біля Вінницької міськради фото
вартість нових ялинок біля Вінницької міськради фото
вартість нових ялинок біля Вінницької міськради фото

Молоді ялинки уже припали до душі вінничанам. «Бачте, не сакури», - жартують працівники, які ще зранку турботливо висаджують десятирічні ялини у заздалегідь викопані ями. Висаджують тільки рівні ялинки, без дефектів. Два дерева, які не підпадали під стандарти – замінили. Про те, де взяли ялинки, розповіли працівники «Вінницязеленбуду».

– Ялинки закупили у садовому центрі, ціну вам не можу сказати, бо у мене нема такої інформації під руками, – розповіла начальниця теплично-парникового господарства Зоя Рачковська.
Зоя Рачковська фото
Зоя Рачковська

Ціна варіюється від віку дерева та його зовнішніх характеристик. Біля міськради висаджували десятирічні ялинки, близько півтора метра у висоту. В одному із садових центрів Вінниці нам розповіли, що півтора метрові ялинки сорту «Маджестік» коштують 950 гривень, але можлива знижка від 10%, якщо брати 9 штук.

На сайті Рrozorro.gov.ua знаходимо інформацію про оголошення тендеру Вінницьким міським комунальним підприємством "Вінницязеленбуд" від 17 травня 2017 року про закупівлю розсадницької продукції (посадкового матеріалу: дерева та кущі). У тендері взяли участь два ФОПи. Перевагу замовник надав ФОП Залюбівський Ярослав Ігорович, який запропонував реалізувати посадковий матеріал, куди входить 500 одиниць різних видів дерев і кущів, за 119 580 гривень. З ним 26 травня і заключили договір. Вартість одного деревця ялинки сорту «Маджестік» у ФОПа Залюбінського 6 500 гривень, тобто за дев'ять ялин 58 500 гривень.
вартість нових ялинок біля Вінницької міськради фото

Промоніторивши сайти, які займаються продажем посадкового матеріалу, зокрема і ялинок колючих «Маджестік», бачимо, що ціна на них коливається від 65 до 695 гривень. У Greensad нам повідомили, що вартість ялинки заввишки 1,5 метри потягне десь до 1 500 гривень. Що аж ніяк не 6 500 гривень. Тобто Вінницька міська рада купила ялинки у 4,3 рази дорожче за ринкову ціну, переплативши загалом 45 000 гривень.
вартість нових ялинок біля Вінницької міськради фото
вартість нових ялинок біля Вінницької міськради фото
вартість нових ялинок біля Вінницької міськради фото
Хоча вартість ялин сорту «Маджестік» у роздріб у ФОПа Залюбінського по Ботозька, 9 б становить 7 900 гривень. Чому така розбіжність у ціні на ялинки «Маджестік» у різних реалі торів ФОП Залюбінський у телефонній розмові не пояснив, сказав лише, щоб прийшли до нього і він тоді все детально розповість.

Відповідальною за закупівлю ялинок є контактна особа замовника Семенюк Наталія, на сайті «Прозоро» вказаний телефон пані Наталії. Кореспонденти вирішили уточнити вартість і висоту дерев, оскільки в Greensad нам назвали максимальну ціну у 1500 гривень, а міськрада закупила за 6500 грн. На жаль, Наталія Семенюк, зараз перебуває на лікарняному. Жінка, яка з нами розмовляла, але так і не назвалася, повідомила:

– Ялинки сорту «Маджестік» ми закупили дійсно за 6 500 грн. Вони у нас висотою 1,8 м. Це взагалі дуже дорогі ялинки. Спеціалісти говорять, що ми і так їх дуже дешево купили, адже взагалі вони коштують 10-12 тисяч гривень. Greensad завжди нас обманює, вони спеціально спочатку занижують ціни, а потім виставляють дорожче.

Ще пройде не одне десятиліття, поки молоді дерева досягнуть величини зрізаних. Ростуть вони не надто швидко.

– Висадили всього дев'ять ялинок. Ми правильно розрахували відстань, оскільки попередні були посаджені дуже близько і ялина пріла. Зараз ялинки посаджені правильно. Може вони колись і зімкнуться, але дуже і дуже не скоро. Старі ялинки були сухостійними і могли впасти уже. Ми ж не садимо щось негарне, я вважаю, що одна така ялинка варта десяти таких, що зрізали. Це сучасні сорти, вони стрижуться, а то росли якісь незрозумілі, не сортові, – розповіла інженер садово-паркового господарства «Вінницязеленбуд» Євгенія Менюк.
Євгенія Менюк фото
Євгенія Менюк 

– Молодим ялинкам 10 років. Зараз ялинка в такому віці, що щороку буде давати 10-15 см приросту, – зауважила Зоя Рачковська.

Озеленювачі запевняють, що всі ялини приймуться і проблем з ними не буде.

– Доглядати за ними (деревами) не важко – всього лише потрібно поливати. Ми їх висаджуємо із міцним корінням та з грунтом, тому проблем з ними точно не буде. Найбільша проблема дерев – це сіль, яку кидають взимку на дорогу. Від неї дерева дуже псуються, – наголошує пані Зоя.

Зрізаним ялинкам випала нещаслива доля – їх просто викинули на смітник, оскільки були вражені хворобою. За словами представників «Вінницязеленбуду» «стовбури повністю поїдені короїдом, а жовті голки свідчать про хворобу, але на експертизу дерева ніхто не брав».

Нагадаємо, зрізані столітні ясени стали причиною конфлікту у селищі на Вінниччині.

Фото Ольги Бунич

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення