комісія з етики Вінницької ОДА фото

На Вінниччині «солодкому» мільйонеру та перевізнику закидають саботаж роботи комісії з етики

21 вересня 2017, 10:00

У комісії з етики депутати пересварились одне з одним

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

На Вінниччині «солодкому» мільйонеру та перевізнику закидають саботаж роботи комісії з етики

    Додати коментар

Постійна комісія Вінницької облради з питань законності, боротьби з корупцією, люстрації, регламенту та депутатської етики із червня не збиралась та не вирішувала нагальних питань, повідомляє Vlasno.info. В очікуванні "зависли" кілька десятків питань, які потребують вирішення.

А все тому, що нечисельний склад комісії — п'ятеро осіб — пересварилися та ніяк не можуть зібратися на засідання. Депутати звинувачують одне одного у саботажі комісії, а кожен окремо запевняє, що готовий прийти на неї хоч завтра.

Наразі зменшилась чисельність комісії: її покинув Ігор Хміль із "Самопомочі", оскільки у липні обійняв посаду заступника голови облради. Відтак, у комісії залишилось чотири її члени. Крім того, очільник комісії, свободівець Андрій Вигонюк запевняє, що двоє з цих чотирьох відверто саботують та ігнорують роботу комісії.

— Постійна комісія з питань законності, боротьби з корупцією, люстрації, регламенту та депутатської діяльності з червня 2017 року не проводила засідання через відсутність кворуму, оскільки засідання систематично ігнорують депутати Сергій Кривешко від "Радикальної партії Ляшка" та Геннадій Вацак від Блоку Петра Порошенка. Такий саботаж так званими "законниками" є передбачуваним. Адже раніше голова облдержадміністрації публічно в пресі звинуватив Кривешка у перевезенні тітушок на Майдан під час Революції Гідності, а депутата Вацака в судовому порядку було засуджено за корупційне адміністративне правопорушення, — пояснив Вигонюк.
Андрій Вигонюк фото
Андрій Вигонюк

Як підтвердив депутат, ці два моменти мали розглядатися під час засідань комісії. В такому випадку їм "світили" певні "санкції". Зокрема, публікація в газеті щодо їхніх порушень. Відтак, щоб їх не "сварили", депутати прогулюють засідання комісії, до якої ж самі і входять.

Вигонюк зауважив, що за таких умов склад комісії, скоріш за все, переглянуть.

Щодо самих депутатів-"прогульників", то Сергій Кривешко у свою чергу звинувачує у всьому якраз очільника комісії Андрія Вигонюка. Мовляв, той ніяк не може організувати роботу комісії. Кривешко, запевняє, що кілька разів приїжджав на комісію, однак її не було, а його ніхто не попереджав.
Сергій Кривешко фото
Сергій Кривешко

— Коли була призначена комісія, я прийшов. Виявилось, усі захворіли, — каже депутат.

На запитання був це одиничний випадок чи ні, Кривешко відповів:

— Я постійно є на комісії. Але якщо Вигонюк призначає її за 15 хвилин до початку, то ж у людей іще робота якась є. В нас запланована комісія на перший четвер місяця і ще жодного разу в цей термін вона не відбулася, по вині Вигонюка. Він нікому не дзвонить і не попереджає про комісію. Він ніяк не може скликати комісію і хай не хитрить. Коли ще був Хміль, то ми з ним вдвох приходили. Якось прийшли, посиділи, побачили, що нікого немає і розійшлися. А через годину, як ми пішли, голова зі своїм заступником приїхали: буде комісія. Але ж я не хлопчик, щоб бігати! В мене є робота, я директор підприємства, де працює сто людей! (Кривешко — власник фірми, яка займається автобусними перевезеннями "АТП-Кривешко" - Vl.). Я кілька разів бачив його фото, де він на бюджетній комісії . То на неї він ходить, як на рідну, а свою зібрати не може, — емоційно висловив свою точку зору Кривешко.

Із Геннадієм Вацаком, який є власником мережі магазинів кондитерських виробів "Вацак", наразі зв'язатись не вдалося. Як пояснили у прес-службі, він перебуває за кордоном.
Геннадій Вацак фото

Однак, депутат Ігор Хміль, який уже не є членом комісії, підтверджує: Кривешко таки приїжджає на засідання комісії.

— Кожен перший четвер місяця, згідно регламенту, у має відбуватися засідання комісії з питань законності, боротьби з корупцією, люстрації, регламенту та депутатської етики. І Кривешко без попередження приїжджає. На останнє засідання комісії цього місяця він приїхав і в 12 годин уже сидів у мене в кабінеті. Я це підтверджую. Тоді комісії не було. Але Кривешку ніхто не дзвонив, хоча Вигонюк Андрій сказав, що він усім повідомив, — розповідає Кривешко.

Igor-Hmil
Ігор Хміль

Ігор Вікторович розповідає, що Вигонюк сам саботує комісію, бо і щодо його поведінки у депутатів є чимало питань. І вони також мали б розглядатись під час одного із засідань комісії.

— Я сам дивуюся із цієї ситуації. Тим більше, що до мене зверталися громадські активісти щодо благодійного фонду (на початку вересня голова Благодійного Фонду "волонтерський тил" Ніна Бегас написала на своїй сторінці у соцмережі про те, що свободівці намагались по-рейдерськи його захопити. За її словами, керував "процесом" Андрій Вигонюк — Vl.). І це було питання на комісію і збирати її Андрію було геть не зручно. Це перше. Друге питання в особисто було до нього. Коли ми розглядали на іншій комісії питання щодо пам'ятника загиблим медикам, під час обговорення Вигонюк мене назвав параноїком. Я сказав, що такі висловлювання йому особливо "личать" як голові комісії, де розглядаються питання етичної поведінки депутатів. І хотів це питання також підняти на його комісії, – каже Ігор Хміль.

Депутат зазначив, що зараз його місце в комісії має посісти хтось інший з депутатів. Відтак він сподівається, що ситуація врешті налагодиться.

Голова обласної ради Анатолій Олійник, коментуючи ситуацію, зазначив, що на засідання чергової 24-ї сесії обласної Ради, яка відбудеться 28 вересня, виносяться два проекти рішень по окремих змінах в постійних комісіях. Однак, щодо складу "проблемної" комісії на чергову сесію питання не виносилось. Хоча для розгляду його можуть внести з голосу під час президії.
Анатолій Олійник фото
Анатолій Олійник

— Законодавством передбачено, що склад постійних комісій формуються за пропозиціями депутатських фракцій. Я збирав керівників депутатських фракцій та просив надати свої пропозиції щодо можливого переформатування складу комісій. На сьогоднішній день це питання ще в стадії обговорення. Щодо ситуації, яка склалась у постійній комісії з питань законності, боротьби з корупцією, люстрації, регламенту та депутатської етики, то в першу чергу це обов'язки голови комісії, який має поспілкуватись з колегами та використовувати усі можливості для знаходження компромісу та організації роботи комісії, — сказав Олійник.

Vlasno.info слідкуватиме за розвитком подій. Як завершиться історія із саботажем комісії ви дізнаєтесь в одній із наступних публікацій.

Фото з архіву Vlasno.info

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення