Було встановлено 3,5 тисячі кілометрів світлодіодних ламп

В ОТГ на Вінниччині за півтори роки відновили 60 кілометрів доріг

21 серпня 2018, 20:03

Було встановлено 3,5 тисячі кілометрів світлодіодних ламп

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

В ОТГ на Вінниччині за півтори роки відновили 60 кілометрів доріг

    Коментарі (1)

Вже два роки, як створили Дашівську об'єднану територіальну громаду, що у Вінницькій області. За час свого існування громада встигла створити всі необхідні органи управління, активно відновлює інфраструктуру та проводить соціальні проекти. Про здобутки та невдачі однієї з найбільш успішних громад Вінницької області розповість кореспондент Vlasno.info.

Дашівська ОТГ створена у 2016-му році, сюди входять населенні пункти Дашів, Купчинці, Яструбинці, Волошкове, Білки, Привільне, Кальник, Шабельня, Кантелина, Копіївка, Іванівка, Олексіївка. Населення громади складає приблизно 8,5 тисяч людей.

dashivska OTG 74 1
Бюджет зріс з 19-ти мільйонів до 56-ти мільйонів гривень на рік.

Про головні інфраструктурні досягнення розказав голова Дашівської ОТГ Сергій Тітаренко:

– За 2017-й рік по громаді було замінено більше 2 кілометрів тротуарів на близько 2,4 мільйонів гривень в Дашеві, Кальнику та Кучинцях. Головною проблемою кожного села в Україні – це дороги. До об'єднання в нас було жодної асфальтованої дороги. Зараз в Дашеві ми зробили 4 вулиці, повний капітальний ремонт. В цьому році ми вже зробили дороги в інших населених пунктах. Загалом по ОТГ – 60 кілометрів доріг. На жаль, не все відразу. В деяких місцях зовсім ніколи не було доріг, лише ґрунтовка. В селі Лугова ми висипали 800 тон щебеневої суміші на 1,1 кілометр, по суті зробили хоч якусь досипку дороги. В Дашеві, Шабельні, Кальнику, Купчинцях та Кантелині були встановлені автобусні зупинки.

dashivska OTG 99 1
dashivska OTG 120 1dashivska OTG 121 1

Якщо Дашів вже давно був освітлений, цього року провели освітлення в селах Яструбинці та Кантелина, де, за словами Сергія Тітаренка, його ніколи не було. У селі Кальник та селищі Дашів відбулась заміна ліхтарів на світлодіодні для заощадження електроенергії. Загалом освітили 3,5 кілометрів вулиць.

dashivska OTG 129 1
Для проведення робіт з благоустрою населених пунктів для КП «Житлокомунгосп» придбали трактор МТЗ-82, 5 мотокіс, службову пасажирську машину та інше.

dashivska OTG 135 1
Протягом останнього року збільшилась дохідна частина бюджету громади. Проте на баланс перейшла велика кількість комунальних закладів освіти та медицини, загалом 46 закладів соціальної сфери. Витрати на їх утримання теж виросли, тому вони потребували окремого фінансування. Через відсутність великих підприємств ПДФО надходить в основному із земельного податку. А в аграрному секторі, за словами пана Тітаренка, працює не так багато людей.

dashivska OTG 82 1
В громаді існує своя медична та освітня система, а також розгалужена бібліотечна мережа з п'яти філій по всіх населених пунктах. В селищі Дашів працює новітня та сучасна опорна школа. Головні кошти в бюджет надають саме комунальні установи.
– В нас не вистачає дотацій з бюджету. Торік ми були вимушені дофінансовувати 1 мільйон гривень на зарплати в закладах освіти. Пішли на непопулярні речі, звільнили частину обслуговуючого персоналу. Заклади освіти до нас потрапили з незадовільному стані. Не вистачало дров, були розібрані котельні. Ми скоротили охоронців та спеціалістів з ремонту будівель. Після інвентаризації виявилось, що люди за 8 годин майже нічого не роблять, а з 12-ти закладів уночі охоронці були лише в трьох, а зарплатня була в них по 60 тисяч на рік, - каже голова ОТГ.

dashivska OTG 79 1
В громаді працює свій фінансовий та освітній відділи, а також власне комунальне підприємство.

За рахунок того, що вдається зекономити гроші на інших напрямках, вдається виконувати всі свої зобов'язання. Торік за рахунок економії медичної субвенції в ОТГ вдалося придбати нові автобуси. Також своїми силами громада проводить ремонт в медичних закладах. З нуля була створена Дашівська міська лікарня, також пройшов ремонт в двох амбулаторіях та 8-ми ФАПах(фельдшерсько-акушерський пункт – ред.).

dashivska OTG 89 1
Загалом на ремонт Дашівської міської лікарні було витрачено 1,5 мільйона гривень.

– Найбільша в нас була проблема – це Дашівська лікарня. Вона раніше була структурним підрозділом Іллінецької центральної районної лікарні. Це лікарня другого рівня. По закону ОТГ бере до себе всі лікарні першого рівня. Але ми вирішили, що вона в нас знаходиться територіально і тому ми повинні її до себе забрати. Ми відокремились від Іллінців, провели вдалий бракорозводний процес. І створили свій комунальний заклад «Дашівська міська лікарня». Ми розділили медичну субвенцію 50 на 50 з Іллінецькою районною лікарнею через те, що в нас немає всіх потрібних спеціалістів, - говорить Сергій Тітаренко.

dashivska OTG 114 1
Окрім того в громаді відкрили програму «Місцеві стимули для медичних працівників Дашівської ОТГ на 2018 рік», за якою Дашівська селищна рада придбала в комунальну власність службове житло для лікаря-терапевта за 7 тисяч доларів.
Також громада стала культурним центром регіону. Минулого року вперше в Дашеві пройшло урочисте святкування Дня Незалежності. Куди з'їхались представники всіх громад.

За рахунок залучення позабюджетних коштів за 1 мільйон гривень була збудована спортивна футбольна площадка зі штучним покриттям.

Для економічного розвитку громади в 2018-му році розпочалось будівництво сонячної електростанції на площі 21 гектар. Раніше ця земля не приносила коштів, бо це було старе пасовище. Тепер за оренду будуть сплачувати 530 тисяч гривень. Під час будівництва буде задіяно 100 чоловік, а постійно будуть працювати 9. Сонячна станція даватиме 10 мегават електроенергії.
З осені в ОТГ почнуть сортувати сміття, вже закуплено 80 контейнерів для пластику і 60 для вологих відходів.

dashivska OTG 145 1
Читайте також, В ОТГ на Вінниччині з'явиться «Острів кохання»

Фото: Андрій Оленін 

Коментарі    Оновити список коментарів

Людмила Штогрина
0 # Людмила Штогрина 05.09.2018, 20:09
Лгова это где?причем Дашевчкое ОТГ?
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення