На засіданні позачергової сесії в порядку денному вказали три питання, а розглядали дев'ятнадцять

«ОТГ не повинні робити збиток районному бюджету» – вінницький депутат

19 липня 2018, 19:13

На засіданні позачергової сесії в порядку денному вказали три питання, а розглядали дев'ятнадцять

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

«ОТГ не повинні робити збиток районному бюджету» – вінницький депутат

    Додати коментар

Одним з найбільш дискусійних на сьогоднішній сесії Вінницької обласної ради стало обговорення процесу об'єднання громад. Питання "Про внесення змін до рішення "Про проект Перспективного плану формування території громад Вінницької області" обговорювали 40 хвилин, повідомляє Vlasno.info.

— В першу чергу, хочу звернутись до голови комісії з питань самоврядування та адміністративно-територіального устрою, євроінтеграції, міжнародного і міжрегіонального співробітництва Лариси Білозір. Громади мають бути спроможними, але разом з тим не робити збиток районному бюджету, — говорить депутат Вінницької обласної ради Геннадій Мазур. – В червні 2015 року на сесії обласної ради був затверджений Перспективний план по Тростянецькому районі, де було передбачено створення трьох об'єднаних територіальних громад. Вкрай дивно, що цьогоріч у лютому місяці було погодження приєднання одного маленького села до селища Тростянець. Сьогодні таке об'єднання впливає на формування доходів районного бюджету. Адже у районі 18 сільських рад, в яких проживають люди, які повинні користуватися соціальними пільгами, мати доступ до якісної освіти, медичних послуг. А не тільки жителі Тростянця. Сьогодні питання села Демидівка, яке приєднали до Тростянця, є сумнівним. За моєю інформацією, жителі села уже вкрай негативно налаштовані до цього об'єднання. Вони побачили, що їх, практично, обманули. Також на загальних зборах села Левківка люди висловилися проти. І мене вкрай здивувало, що без згоди селян їх змушують приєднатися до Тростянецької ОТГ.

mazur-1

За результатами обговорення, з проекту рішення депутати виключили зміни щодо добровільного приєднання у Тростянецькій селищній об'єднаній територіальній громаді.

— Жодна громада в області не об'єднана відповідно до Перспективному плану. Ми постійно робимо корективи у плані, щоб ці громади могли отримати субвенцію на інфраструктуру і були спроможними провести вибори у жовтні. Левківська і Будянські громади виявили бажання приєднатися до Тростянецької ОТГ. Ми їх в цьому підтримуємо. Але якщо будь-яке інше село захоче приєднатися до ОТГ, ніхто не заперечує і ми знову зробимо зміни у плані. Це нормальна практика для того, щоб ці громади довести до ладу, — коментує Лариса Білозір

larisa-1

Проте, Геннадій Мазур наполягав, що все робиться з порушенням законодавства.

– Якби все робилося за законодавством, було б все нормально, – зауважує він. – Ніхто не проти об'єднання. Але правильного об'єднання. В нас на три частини поділений район, і всі за те, щоб в такому форматі проводити об'єднання, — доповнив Геннадій Федорович.

Депутатка Вінницької облради Людмила Щербаківська звернулась до першого заступника голови облдержадміністрації Андрія Гижка:

— Прошу внести корективи до Перспективного плану з приводу Літинської ОТГ. Мені прикро, Андріє Петровичу, що ми їздимо по громадах, які хочуть об'єднатися, але не можуть. Чому одним дозволено об'єднуватись, а іншим ні?

Андрій Гижко зазначив, що жодним чином ні одній сільській громаді не відмовляють в об'єднанні:

– У мене є рішення Будянської сільської ради, де вказано, що 10 депутатів даної громади проголосували за це рішення. Воно затверджує, що Буди можуть приєднатися до вже існуючої об'єднаної територіальної громади. Також я був неодноразово в Літинському районі, говорив з сільськими головами. У них також є рішення, що 15 громад хочуть об'єднатися в одну громаду.

Депутати підтримали зміни у перспективному плані щодо добровільного приєднання зокрема в таких територіальних громадах: до Томашпільської ОТГ приєднають: Антонівську, Пилипи-Борівську, Жолоб'янську, Рожнятівську, Яланецьку, Пеньківську, Паланську та Кислицьку сільські ради; до Якушинецької ОТГ приєднають – Некрасівську сільську раду Вінницького району та Дашковецьку сільську раду Літинського району; до Глуховецької ОТГ приєднають Бродецької селищну раду; до Хмільницької міської ради – Соколівську сільську раду.

Читайте також: Громади на Вінниччині втрачають мільйони гривень через відмову об'єднуватися

Фото: Оксана Лисенко

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення