Агрономічне збори фото

В Агрономічному селяни «розриваються» між ОТГ і Вінницею

10 липня 2017, 20:38

Останню сесію сільради зірвали

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

В Агрономічному селяни «розриваються» між ОТГ і Вінницею

    Додати коментар

Громада села Агрономічне, що під Вінницею, розділилась на два табори через децентралізацію. Одна частина виступає за те, щоб створювати об'єднану територіальну громаду з кількох сіл: Бохоники, Медвеже вушко, Ільківка, Горбанівка, Ровець та Агрономічне з центром в останньому. Інша частина мешканців на чолі із сільським головою бажає, щоб село приєдналося до Вінниці, повідомляє Vlasno.info.

Провальна сесія
Сьогодні, 10 липня, відбулось засідання сесії Агрономічної сільської ради. На порядку денному знову стояло питання щодо об'єднання громад, оскільки на попереднє рішення сесії сільський голова Олег Шулікін наклав вето. Спочатку депутати планували засідати у сільраді, однак на вимогу людей, сесію перенесли до клубу. Питання об'єднання громади в ОТГ стояло першим на порядку денному. Його підтримали 12 депутатів з присутніх 18.

— Але голова сказав, що воно не приймається, бо має бути 14 голосів. Після цього люди в залі збурились і подали звернення до голови: якщо він не буде виконувати волю громади, то щоб подавав у відставку. Люди настільки роздратовані такою його поведінкою, що не передати, - розповідає місцева активістка Тамара Тимощук.

Однак сільський голова Олег Шулікін пояснив, що згідно закону про місцеве самоврядування, після накладення на рішення вето, під час повторного голосування його має підтримати не менша кількість депутатів, тобто 14.

Попередня сесія сільради відбулась наприкінці червня і, власне, тоді депутати проголосували за створення ОТГ. А після того, як сільський голова наклав вето на це рішення, мешканці, які виступають за створення ОТГ стали вимагати зборів села. Відбулися вони у суботу, 8 липня. На них побувала і кореспондентка Vlasno.info.

Збори на підвищених тонах
Основні аргументи прихильників об'єднання чотирьох громад полягає у тому, що люди хочуть бути господарями у своїй громаді і самі вирішувати нагальні питання.

Арономічне збори-2

— Ми хочемо бути господарями у своєму селі і самі вирішувати свої проблеми. А коли приєднаємось до міста, то станемо безправними. Так, кілька наших представників буде депутатами міськради, але що це дасть? На що вони зможуть впливати? Якщо нормальний голова, то він дбатиме про розвиток села. А якщо скласти руки і сидіти, чекаючи субвенцій, то нічого не буде, — обурюється Тамара Володимирівна.

Причина — у дефіциті бюджету
Водночас голова сільради з деякими депутатами наполягають на тому, що доходів об'єднаної громади не вистачить для її потреб. Дефіцит бюджету, за їх підрахунками, становитиме більше мільйона гривень.

Арономічне збори-1

Саме цю думку під час зборів намагався довести до людей депутат Максим Кушнір. За підрахунками керівництва села, бюджет об'єднаної громади без трансферів з державного бюджету становитиме майже 23 мільйони гривень. А видатки складуть 24 мільйона гривень.

Арономічне збори-7
— Наразі лише Бохоники мають більш-менш нормальні дороги. В Агрономічному їх немає. На це треба не один мільйон гривень. Після об'єднання проблеми помножаться на три. Це капітальні ремонти — дитячі садочки, клуби, аварійні будинки. Плюс освітлення нових та наявних вулиць, додасться потреба в утилізації сміття. Крім того, потрібно буде думати про проведення водогону, щоб вода була на 4-5 поверхах будинків, — перелічив проблеми депутат.

Арономічне збори-3

На такий перелік проблем один з присутніх мешканців села заявив:
— Об'єднається громада і тоді вирішить, що зробити першочергово!
— Ми об'єднаємось і завтра ці питання постануть. Ту багато присутніх, які не знають, які є проблеми у селі, — стояв на своєму депутат.

Дефіциту бути не повинно
У свою чергу голова Вінницької райради Сергій Сітарський, який також є мешканцем цього села, зазначив, що дохідну і видаткову частини неправильно порахували. Насправді дефіциту бути не повинно.

Арономічне збори-10
Сергій Сітарський

— Згідно перспективного плану, затвердженого Кабміном у Вінницькій області спочатку було визначено лише дві спроможні громади — Вороновицьку та Агрономічну. Крім того, при об'єднанні на громаду буде виділено додатково 17 мільйонів гривень. Чому ви їх не хочете взяти? Ви додали у заплановані видатки утримання пожежної частини, якої ще немає. Разом із трансферами дохід об'єднаної громади становитиме 45 мільйонів, а видатки — 41 мільйон, — сказав Сітарський.

Арономічне збори-6

Вінниця обіцяє вливати кошти у село
Присутні у залі селяни обурювалися позицією сільського голови. Мовляв, він стоїть не на захисті інтересів громади. Лунали навіть зауваження, що він "не на своєму місці та не у своєму кріслі".

Арономічне збори-8

На такі закиди Олег Шулікін відповідав, що за крісло не тримається. Свою позицію пояснив наступним чином:

— До ОТГ громада ще не готова. Якби ми знаходились в якомусь, приміром, Шаргородському районі, то звісно, іншого виходу у нас не було б. Але я вважаю, що об'єднуватися треба із сильнішими. Наш бюджет — 6,5 мільйона гривень і як я не крутив і не вивчав з економістами, ми не витягнемо в об'єднаній громаді. Крім того, до цих пір не вирішено питання спірних земель. У нас на території немає ні заводів, ні іншого виробництва, ні заправок, з чого громада могла б мати дохід, — пояснив Шулікін.

Арономічне збори-4
Олег Шулікін

Водночас доводив переваги приєднання Агрономічного до міста:

— Мер Вінниці пообіцяв, що залишить наш бюджет нам і готовий вливати у село по 10-15 мільйонів. Ми залишимося в статусі села. Зможемо попросити, щоб 3-4 наших депутата були у міській раді, старосту села обиратимуть самі люди. Такі гроші ми в об'єднаній громаді мати не будемо. Як не крути, ми — спальний район міста. Нам, наприклад, треба будувати водогін. З містом про це можна розмовляти і воно піде нам на зустріч. Крім того, у селі 3200 жителів, 1800 виборців. І позиція одних людей не може бути вирішальною, — розповів Шулікін.

Арономічне збори-5

Наразі засідання сесії сільради перенесли на четвер на 17 годину. Однак Олег Шулікін зауважив, що питання ОТГ під час неї розглядатися не буде, оскільки за нього уже проголосували сьогодні.

Арономічне збори-9

Vlasno.info й надалі стежитиме за розвитком подій.

Фото Тамари Тисячної

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення