збори села в Тростянці фото

Cеляни Тиврівщини вивчать пропозицію «сватів» з Вороновиці

24 липня 2017, 16:40

Мешканці Тростянця, що у Тиврівському районі, придумали, спосіб якнайкраще розв'язати проблему децентралізації

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Cеляни Тиврівщини вивчать пропозицію «сватів» з Вороновиці

    Додати коментар


Мешканці Тростянця, що у Тиврівському районі, придумали, спосіб якнайкраще розв'язати проблему децентралізації. За перспектитвним планом село має стати частиною Вороновицької ОТГ, однак не всі тростянчани згодні з таким майбутнім. На чергових зборах громада вирішила створити ініціативну групу, яка б вивчила всі плюси і мінуси від можливого об'єднання. За ухваленням рішення спостерігав кореспондент Vlasno.info.

Від самого початку зборів у приміщенні панувала нервова атмосфера. Стурбовані власним майбутнім селяни не стримували емоцій, і часто дискутували один з одним на підвищених тонах, перекрикуючи ораторів за трибуною. Відсутність конструктивних кроків Тростянця на шляху до централізації відмітив відповідальний за об'єднання територіальних громад від Вороновицької ОТГ.
збори села в Тростянці фото

– Рік тому ми відправили до вас документ, запрошення до об'єднання. Ви мали б провести процедуру, яка, нажаль, проведена не була. Вам слід було лише грамотно, відповідно до закону, спитати думку людей про об'єднання. Не більше, не менше, – пояснив він.

– Відповідно до попереднього перспективного плану, ми мали об'єднуватися із Тивровом. Але після вашого запрошення ми провели опитування, і більшість людей висловило думку, що якщо завершиться процес добровільного об'єднання громад, і розпочнеться примусове, то ми б хотіли відноситись до Вороновиці, – вступила з ним в полеміку сільська голова Оксана Жук.
Оксана Жук фото
Оксана Жук


– Але жодної відповіді нам ви не надали, – наполягав на свому гість із Вороновиці.

– Хочете формальну відповідь? Ми вам дамо формальну відповідь, – відрізала голова.

– Ні, я хочу, щоб ви нормально пройшли поцедуру, – різко відповів чоловік.

Небажання багатьох селян стати частиною об'єднаної громади висловила одна із селянок.

– Шановне Вороновице! Що ви нас весь час сватаєте? Дайте нам час побути самим. Допоки ми можемо залишатись самостійною громадою лишіть нас у спокої! – викрикнула вона з місця, чим викликала оплески у залі.
збори села в Тростянці фото

Втім, не всі розділили її погляди, що в підсумку спричинило ґвалт.

– У мене є оригінал списків за п'ятнадцятий рік. З восьми сотень виборців, які є в селі, сімсот п'ятдесят висловилися за приєднання до Вороновиці. Звідки зараз стільки противників? – спитався сивий чоловік з вусами.
збори села в Тростянці фото

Примірити два табори спробував підприємець, головний інвестор села Гачай Шафієв. Саме він і запропонував створити робочу грубу із вивчення "децентралізаційного" питання.

– Давайте один одного слухати! Сьогодні в цій залі одна агресія, так не можна. Ми одна сім'я, і якщо почнемо гризти один одного, правильного рішення ви не ухвалите. Я тут не живу, і вам видніше, до кого приєднуватись і з ким бути . Але я впевнений, що вам треба вивчати, який варіант був би вигіднішим саме для вас, а не для Петрова, Іванова, Шафієва, Радзіха (депутат Тиврівської районної ради – ред.). От, бачу пана Ковінька (голова Вороновицької ОТГ – ред.). Ми кричимо, а він сидить і думає: куди я потрапив? Це не гостинно, Вороновиця — наші сусіди. Може вам слід зібрати з розумних, грамотних людей групу, яка б вивчила питання об'єднання. А ображати один одного, кричати — це не правильно, – розсудив він.

Сам згаданий Шафієвим Валерій Радзіх, до якого у селян неоднозначне ставлення, у своїй промові підняв питання оренди землі, натякаючи на те, що об'єднанавшись із Вороновицею, селяни могли б провести її переоцінку та отримувати більші дивіденди від паїв, які надають у користування підприємцям.
Валерій Радзіх фото
Валерій Радзіх


– Ще в шістнадцятому році мною було підняте питання про переоцінку земель. Я попросив сільраду заблокувати передачу в оренду тринадцяти гектарів землі. Потім я просив депутатів зробити серед людей опитування: чи треба передавати орендарям цю землю, чи ні. В підсумку землю лиши людям під пасовиська. Але мені дзвонять і кажуть: через те, що її не передали в оренду, місцевий бюджет, буцімто, недоотримує двісті тисяч гривень. Хочу пояснити: ці двісті тисяч — оціночна вартість землі. Тобто, якщо орендна ставка становить п'ять відсотків, то це всього-на-всього десять тисяч, – звернувся дот громади депутат.
збори села в Тростянці фото
збори села в Тростянці фото

Тут слово знову взяв інвестор:

– Ці тринадцять гектарів колись була в мене в оренді. Але люди приходили, казали що нема де пасти худобу. Я спеціально вирішив від тієї землі відмовитись.

Зрештою, збори завершились обранням ініціативної групи у складі семи мешканців села. Саме ця "сімка" має з різних боків вивчити проблему приєднання до Вороновиці.

Нагадаємо, що попередні збори громади Тростянця вийшли абсолютно деструктивними.

Фото Олександра Сашньова

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення