Рішення про звернення до міськради так і не прийняли

Ставали на коліна, били волонтерів та читали вірші — у Вінницькій облраді відбулася безрезультативна сесія

13 грудня 2017, 12:28

Рішення про звернення до міськради так і не прийняли

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Ставали на коліна, били волонтерів та читали вірші — у Вінницькій облраді відбулася безрезультативна сесія

    Коментарі (1)

Якби це був футбол, то вінницькі депутати програли б "всуху", адже позачергова сесія обласної ради, яка відбулася вчора, 12 грудня, була напевно найбезрезультативнішою сесією року. Розглядали на ній єдине питання: прийняття звернення до Вінницької міської ради та міського голови про недопущення знесення погруддя Тараса Шевченка на площі небесної Сотні, - повідомляє Vlasno.info. Розгляд тривав понад дві години, усі бажаючі випустили пар повідомили свою позицію, дехто навіть примудрився попіаритися, декому нам'яли боки, а загалом усі хором щоп'ять хвилин кричали «Героям слава!», бо кожен депутат, який виступав, окрым хыба що опоблокывця Яремчука, завершував свою промову повстанським гаслом «Слава Україні!". Однак, замість слави, Україну в цій сесійній залі зганьбили, адже деякі люди, які прийшли з синьо-жовтими прапорами на балкон облради, дозволяли собі бити волонтерів та принижувати майданівців.

sesiya-shevchenko-5

"Я стаю на коліна перед мамою Максима Шимка, Героя Небесної Сотні, він теж виступав за те, щоб на майдані був пам'ятник Шевченку, він збирав за це підписи ", - сказав громадський діяч, представник Народного Руху Вінницької області Валерій Щербань. Він став на коліна просто за трибуною, а його промова зірвала овації в залі, адже чоловік напам'ять цитував величезні вірші Шевченка і закликав не протиставляти борців за волю України один одному.

Валерій Щербань

- Герої Небесної Сотні ставили собі гетьманом Тараса Григоровича Шевченка, він уособлює собою генетичний код націю, це егрегор, тому що наша багатолика українська національна спільнота з його гаслами: "Борітеся — поборете!" йшла і перемогла оту януківську зграю. Шевченко має бути на площі, яка є лобним місцем, не на кістках, не біля тюрми, не під церквою...

Крім пана Щербаня, вірші читали ще й депутати Жанна Дмитренко і Тарас Кобець, родина якого доклала багато зусиль для встановлення погруддя.

sesiya-shevchenko-6

Очевидно, що всі присутні зрозуміли, що на цій сесії їх будуть будь-яким чином намагатися розділити на тих, хто "за Шевченка" і тих, хто "за Небесну Сотню". Однак, цього не сталося, адже усі виступаючі наголошували на об'єднанні.

"Той хто бореться проти Шевченка — обов'язково програє", - зазначив у своєму виступі один з ініціаторів зверненн депутат Володимир Барцьось. Апелюючи до присутніх людей на балконі, він запитав, чи є у залі хтось, хто проти Небесної Сотні.

sesiya-shevchenko-8

"Нікого. Отже, який сенс у цих плакатах?", - запитав Барцьось. До слова, на балконі були плакати і написані від руки, і великий надрукований банер "Зрадники проти Небесної Сотні". Однак, жоден, хто висловлювався за збереження погруддя Кобзарю, не висловився проти загиблих на Майдані.

Балкон був заповнений, там були і старші люди, і молодь. Один з активістів у момент, коли сесія досягла критичної точки, почав вигукувати у мегафон фрази про майдан та Небесну Сотню, до нього почали наближатися працівники поліції та хлопці, які стояли по периметру балкону. Голова обласної ради перервав через це сесію. Деталі інциденту і чи була насправді сутичка ви можете переглянути на відео.

Перед цим той самий чоловік у сірій куртці, який заважав активісту з мегафоном, шштовхався з вінницьким активістом Майдану Афанасієм, який тримав прапор.

Виступали на сесії і представники сторони, позиція якої співпадає з позицією міської ради. Це благодійний фонд "Подільська громада" і представник БФ "Пам'яті небесної Сотні" Андрій Павленко. Вони вкотре зачитали текст звернення ГО "Родина Небесної Сотні", у якому є прохання встановити у Вінниці пам'ятник загиблим на Майдані. Щоправда представниця Вінницького фонду Леся Найчук не зачитала третій пункт звернення, у якому йшлося про те, що місце встановлення пам'ятника "Родина Небесної Сотні" покладається на розсуд громади Вінниці. Про цей пункт уголос заявив Андрій Павленко, чим викликав у залі бурю емоцій. Однак, його виступ перервали після того, як він звинуватив присутніх у тому, що вони не були на Майдані, та не мають права нічого вирішувати з цього приводу. До нього підійшов учасник Революції Гідності та АТО Вадим Хитрич та висловив обурення з цього приводу, з балкону люди вказували на іншого активіста, який тримав у руках "Кобзар". Це був Микола Рудик — вінницький прикордонник, лікар-реабілітолог, спортсмен-марафонець, який також мав поранення на Майдані і втратив там око. Через це висловлювання трибуну, де виступав Андрій Павленко, який мав розповісти про зовнішній вигляд "Дерева свободи", заблокували, і він не встиг цього зробити.

sesiya-shevchenko-12

Була присутня на сесії і депутатка Верховної Ради Альона Шкрум. Вона виступила наприкінці, та зазначила, що їй часто соромно за те, що відбувається у стінах парламенту, але побачити такий безлад у місцевій раді аж ніяк не очікувала. 

- Я бажаю вам бути мудрими й виваженими, і вірю, ви приймете правильне рішення, - сказала вона. 

Альона Шкрум

Коли прийшов час голосувати, депутати кілька разів не могли проголосувати питання про прийняття звернення навіть за основу. Кілька разів звучали заяви про те, що хтось не встиг натиснути, у Тетяни Редько не спрацювала картка. "Я голосувала, а на табло вказано, що ні!", - заявила вона. Однак, і після повторного голосування, під час якого деякі депутати повиймали картки з системи (це можна побачити на відео), голосів усе одно не вистачило.

Під час останньої спроби з балкону кричали "Ткачук, голосуй!", очевидно, звертаючись до депутата від БПП Сергія Ткачука. Перед цим він виголосив полум'яну промову на захзист Шевченка та в пошану Небесної Сотні, і навіть завершив її словами "Слава Україні".Однак, під час фінального голосування витягнув картку, а коли рішення не пройшло, виголосив сакральну фразу кремлівського пропагандиста Кисельова: "Совпадение? Не думаю!". Після сесії пояснив свій вчинок тим, що не бачив консолідованої позиції людей з цього питання, тому не визначився з рішенням. Однак, чому він не натиснув "утриматися", а просто витягнув картку, не пояснив.

sesiya-shevchenko-17

Після сесії в кулуарах виникла бійка. Як стало відомо Vlasno.info вже згодом, відома вінницька волонтерка Людмила Бобровська постраждали від того, що її ногами побила дівчина, яка була на балконі в якості протестувальниці, що підтримує пам'ятник Небесній Сотні на місці Шевченка. Людмила Бобровська має майже сотню поїздок у зону АТО, члени її родини з перших днів війни перебувають на фронті та були на Майдані, вона сама як медик рятувала поранених у дні розстрілів.

sesiya-shevchenko-14

 

Жінка обурена:

"Вони саме скручували плакат з написом, що хто проти Небесної Сотні, той за це заплатить. Я підійшла і спитала, що це означає, молодики мені нахамили, я спитала, яку організацію вони представляють, вони відповіли, що "Батьківщина молода". А коли я розвернулася, щоб іти підбугла дівчина в окулярах, яка стояла замотана в прапорі України, і сильно вдарила мене ногою. Хлопець, що стояв біля неї, почав нахабно сміятися, я розвернулася і дала йому ляпаса".

Момент сутички зафіксував на фото вінницький фотограф видання "33 канал" Сергій Хіміч.

бійка в облраді з волонтерами

Голова організації "Батьківщина молода" та депутат Вінницької міської ради Вадим Кудіяров заперечив причетність особи, яка напала на волонтерку, до очолюваної ним організації.

"Офіційно заявляю, що ця особа не є членом чи прихильником нашої організації. Вважаємо, що це проста банальна провокація, яка комусь вигідна. Прихильниками Вінницької ГО "Батьківщина молода" є більше двух сотен молодих людей, в тому числі лідери різних громадських організацій та рухів. Членів БМ на сесії обласної ради не було. Основним завданням нашої організації є залучення активної молоді до політичних процесів", - заявив Кудіяров.

sesiya-shevchenko-15

Між тим, забіяку вже активно розшукують користувачі соцмереж, її фото поширюють, але ніхто не знає, хто вона. За припущеннями деяких активістів, групу людей привезли з Києва. Однак, встановити їх особи неможливо. Хто відповість за бійку на сходах обласної ради, де десятки охоронців та відеокамери, також невідомо.

Наступна сесія відбудеться 22 грудня і дане питання на неї обіцяють винести повторно.

фото, відео: Ірина Басенко

Коментарі    Оновити список коментарів

Людмила
0 # Людмила 14.12.2017, 13:26
Насамперед завжди вірила в кохання до своєї країни, людей що тут народжують майбутню окрасу - дітей нації. Може маю право жадати лише від себе самовідречення. Але почування так і зважають лише на слушність, справедливість, послідовність.тут її не було . Розум осуджує , серце не прощає. Непрбачена кривда - пам"ять Героям з Майдану Київа щозагинули на війні, пам"ять майданівців котрі декламували Шевченка.Мають непрщенний гріх.Закон бумерангу ніхто не відмінив, коли і як- то вже їм гадати, чекати чи навіть і не зрозуміти - чому і що з недолугим сталось.
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення