Як покращити якість питної води у Вінниці обговорювали на комісії з питань житлово-комунального господарства, енергоефективності та енергозбереження Вінницької облради. Для цього на комісію запросили різних експертів та представників "Вінницяоблводоканалу", повідомляє Vlasno.info.

Для покращення питної води у Вінниці хочуть робити свердловини біля Бугу

29 листопада 2017, 18:47

Як покращити якість питної води у Вінниці обговорювали на комісії з питань житлово-комунального господарства, енергоефективності та енергозбереження Вінницької облради. Для цього на комісію запросили різних експертів та представників "Вінницяоблводоканалу", повідомляє Vlasno.info.

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Для покращення питної води у Вінниці хочуть робити свердловини біля Бугу

    Коментарі (1)

Як покращити якість питної води у Вінниці обговорювали на комісії з питань житлово-комунального господарства, енергоефективності та енергозбереження Вінницької облради. Для цього на комісію запросили різних експертів та представників "Вінницяоблводоканалу", повідомляє Vlasno.info.

Керівник «Вінницяоблводоканалу» Олександр Чернятинський зазначив, що проблеми по якості води є. Адже якість води у джерелі, Південному Бузі, погіршилась. Збільшилась та сама кількість водоростей. Хоча питна вода відповідає державним нормам.

Голова комісії Андрій Ковальов наголосив на можливій розробці окремої програми по вирішенню проблем джерел водопостачання. А член комісії Леонід Галушко нагадав, що «Вінницяоблводоканал» отримує велику суму на реконструкцію:

– У вас вже є план на це оснащення? Є проект очисного обладнання? Прочитав недавно, скільки тисяч тон засобів захисту, нафтопродуктів, фекалій йде в землю. Чи спроможні ми цього уникнути? Адже багато забруднення йде ще до водозабору.

Олександр Чернятинськицй зауважив, що оголошено тендер на виготовлення проектно-кошторисної документації. Прозвучала інформація, що з Гніванського кар'єру викачується 20 тон води та виливається у Південний Буг. Також там 100 метрів до річки, і в разі якогось катаклізму річка може опинитись у 125-метровому кар'єрі.

na-komisiy-oblrady-pro-pytnu-vodu-2

– Ми надра не контролювали ніколи. До Водоканалу це немає ніякого відношення, – відповідає начальник лабораторії «Вінницяоблводоканалу» Аліна Кравчук. – До 1945 року 60 відсотків стоків були нормальними. Але втрутились кліматичні фактори, катастрофічне зменшення опадів. Від цього страждає вода та зелені насадження. Ось в червні різке погіршення якості води було. Ми провели сотні вимірювань, дослідження всіх прибережно-захисних смуг, але не виявили безпосереднього джерела забруднення.

– В області дуже падає рівень води та наповненості водойм. Випаровування переважає приток. Бачимо вихід у тому, щоб ставки менше одного гектара заборонили здавати в оренду, – говорить перший заступник начальника Державної екологічної інспекції у Вінницькій області Ігор Осадчук. – Крім того, потрібно контролювати стоки у Південний Буг.

na-komisiy-oblrady-pro-pytnu-vodu-3

Леонід Галушко зауважив, що гранітні кар'єри мають воду височайшої якості, адже там вона проходить природній фільтр:

– І чому тим районам, де є кар'єри, не скористатись цією водою? Причина — вода носить на 50 відсотків ознаку товару. Хто видобуває воду із свердловин, все віддає на експорт. Скоро загинемо від того, що води не буде вистачати.

na-komisiy-oblrady-pro-pytnu-vodu-4

А Ігор Осадчук додав, що раніше всі орендарі перед спуском робили аналіз води. Проте, потім виграли суди, і ця оцінка якості води відпала. І тепер невідомо, якої якості вода потрапляє в річки, і чим вони годують рибу.

– Отрутою вони годують рибу, щоб швидше зростала і швидше занести на базар, – запевнив Леонід Галушко. 

Начальник відділу природніх ресурсів, екологічної експертизи та поводження з відходами Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Вінницької облдержадміністрації Дмитро Герус нагадав про проблему очищення стоків.

– Деякі райони зовсім не мають очисних споруд. Сьогодні держава поставила в такі рамки, що різні інстанції нічого не можуть зробити. Ні департамент екології, ні екологічна інспекція не беруть участь у прийманні в експлуатацію закінченого будівництва. Через це маємо багато шкоди. Плодоконсервні заводи побудували все без очистки, все напряму у річки тече. Коли в Барському районі загинуло 10 тон риби, тільки тоді кинулись. А там — ніякої очистки, тільки дві ями, – розповідає він. – Якщо у Вінниці не буде вирішено питання з очисткою зливової каналізації, у нас не буде чистого Бугу. Скільки тон солі щороку в нас викидається ви знаєте, скільки в нас автомобілів, скільки з них масла капає. І все тече в річку без очистки. Ще 10-15 років назад ми піднімали це питання. Вінниця — європейське місто, а тут жодна зливова каналізація не обладнана системою очистки.

Щодо питного забезпечення Дмитро Герус згадав, що 30-40 років назад були розвідані артезіанські свердловини в Лаврівці та Стрижавці Вінницького району. Мовляв, тоді стояло питання забезпечення мікрорайону Вишенька артезіанською водою. І припустив, що можна розбавити артезіанською водою «водоканальську», і таким чином досягти якості.

Втім, Аліна Кравчук зауважила, що, як альтернативні, були розвідані три родовища. Але вони не покриють всі потреби міста у воді навіть на 40 відсотків. Та озвучила пропозицію скористатись методом інфільтраційного забору, тобто, розташувати свердловини впродовж Бугу.

na-komisiy-oblrady-pro-pytnu-vodu-5

А представник Донецького національного університету презентував систему вимірювання якості води в режимі он-лайн. Мовляв, такий спосіб досить дієвий у Європі щодо очистки річок. Крім того, порадив створити Водний кластер, який би об'єднував Хмельницьку, Вінницьку та Миколаївську області, через які й тече Південний Буг.

Нагадаємо, представники «Вінницяобллводоканалу» вже говорили про додаткову очистку води через забрудненість Південного Бугу

Фото та відео: Тетяна Щербатюк

Коментарі    Оновити список коментарів

Maikl Allseehn
0 # Maikl Allseehn 29.11.2017, 19:11
С карандашиком подсчитайте,сколько скважин в районе Тарногородского.Я например знаю только 3 НО КАКИХ!!! НЕБЕСНА КРЫНИЦА,РОШЕН,КАРАВАН-то сколько артезиана они сосут и по сколько продают потом нам же нашу воду.А бабло водоканалу уже дали -но они думают что на эти деньги не построят 5ти этажные особняки в Агрономичном
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення