Туристичні експерти з різних куточків України ділились досвідом в Хмільнику

На Вінниччині експерти розкривали секрети, як правильно приваблювати туристів

03 липня 2018, 08:03

Туристичні експерти з різних куточків України ділились досвідом в Хмільнику

Vlasno.info
Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

На Вінниччині експерти розкривали секрети, як правильно приваблювати туристів

  Vlasno.info   Додати коментар

В рамках ювілейного Міжнародного фестивалю звичаєвої культури "Живий Вогонь" вперше підняли тему розвитку туризму в Україні та на Вінниччині. І провели круглий стіл "Розвиток туризму як механізм наповнення бюджету місцевих громад", повідомляє Vlasno.info.

На зустріч з експертами з різних куточків України по туризму запросили голів сільських рад, голів ОТГ, голів районних рад та представників РДА Вінницької області. До зустрічі долучились перший заступник Вінницької ОДА Андрій Гижко, депутат обласної ради Олександр Крученюк та міський голова міста Хмільник Сергій Редчик.

– Необхідність розвивати туризм в Україні сьогодні, які ніколи, актуальна. Адже наша країна багата на історію та туристичні місця. Настав час уважно вивчити нашу минувщину, дослідити туристично привабливі зони в наших містах та селах Вінницької області, створити необхідні сервіси, аби до нас поїхали туристи. За рахунок цього кожне село та місто змогло б отримувати додаткові кошти в свій бюджет та покращувати свій імідж, – наголосив організатор фестивалю, отаман козацького полку імені Івана Богуна Володимир Воловодюк.

narada-po-turyzmu-u-Hmilnyku-7 1

Учасники семінару в процесі обговорення звернули увагу на те, що в наших містах і селах є на що подивитись. Але місцеві люди, які роками живуть біля цікавих для туризму місць, часто не розглядають їх як щось туристично привабливе через те, що просто звикли до них. Про те, як "іншими очима" подивитись на своє місто чи село, розповіла експертка з Кривого Рогу.

– Наше місто до недавнього часу мало не зовсім привабливий образ для туризму. Ще при Радянському Союзі всі знали, що Кривий Ріг - промислове місто, де є велика кількість промзон, заводів та не найкраща екологія. Але кілька років тому ми внесли в Стратегію розвитку міста маленький пункт, в якому зазначалось, що місто має намір розвивати індустріальний туризм. Тоді ми ще не знали, як і що треба робити, та поступово зрозуміли, що потрібно подивитись на місто очима туриста. Адже тільки в нас у місті можна побачити, як працює доменна піч, чи разом з гірниками спуститись в найглибшу шахту, де видобувають руду. Це ж у нас є кар'єри, які вже затопили водою, де тепер ми маємо справжні озера з кришталевою водою. Це у нас є закинуті шахти, штольні, по яких цікаво було б прокладати маршрути для екстремального туризму. Чого тільки варті відвали, це справжні гори зі шлаку, які тепер вкрилася травою і квітами. Цього року плануємо провести велосипедний пробіг по рукотворних горах, - із захопленням ділилась досвідом заступник начальника департаменту економіки виконкому Криворізької міської ради Оксана Павлушенко.

Думку про те, що потрібно використовувати територіальні особливості, продовжив спеціаліст з питань культури та туризму Барської міської ради Роман Григор'єв, який розповів про новий туристичний проект:

– В нашому районі велика кількість садових господарств, які вирощують яблука та переробляють їх. От ми й подумали, що туристам буде дуже цікаво відвідати маршрути Яблучного туризму. Таких маршрутів поки що в Україні мало, то ж ми готуємо масу цікавинок для відвідувачів.

narada-po-turyzmu-u-Hmilnyku-9 1

Говорили також про важливість проведення фестивалів та інших масових подій. Міський голова м.Хмільник Сергій Редчик поділився спостереженням про те, що фестиваль "Живий Вогонь", який вже втретє проходить в Хмільнику, є важливою сходинкою на шляху розвитку туристичного життя міста:

– Ми тепер плануємо, що таких фестивалів має бути набагато більше. Адже Хмільник – санаторне місто, тобто, потенційні туристи їдуть сюди цілий рік. Головне створювати їм умови для відпочинку.

Його також підтримав депутат Вінницької обласної ради Олександр Крученюк та запевнив присутніх в тому, що не тільки Хмільник, а й весь Хмільницький район просто створений для великої кількості туристичних маршрутів. Мовляв, і природа і історія краю цьому сприяють:

– Ми вже почали працювати над створенням туристичних маршрутів. Незабаром зможемо запрошувати відвідувачів на цікаві екскурсії та відпочинок.

narada-po-turyzmu-u-Hmilnyku-3 1

Організатори фестивалю "Живий Вогонь" згадували, як вперше три роки тому вони приїхали до Хмільника з ідеєю розвивати фестивальний рух в цьому регіоні. Адже були на сто відсотків впевнені, що проведення фестивалю дасть новий поштовх для розвитку міста.

Експерт з розвитку туризму та фестивального життя з міста Стрій Петро Маковський підтвердив те, що міста, які приймають в себе фестивалі, мають більше можливостей розвитку:

– Як організатор фестивалю "Стрій-Органік-Фест", можу сказати, що підприємцям, які долучаються до участі в нашому фестивалі, вигідно рекламувати та продавати свої сільськогосподарські продукти. Там вони можуть рекламувати свою продукцію та реалізувати її. Наш фестиваль – це не тільки заклик до здорового способу життя, але ще й майданчик для розвитку підприємництва. Якщо в місцевій громаді розвивається бізнес, то й збільшуються надходження від податків. А отже, місто зможе більше витрачати на свої потреби.

Про те, як популяризувати туристичні місця та фестивальні події, як збільшити кількість відвідувачів, теж підняли питання на зустрічі.

– Важливо, щоб інформація про туристичні маршрути та сервіси навколо них, про фестивальні події активно поширювалась серед людей. Тому потрібно про них писати в соціальних мережах, рекламувати на спеціалізованих інтернет-порталах та повідомляти про них у ЗМІ. Це дасть можливість залучити якомога більшу кількість відвідувачів. А це головне, заради чого вкладають сили організатори. "Медіа Центр "Власно" готовий підтримувати ініціативи в напрямку розвитку туризму та фестивального руху та поширювати інформацію про них на своїх ресурсах, – наголосила співорганізатор фестивалю "Живий Вогонь" та керівник "Медіа Центру "Власно" Ольга Маліновська.

narada-po-turyzmu-u-Hmilnyku-6 1

Продовжив думку експерт з розвитку туризму, представник туристичного порталу Zruchno.travel Сергій Єфімов:

– Ми створили інтернет-ресурс, на якому можна розміщувати інформацію про туристичні маршрути по Україні. Також ми анонсуємо фестивалі та інші заходи. Кожний, хто хоче розвивати туризм, може заявити про себе через наш ресурс. Якщо ви створили туристичні зони чи маршрути, то люди мають якимось чином про це дізнатись. Наш портал допомагає це зробити.

Гості семінару не оминули й питання децентралізації:

– В країні відбувається децентралізація, яка підштовхує громади шукати нові джерела фінансування. Розвиток туризму – це одне із таких джерел, яке варто розвивати в новостворених об'єднаних громадах. Обов'язково вносити в свої стратегічні плани розвиток туризму як механізм наповнення бюджету, – порекомендував перший заступник голови Вінницької ОДА Андрій Гижко.

narada-po-turyzmu-u-Hmilnyku-4 1

Про створення Європейської стратегії розвитку територіальних громад говорив керівник організації "Єврорегіон Дністер" Сергій Татусяк:

– Ми неодноразово відвідували інші країни, вивчали їхній досвід, як вони розвивають різні важливі напрямки, в тому числі туризм. На основі цього наша організація створила простий і доступний посібник для громад, в якому зібрані рекомендації для створення європейської стратегії розвитку об'єднаних громад. Ті , хто ще не створив свою Стратегію розвитку, наша організація може допомогти це зробити. Адже без такого документу далі рухатись буде важко.

Гості семінару після офіційної частини довго не розходились та продовжили неформальне спілкування. Вонни обмінювались контактами, спілкувались про майбутні плани. Запрошували відвідати туристичні місця Вінниччини та України.

Журналісти Vlasno.info й надалі продовжуватимуть інформувати про туристичні та фестивальні події нашої області та України.

narada-po-turyzmu-u-Hmilnyku-8 1

Фото зі сторінки у соцмережі Фейсбук "Вінницька територіальна організація ВФСТ " Колос"


  Vlasno.info   03 лип. 2018 Друк Коментарі

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення