«Стопрейдер» у Вінниці фото

Пайовиків Вінниччини цілодобово «охоронятиме» «Стопрейдер»

23 серпня 2017, 12:47

На Вінниччині організували штаб швидкого реагування «Стопрейдер»

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Пайовиків Вінниччини цілодобово «охоронятиме» «Стопрейдер»

    Додати коментар

Відтепер влада боротиметься із земельними махінаціями та намагатиметься унеможливити рейдерські захоплення шляхом контролю державних реєстраторів та обліку пайовиків та орендарів, повідомляє Vlasno.info.

30% договорів оренди земельних паїв мають бути переукладені протягом року. Це стало рушієм для того, щоб створити обласний оперативний штаб із забезпечення прав і свобод власників земель та збіжжя. Учора відбулось перше засідання цього штабу.

— Зараз немає точної кількості пайовиків, але за даними Держгеокадастру їх налічується більше 700 тисяч, тобто більше 200 тисяч договорів оренди підлягає перереєстрації, — розповів перший заступник голови обласної державної адміністрації Андрій Гижко.
Андрій Гижко фото
Андрій Гижко

Андрій Петрович зауважив, що є проблема із землею в кожному регіоні. Зазвичай конфлікти відбуваються між орендарями та потенційними орендарями, але найбільша проблема, що у таких випадках забувають власників цієї землі - це простий український селянин, який під час роздержавлення отримав свій пай, віддав його в оренду, щоб мати якийсь заробіток, а через конфлікти не може ні отримати назад свою землю, ні кошти за користування нею. У зв'язку з цим, першим завданням комісії є контроль за виплатою оренди за паї.
«Стопрейдер» у Вінниці фото
«Стопрейдер» у Вінниці фото

— Три-чотири райони із найгіршою ситуацією по виплаті за оренду земельних паїв запрошуватимуть на щотижневі комісії та розбиратимуться в ситуації.

На думку Андрія Гижка, для попередження рейдерства необхідно взяти під контроль державних реєстраторів.

— Будемо перевіряти діяльність державних реєстраторів. Як тих, що створені при районних державних адміністраціях, так і тих служб, які уповноважені державою — це і нотаріуси і БТІ, реєстратори, які діють при сільських і селищних радах, — зауважив Андрій Петрович.
«Стопрейдер» у Вінниці фото
«Стопрейдер» у Вінниці фото

Окрім того, члени комісії зауважили, що причинами рейдерства є недосконало оформлені документи оренди, що пов'язано із рівнем знань державних реєстраторів, які або просто не мають належної освіти, або не реагують на зміни у земельному законодавстві. Тому для них проводитимуть окремі засідання, де кожен представник комісії розповідатиме про нововведення.

«Стопрейдер» у Вінниці фото

Для оперативного вирішення проблем Андрій Гижко запропонував проводити засідання новоствореного штабу щовівторка о 12-й годині. Він не виключає, що засідання можуть відбуватися у закритому режимі, оскільки деяку інформацію не можна розголошувати. Незабаром з'явиться телефон та електронна служба «Стопрейдер», на яку можна буде звертатися цілодобово: листи, надіслані на пошту, роздруковуватимуть та розглядатимуть на засіданнях.

Фото Ольги Бунич

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення