президія облради Бершадський медколедж фото

«Спочатку приєднають, а потім ліквідують» – на Вінниччині ризикують залишитись без роботи викладачі-медики

19 грудня 2017, 14:35

На Вінниччині не вистачає грошей утримувати медичні коледжі

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

«Спочатку приєднають, а потім ліквідують» – на Вінниччині ризикують залишитись без роботи викладачі-медики

    Додати коментар


На Вінниччині не вистачає грошей утримувати медичні коледжі

Один з медичних коледжів на Вінниччині можуть ліквідувати. Про це вчора говорили на президії Вінницької обласної ради, повідомляє Vlasno.info.

Питання щодо припинення Бершадського медколеджу, шляхом приєднання до Вінницького медколеджу, попередньо зняли з порядку денного на президії облради. Проте, колектив коледжу готовий знову подолати далекий шлях з Бершаді до Вінниці, щоб в разі потреби виступити під час сесії облради 20 грудня на свій захист.

президія облради фото

– Ми хочемо зберегти наш навчальний заклад. Адже "приєднання", яке нам пропонують, не інакше, як схема ліквідації коледжу, – запевняє голова профкому коледжу Ольга Петровська. – Нам не дадуть набору, і все, коледж закриється. Не буде студентів — не буде навчального закладу.

За словами завідувачки медсестринського та фельдшерського відділень медколеджу Ніни Німчук, в їх коледжі працює 63 співробітники та 272 студенти.

президія облради фото

– І 70 відсотків наших студентів — це сільська молодь. Тобто, є сподівання, що після навчання вони нікуди не поїдуть, а працюватимуть у своїх населених пунктах, – говорить вона. – Наразі усім відомо, що на Вінниччині дуже багато вакансій медсестер, а навчають медсестер в області лише 5 медколеджів.

Проте, директор Департаменту охорони здоров'я Вінницької облдержадміністрації Людмила Грабович запевняє, що ситуація з фінансуванням у медколеджі занадто напружена.

президія облради фото

– Вартість навчання одного студента тут складає 14500 гривень, – каже вона. – За два роки кількість студентів зменшилась в 1,6 рази. За контрактною формою навчання — в три десятих рази. Водночас вартість навчання студентів за контрактною формою навчання є найвищою серед п'яти коледжів. І діти туди не йдуть навчатися на контракт. Ми звертались до районного керівництва, щоб хоч гуртожитки утримували з місцевого бюджету, але реакції поки що немає. На жаль, на медицину замало виділяється коштів. На третинний рівень, наприклад, підняли рівень фінансування лише на 4,9 відсотка. Чим ми будемо платити зарплату на третинному рівні, я не знаю.

Також пані Грабович наголосила, оскільки контрактники в Бершадський медколедж не йдуть, прийняте рішення не набирати туди контрактників, мовляв, інакше буде хаос.

президія облради фото

Натомість депутат облради Владислав Рой припустив, що проблеми коледжу стались через неефективне керівництво:

– В такому випадку, чому людина не звільнена, не оголошена їй догана? А зараз замість того, щоб змінити керівника, коледж хочуть приєднати. Ми знаємо, що це шлях до ліквідації. Пропонуєте наступного року не набирати студентів, значить дітям з віддалених Бершадського та Чечельницького районів їздити у Вінницю? Я пропоную створити комісію, поспілкуватися з викладачами, районною владою, громадою. Перед тим як щось "рубати", треба порадитись з громадою. Бо у нас все робиться не для людей, а проти людей.

президія облради фото

На це Людмила Грабович відповіла, що з районною владою неодноразово спілкувались, але не було прийнято ніяких рішень. Між тим, кількість контрактників зменшується у всіх коледжах.

– Ми чомусь постійно говоримо про гроші, – зауважує депутат облради Олександр Корнійчук. –А давайте поговоримо про села Бершадського, Чечельницького, Тростянецького районів, і навіть села Кіровоградської області. Бо навчаються там студенти з цих населених пунктів. Якщо сьогодні діти поїдуть навчатися у Вінницю, то вони ніколи не повернуться у Шляхову, у Лисіївку або Джулинку, щоб працювати там фельдшером. Крім того, чомусь ніхто не піднімав питання щодо фінансової підтримки коледжу з боку спонсорів, фермерів та підприємців.

президія облради фото

Депутати на президії проголосували за те, щоб не включати питання по Бершадському медколеджу в порядок денний сесії облради. Крім того, голова облради Анатолій Олійник наголосив, що отримав багато звернень щодо цього коледжу. Тому питання потрібно доопрацювати.

президія облради фото

Нагадаємо, вінницькі депутати "шукали" голову ОДА в сесійній залі. 

Більше фото можна подивитись на сторінці Vlasno.info у соцмережі Фейсбук

Фото: Тетяна Щербатюк

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення