На місці смітника за 4 місяці побудували сучасні спортивні майданчики, фонтан та дитячу площадку

В ОТГ на Вінниччині сільський голова робить «маленьку Швейцарію»

03 серпня 2018, 13:34

На місці смітника за 4 місяці побудували сучасні спортивні майданчики, фонтан та дитячу площадку

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

В ОТГ на Вінниччині сільський голова робить «маленьку Швейцарію»

    Коментарі (4)

У Іванівській ОТГ Калинівського району Вінницької області до дня Незалежності планують здати новий об'єкт, який вже став центром дозвілля у селі. Два спортивних майданчики – один для міні-футболу і універсальний для баскетболу, тенісу та волейболу, дитячий майданчик та сквер з фонтаном. Їх побудували власними силами. Про те, як нова громада використовує плоди децентралізації, розповість кореспондент Vlasno.info.

Ivanivska OTG SPORT 9 1Ivanivska OTG SPORT 6 1Ivanivska OTG SPORT 13 1
Іванівська ОТГ об'єдналась 29 жовтня 2017-го року на базі села Іванів разом із селами Гущинці, Слобідка та Кам'яногірка. За 9 місяців громада досягла неабияких успіхів. Більшість ініціатив пов'язана із сільським головою Михайлом Куликом. Він є неабияким любителем футболу і ще на виборах пообіцяв побудувати футбольний майданчик. З цього все і почалося.

– Ми вирішили спочатку будувати стадіон, а потім подумали, що це буде несправедливо щодо інших видів спорту. Тому з'явилась ідея побудови решти площадок з тренажерами та скверу з фонтаном, – каже Михайло Кулик.

Ivanivska OTG SPORT 11 1
Новий об'єкт на карті громади на 90% профінансований спонсорами та грантовими грошима. Основним інвестором виступило місцеве підприємство ФГ «Янівське». Державні кошти – це проект по озелененню території. Нові кипариси саджають завдяки перемоги громади у 15-му екологічному конкурсі Вінницької обласної ради. Перші гроші на засипку щебеню, а це 100 тисяч, надав швейцарський інвестор – фірма «Діваріо». Завод «ТЕРМІНУС» виділив 150 тисяч гривень. Малі підприємці надали ще 60 тисяч. Загальна вартість усього об'єкту склала 3,2 мільйони гривень.

– Коли почали будувати, я назвав цей комплекс «спортивним городком». Наразі ми маємо футбольний майданчик зі штучним покриттям, на ньому можна грати в будь-яку пору року. Навіть взимку, лише сніг прибрати потрібно. Поряд майданчик «три в одному» – для баскетболу, тенісу та волейболу. У нас також у громаді є діти та старші люди, які займаються армреслінгом, фітнесом, гирьовим спортом, вони завойовують призові місця по області, - сказав пан Кулик.

Ivanivska OTG SPORT 1 1Ivanivska OTG SPORT 25 1Ivanivska OTG SPORT 36 1
Раніше на місці скверу та спортивних майданчиків було озеро, потім туди скидали сміття, виріс великий смітник. Розчистку місцевості зробили безкоштовно силами мешканців села. За словами пана Кулика, в соцмережі Фейсбук була створена відповідна група, у якій вони закликали людей. На початку сільський голова сподівався набрати 40 чоловік, проте відгукнулось 82. Завдяки їх праці вдалося заощадити 800 тисяч гривень.

– Головною візитівкою усього комплексу, я вважаю, стане дитяча площадка з ігровим містечком-гіркою у формі корабля. Ми вирішили зробити її у морському стилі, бо тут 30 років тому розташовувалось озеро. А на його місці 5-6 років був смітник. Тому ми вирішили зробити головним об'єктом цей корабель, щоб дати озеру нове життя. Гумове покриття синє, як вода, ми його зробили для безпеки, щоб діти не травмувались. Ні піску, ані гальки, як на інших майданчиках, ми не захотіли, – говорить голова ОТГ.

Ivanivska OTG SPORT 2 1Ivanivska OTG SPORT 44 1Місцевий активіст Олександр з самого початку допомагає у будівництві.

– Я грошей за це не отримую, все роблю на волонтерських засадах. Таких, як я, багато, як можемо допомагаємо. От зараз ми з хлопцями садимо саджанці кипарисів. Це не так легко. Важливо вимірювати відстань між ними, щоб, коли виростуть, не заважали спортивним майданчикам. Зате зможу своїй дитині показати, що її батько не просто так прожив життя, а щось таки зробив.

Ivanivska OTG SPORT 40 1
Ivanivska OTG SPORT 17 1Також побудований сквер з фонтаном, лавочками та штучним освітленням. Для потреб селян зробили туалет. Місцеві жителі з великим позитивом ставляться до нових перетворень у селі. Марія Петраченко все життя прожила навпроти нового скверу та спортивних майданчиків.

– Раніше тут був великий смітник. Голова ОТГ Михайло Кулик та його заступник Ігор Лановий тут з ранку і до самої ночі. Приємно прийти і посидіти тут. Мій онук – футболіст, він вже не може дочекатися, щоб почати грати на новому стадіоні, – каже пані Марія.

Ivanivska OTG SPORT 3 1
Роботи по встановленню фонтану вже завершені. Робітники лише кладуть бруківку. Михайло Зубко приїхав з Польщі сюди працювати.

– Спочатку кладемо землю, потім рівняємо, під рівнем перевіряємо, робимо стяжку і кладемо плитку. Встигнемо до Дня Незалежності, – каже пан Михайло.

Ivanivska OTG SPORT 5 1Ivanivska OTG SPORT 21 1Ivanivska OTG SPORT 47 1
По периметру будуть встановлюватись камери відеоспостереження, щоб ніхто не пошкодив новий центр розваг в селі та нічого не вкрав. За словами Михайла Кулика, вже була одна крадіжка на будівництві, але коли в Фейсбуці мешканці села почали шукати винних, на наступний день все поцуплене принесли. Голова ОТГ вірить в прикмети, а фонтан поставив, щоб приваблював гроші в громаду.

– Раніше у графів, панів усіляких була прикмета. Вони будували фонтани задля приваблення ще більшого багатства. І ми віримо, що наш фонтан принесе ще більше грошей та добробуту в ОТГ. Бо без грошей нічого не зробиш. Я був у Швейцарії на курсах підвищення кваліфікації, у містечку Кірса. Подивився, як там люди живуть, у них все чисто. Відразу по приїзді придбав мусорні баки та урни. На дорогах задля зручності водіїв наразі робимо розмітку. Хочу, щоб у нас в ОТГ була маленька Швейцарія, – будує амбітні плани на майбутнє сільський голова.

Ivanivska OTG SPORT 14 1Ivanivska OTG SPORT 45 1

Читайте також: Відомому письменнику з Вінниччини встановлять пам'ятник при житті 

Фото: Андрій Оленін

Коментарі    Оновити список коментарів

Анатолій Бойко
-4 # Анатолій Бойко 04.08.2018, 10:22
Бетонні і асфальтні майданчики замість озера серед села - це оригінально!
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга
Дмитро
+1 # Дмитро 04.08.2018, 15:23
Озеро там і було б до сьогодні, якби самі ж мешканці села його 5-6 років назад (як вказано у статті) не засипали сміттям і не знищили його!
Головне, щоб тепер вони цінували нове, створене для них же місце відпочинку та занять спортом.
А відеоспостереження поставили - це правильно, бо у наших жителів постійно руки чешуться, щоб щось поцупити.
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга
Sergei Dovgoruk
+1 # Sergei Dovgoruk 04.08.2018, 08:34
Гарний початок діяльності Голови. Успіхів та однодумців
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга
Юлія
+1 # Юлія 03.08.2018, 22:24
Молодці!!!!!!!
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення