земля в Погребищенському районі фото

Вінницькі журналісти спробували безкоштовно отримати землю під забудову

23 жовтня 2017, 09:25

У селах Погребищенського району провели експеримент

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Вінницькі журналісти спробували безкоштовно отримати землю під забудову

    Додати коментар

Два роки тому ми досліджували тему щодо безкоштовного отримання земельної ділянки у Вінниці та області. У ході розслідування ми дізналися, що можна отримати безкоштовно земельну ділянку, але без «зв'язків» це важко. Через два роки журналісти vlasno.info вирішили перевірити, як змінилася ситуація за цей час і надіслали відповідні заяви на отримання земельних ділянок у сільські ради Вінницької області.

Журналістський експеримент вирішили провести у Погребищенському районі. Взяли цей район, тому що він від Вінниці знаходиться порівняно далеко і отримати земельну ділянку буде простіше, ніж, наприклад, у Вінницькому та Калинівському районі. Листи розіслали у сільські ради Погребищенського району, у підпорядкуванні яких населені пункти: Адамівка, Андрушівка, Бабинці, Бистрик, Білашки, Борщагівка, Булаї, Бурківці, Бухни, Васильківці, Веселівка, Вишнівка, Гопчиця, Григорівка, Дзюнків, Довгалівка, Довжок, Задорожнє, Збаражівка, Кулешів. Мончин, Морозівка, Надросся, Новофастів, Обозівка, Озерна, Очеретня, Паріївка, ,Погребище Перше, Погребище Друге, Скибинці, Сморжинці, Сніжна, Сопин, Спиченці, Травневе, Філютка, Черемошне.

Відповідно до 121 статті Земельного кодексу України, кожен громадянин може отримати: 2 гектара землі під особисте селянське господарство; для садівництва 12 соток; для будівництва у селах 25 соток, селищах — 15 соток, у містах – 10 соток; для дачі – 10 соток, для гаража – 1 сотку. Це аж ніяк не означає, що громадянин може отримати лише якусь одну з вищевказаних земельних ділянок. А може отримати по одній ділянці з кожного цільового призначення . Журналісти вирішили спробувати отримати земельну ділянку під забудову, тобто до 25 соток. Нижче ми розповімо про кожне село, яке надало нам відповідь.

Адамівська сільська рада
земля в Погребищенському районі фото

Сюди входять два населених пункту: Адамівка та Погребище Перше. Села мають приблизно по 600 мешканців у кожному. Між Адамівкою та Погребищем Першим проходить залізниця, з якої можна дістатися до Козятина, Жашкова, Христинівки. Сільський голова Адамівської сільської ради Віктор Вовченко відповів нам цитуванням статей Земельного кодексу України. Він зазначив, що згідно з частиною 6 статті 118 Земельного кодексу України, нам потрібно подати своє клопотання щодо виділення земельної ділянки у виконавчі органи влади та до органів місцевого самоврядування. У цьому клопотанні треба зазначити цільове призначення земельної ділянки та її орієнтовні розміри. До клопотання додаються графічні матеріали, на яких треба зазначити бажане місце розташування земельної ділянки.
земля в Погребищенському районі фото

Білашківська сільська рада
земля в Погребищенському районі фото

Ця сільська громада об'єднує три села: Білашки, Вишнівка, Смаржинці - невеликі населені пункти з населенням у 360, 163, 257 особи відповідно.

– Якщо ви дійсно бажаєте отримати у нас земельну ділянку під приватну забудову, то приїжджайте до нас, щоб особисто поспілкуватися і вже визначитися, що саме вам потрібно. Відповідно до чинного законодавства, ваше клопотання про отримання земельної ділянки буде винесено на сесію сільської ради, – каже сільський голова Білашківської сільської ради Юрій Дзигар.

Письмову відповідь Юрій Дзигар надав більш конкретну, ніж Адамівська сільська рада. Щоб отримати земельну ділянку, яка знаходиться у межах цієї сільської ради, вам потрібно:

1) Надати графічний матеріал того місця, де бажаєте отримати земельну ділянку.
2) Копію паспорта громадянина України та копію ідентифікаційного коду.
3) Інформація про те, що на території України ви не скористалися правом приватизації земельної ділянки.
земля в Погребищенському районі фото

Бабинецька сільська рада
земля в Погребищенському районі фото

Ця сільська рада охоплює села Бабинці та Бистрик. Загальна кількість населення приблизно 1 500 осіб. Щоб отримати тут земельну ділянку під забудову, вам потрібно буде подати клопотання до сільської ради про надання дозволу на виготовлення технічно документації по встановленню меж вищезазначеної земельної ділянки. Також потрібно буде надати довідку, що ви ще не отримували безкоштовно земельну ділянку.
земля в Погребищенському районі фото

Борщагівська сільська рада
земля в Погребищенському районі фото

Включає в себе Борщагівку та Скибинці. Разом у селах проживає під 800 осіб. Ця місцина відома тим, що влітку 1708 року під час російсько-шведської Північної війни Петра І та Карла ХІІ неподалік від села стояв військовий табір українського гетьмана Івана Мазепи. Тут привселюдно були страчені високопоставлені особи того часу — Василь Кочубей та Іван Іскра, тіла яких пізніше, за наказом Петра І, були перепоховані на території Києво-Печерської лаври. Через 200 років у центрі села їм встановлено пам'ятний знак. Борщагівка колись була єврейським містечком і у 1900 році тут жило 1853 євреї.

Щоб отримати в цій історичній місцевості землю, сільській голова Василь Горковенко у письмовій відповіді нам процитував Земельний кодекс України, як і Адамівська сільська рада.
земля в Погребищенському районі фото

Дзюнківська сільська рада
земля в Погребищенському районі фото

Ця сільська рада складається з одного села – Дзюнків. Тут у 497 будинках живе 1330 осіб.

– Якщо ви дійсно бажаєте у нас будуватися та жити, то ми тільки за це, тому що це буде розвивати село. Приїжджайте до нас, переговоримо, визначимося з земельною ділянкою і винесемо це на сесію сільської ради. Я думаю ми дамо вам згоду, – каже сільський голова села Дзюнків Віра Яремчук.

Черемошненська сільська рада
земля в Погребищенському районі фото

Складається сільська рада з чотирьох сіл: Черемошне, Веселівка, Кулешів, Степанки. Загальне населення – 1381 осіб. Це єдина сільська рада, яка відмовилась надавати земельну ділянку, мотивуючи це тим, що у них ще немає генерального плану.
земля в Погребищенському районі фото

Як бачимо, теоретично отримати безкоштовно земельну ділянку на теренах Погребищини цілком можливо. За словами сільського голови села Дзюньків, Віри Яремчук, якщо ви дійсно бажаєте там жити та працювати, вам цю земельну ділянку нададуть у безкоштовне використання.

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення