Без грифу секретності: хто, коли і як порушує доступ до державної таємниці на Вінниччині

Без грифу секретності: хто, коли і як порушує доступ до державної таємниці на Вінниччині

31 липня 2017, 13:31

Правопорушники обходяться штрафом

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Без грифу секретності: хто, коли і як порушує доступ до державної таємниці на Вінниччині

    Додати коментар

Ми не раз писали, як вінницьких чиновників штрафували за порушення законодавства про державну таємницю: то посадовець Вінницької РДА возив до себе на роботу громадянина Російської Федерації і говорив з ним про мобілізацію на Вінниччині, то співробітник Крижопільського виправного центру носив по місту матеріали оперативно-розшукової справи із грифами "таємно" та "секретно", а військовослужбовець одного із підрозділів на Вінниччині загубив флешку , на якій було більше сотні файлів із обмеженим доступом.

Кореспондентка Vlasno.info зацікавилася цією темою, відшукала у Єдиному державному реєстрі судових рішень схожі випадки та з'ясувала, хто за останні шість місяців цього року порушував доступ до державної таємниці, за яких умов це відбувалося та яку відповідальність несуть необачні чиновники та військовослужбовці в умовах особливого періоду в країні.

У більшості випадків на правопорушників складають адміністративні протоколи за статтею 212-2 Кодексу України про адмінправопорушення "Порушення доступу до державної таємниці". Оформленням пакету документів та скеровуванням їх до суду займається Управління Служби безпеки України у Вінницькій області, бо саме вони контролюють стан охорони держтаємниці в урядових установах регіону, військових частинах тощо.

Працювали із таємницею, не маючи дозволу

У червні цього року казус стався у військовій частині 3008: тут порушили порядок надання допуску до державної таємниці. Шістьох військовослужбовців внутрішнім документом частини призначили на посади, які передбачають надання допуску та доступу до державної таємниці. Їхній командир протягом 40 днів не скерував документи до СБУ, де б його підлеглим надали дозвіл працювати із грифами секретності, а зробив це пізніше.

– Вказане призвело до того, що особи без допуску до державної таємниці мали можливість працювати з документами, що містять інформацію з обмеженим доступом та були присутні на службових нарадах, де також циркулювала мовна секретна інформація у сфері оборони, що охороняється державою, – йдеться у постанові Вінницького міського суду.

У результаті, військовослужбовця, який забув про процедуру допуску до державної таємниці, оштрафували на 510 гривень та стягнули ще й понад 300 гривень судового збору. Законної сили судовий документ поки не набрав: ймовірно, постанову оскаржують.

На півтисячі гривень оштрафували також і начальника групи режимно-секретного забезпечення військової частини А2656 — він спочатку надавав доступ до державної таємниці, а вже потім, через кілька днів, перевіряв знання нормативно-правових актів тих осіб, яких допускали до держтаємниці.

"Застаріле" правопорушення

Іще один адмінпротокол склали на діловода секретного діловодства військової частини А1603: було не вжито заходів щодо забезпечення охорони державної таємниці.

– В установі були створені передумови до витоку секретної інформації, – йдеться у постанові суду.

Правопорушниця визнала, що допустила певні порушення та усунула їх. Однак суд провадження закрив, оскільки закінчилися терміни давності: правопорушення вчинили у січні-лютому 2017-го, а були виявлені аж у квітні.

У Молдову і назад — без рапортів

А співробітника квартирно-експлуатаційного відділу таки оштрафували на півтисячі гривень: він їздив на територію іноземної держави.

У листопаді минулого року та травні 2017-го він їздив до Молдови, не попередивши у письмовій формі своє начальство та відповідний режимно-секретний орган.

У першому випадку він їхав до Молдови, бо його матір у важкому стані, у другому випадку — оформляти спадщину. У суді пояснив, що рапорти не писав, бо то були вихідні дні, однак начальство повідомляв усно. Апелював до того, що перетинав кордон без дозволу, бо були складні життєві обставини.

Однак суд таки побачив у цьому порушення законодавства та оштрафував чоловіка.

... А секретні документи могли ж згоріти

Свою вину визнав повністю та розкаявся у суді й начальник служби охорони державної таємниці військової частини В4050.
– Не забезпечив обладнання режимних приміщень для цілодобового зберігання секретних документів автоматичною пожежною сигналізацією, – йдеться у постанові Гайсинського районного суду.

В результаті — штраф у розмірі 510 гривень.

Була у відпустці — не до державної таємниці

Адмінпротокол довелося скласти і на співробітницю Піщанської виправної колонії навесні цього року. Тоді жінка виконувала обов'язки провідного інспектора групи режимно-секретної роботи установи.

Вона не підготувала порядок дій посадовців колонії щодо забезпечення режиму секретності, якщо виникне загроза захоплення матеріальних носіїв секретної інформації. Інші зауваження — щодо ведення секретного діловодства. Вину визнала — суд оштрафував.
На 510 гривень оштрафували також посадовицю Головного управління Державної казначейської служби України в області — вона вчасно не подала до Служби безпеки України звіт про стан забезпечення охорони державної таємниці в установі. У суді пояснила, що була у відпустці та про звіт... забула.

"Пильний" поліцейський: засекретив несекретне

У червні цього року в поле зору співробітників СБУ потрапив інспектор із режиму секретності Мурованокуриловецького відділення поліції.
Встановлено, що він присвоїв журналу обліку вхідних документів гриф секретності "таємно", хоча там не фіксується таємна інформація; не розробив план заходів щодо забезпечення режиму секретності в умовах особливого періоду чи надзвичайного стану в установі тощо.
У суді він розповів, що лише нещодавно його призначили на посаду інструктора із режиму секретності, тому він не встиг освоїти всі нюанси нової роботи.

Оштрафували на півтисячі гривень.

Оперативні заходи поліції могли "піти коту під хвіст"

Іще одного поліцейського також оштрафували на 500 гривень. Він був старшим оперуповноваженим Вінницького міського відділу поліції та не забезпечив режим секретності діловодства.

Двоє слідчих Оратівського відділу поліції використовували автоматизовані системи для підготовки документів із грифом "таємно" - йдеться, зокрема, про матеріали негласних слідчих дій.

– Таким чином, в установі створені передумови для розголошення державної таємниці, – йдеться в постанові Оратівського районного суду, якою слідчих оштрафували на 510 гривень.

Ці випадки — лише найяскравіші із тих, які вдалося зафіксувати правоохоронцям протягом перших шести місяців 2017-го, які стосуються порушення доступу до державної таємниці. Далі буде...

Ілюстративне фото: ogo.ua

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення