На сесії Вінницької обласної ради не вистачило голосів для рішення про оптимізацію бібліотек

Вінницькі депутати поки що не переселятимуть дитячу бібліотеку

18 лютого 2018, 20:37

На сесії Вінницької обласної ради не вистачило голосів для рішення про оптимізацію бібліотек

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Вінницькі депутати поки що не переселятимуть дитячу бібліотеку

    Додати коментар


На сесії Вінницької обласної ради не вистачило голосів для рішення про оптимізацію бібліотек. Дитячу бібліотеку імені Франка мали перенести з центру міста в приміщення медичної, а медичний відділ відкрити в обласній бібліотеці імені Тімірязєва. Відтак, питання доопрацьовуватимуть, повідомляє Vlasno.info.

Дискусія розпочалась, коли відповідний пункт порядку денного депутати не підтримали. Заступник голови Вінницької облдержадміністрації Андрій Гижко наголосив, що бібліотечну систему слід розглядати не через призму коштів, а через призму надання якісних послуг дітям.

– Бібліотека імені Франка знаходиться у приміщенні, яке не належить обласній владі. Ми не можемо вкласти кошти в ремонт, в реконструкцію, бо воно не наше. Не маємо право покращити умови, і дітям-візочникам, наприклад, треба через Скайп-парк підніматись на ліфті. І лише тоді — у бібліотеку. Решті теж треба підніматись по сходах, – говорить він. – Проте, ми маємо сьогодні приміщення, яке належить обласній раді. На вулиці Льва Толстого, буквально 500 метрів від центру. Там є ділянка 12 соток, де дітям можна зробити гарні гойдалки. Можна зробити відкриті місця, де влітку можна влаштувати зібрання. Адже бібліотеки — це місце, де діти не тільки книжку ходять читати. Щоб там можна було проводити і вечори творчості, і поетів слухати, тощо. Буквально через дорогу — юнацька бібліотека, теж 12 соток. Менші — в одній, їх старші брати і сестри — в іншій. Ми — за покращення умов обслуговування дітей.

Голова облради Анатолій Олійник зазначив, що збори щодо цього питання відбулись, все погодили. Є лише конкретні пропозиції щодо зміни зупинок та інші. Проте, депутатка Жанна Дмитренко звернула увагу колег на інші аспекти цього питання:

– Насамперед хочу підкреслити, що бібліотеки — це ключовий винахід в розвитку цивілізації. Я розумію, що зараз все вирішують гроші. В кого є мішок грошей, той робить все, що йому заманеться. І вони знайдуть спосіб до примусу. Телебачення і радіо вже оптимізували, на черзі — бібліотеки. Я розумію, що центр Вінниці має стати місцем дорогих магазинів і ресторанів. Тому в мене єдине питання: для чого й кому знадобилось це приміщення? Я просто хочу побачити їх світлі та натхненні обличчя.

Частина депутатів зааплодувала. А Андрій Гижко ще раз підкреслив, що ніхто нічого не закриває: фонди залишаються, штат зберігається. Голова Вінницької ОДА Валерій Коровій, у свою чергу, додав про неприпустимість утримання з обласного бюджету медичної бібліотеки, коли 26 працівників обслуговують 6-7 відвідувачів.

Прозвучала думка, що суті питання депутати не знають, тому що воно майже не обговорювалось. Натомість Андрій Гижко сказав, що всі охочі могли ознайомитись з приміщеннями в бібліотеці Тімірязєва, куди переїде медична бібліотека. А депутатка Тетяна Антонець наголосила, що у найбільшій бібліотеці світу, що в США, працює всього 30 чоловік. Говорили депутати й про маніпуляції щодо цього питання, і важливість книги в житті людини.

– От бачите, всі погоджуються з тим, що коли ми йдемо до Європи, нам потрібно обов'язково підтримувати культуру, – взяла слово депутатка Тетяна Редько. – Ставлю двійку тим, хто цим питанням займався. Адже треба вести бесіди, треба переконувати людей, треба доносити.

До питання знову повернулись, але знову не вистачило голосів.

Нагадаємо, ребальзамування тіла Пирогова профінансували двічі.

Фото: Ірина Басенко

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення