Валерій Весняний фото

Тульчин до оперного фестивалю обновили майже на три мільйона гривень

07 червня 2017, 13:51

До фестивалю "Операфест-Тульчин" ретельно готувалась уся Вінниччина

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Тульчин до оперного фестивалю обновили майже на три мільйона гривень

    Додати коментар


До фестивалю "Операфест-Тульчин" ретельно готувалась уся Вінниччина. Але основні турботи лягли на плечі тульчинців, які до Міжнародного фестивалю наводили лад у рідному місті. Голова Тульчинської міської об'єднаної громади Валерій Весняний розповів Vlasno.info, як встигло обновитись місто

– На підготовку до фестивалю ми витратили з міського бюджету майже три мільйона гривень. Обновили освітлення на центральній вулиці міста: "кинули" нові лінії, встановили енергоощадливі лампи. На це пішло 100 тисяч гривень. Реконструювали також перехрестя, що об'єднує вулиці Гагаріна, Незалежності, Миколи Леонтовича. Відремонтували його капітально, років на десять вистачить. Дороги обійшлися нам у 1 мільйон 300 тисяч гривень

– З обласного та районного бюджету скільки виділили на все?

– Ні, ми тільки свої кошти витрачали. Але ж все залишиться у нас, тому нам було приємно готуватись до "Операфесту". За обласні кошти облаштовували палацове та кабельне освітлення. Ми ще й на проведення фестивалю дали 125 тисяч. Купили також новеньких 24 сміттєвих контейнера, які розташували на території. Орендували 44 біотуалета у Києві. Спочатку домовлялись з Вінницькою міською радою про все: і про мольберти, і про стільці, і про біотуалети. Але чомусь не дали нічого, ні за гроші, ні без грошей. Ще ми просили машину для прибирання. Таку, що може підчистити гарно вулиці. Але й цієї не отримали. Навіть за гроші не хотіли дати. Хоча запевнення "ми поможемо" від них були. Тому дякую міському голові Ладижина, який навіть перебуваючи на лікарняному дав нам "Глобуса", машину, що підчищає мілке сміття.

– Чому не придбаєте такий "Глобус" самі?

– Така нам поки що не по кишені, вона коштує близько двох мільйонів гривень.

– А чи є хоч невелика компенсація вкладених коштів завдяки продажу квитків та сплати оренди за місця підприємцями, які тут торгували?

– Скажу так: міському бюджету капітального прориву від цього не буде. Проте, треба дивитись на майбутнє. Якщо місцеві підприємці можуть отримати непоганий зиск, значить, сплатяться податки. Якщо у них матеріальна база зміцніє, вони зможуть покращити обслуговування. Взагалі, сама культура обслуговування підвищиться. І тоді, можливо, каву вже не будемо пити із пластикових стаканчиків. Біля палацу Потоцьких рівень має бути зовсім інший. Сміття мають кидати в урни, витиратись не рукавом, а серветкою. І так далі.

– Які недоліки в організації фестивалю побачили? Що обов'язково треба виправити наступного року?

– Помітили, що на території всього палацу треба поставити нормальні урни. Тому що ми поставили лише контейнери. За два дні користування біотуалетами ми заплатили 70 тисяч гривень. Якщо щорічно вкладати ці кошти, то краще зробити постійний туалет. Це буде будівля на території, щоб користувались цілорічно. Також голова ОДА вже дав доручення порахувати, скільки потрібно коштів на тротуарну плитку. Щоб гарно облаштувати всю територію палацу.

– Фестиваль організовували, щоб залучити більше меценатів. Чи є у вас сподівання на це?

– Так, дуже хочеться, щоб цю прекрасну споруду, пам'ятник архітектури, відновили. Тут можна зробити мистецький центр, готель, ресторан або щось інше. Головне, щоб щось було, і воно пішло на користь громаді. Хочемо писати гранти, адже на одному бюджеті все не потягнемо. При дольовій участі районної і обласної громади можемо сподіватися на відродження прекрасного Подільського Версалю. Якби цей комплекс був постійно діючий, було б чудово.

Нагадаємо, у перший день проведення фестивалю у Тульчині пройшов міжнародний форум для голів міст, сіл та селищ з розвитку малих територій. 

Фото Тетяни Щербатюк

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення