Вінницькі депутати не виконують обласну програму кредитування житла для молодих сімей

На квартири для молодих сімей на Вінниччині виділено лише один з сіми мільйонів

14 вересня 2018, 08:03

Вінницькі депутати не виконують обласну програму кредитування житла для молодих сімей

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

На квартири для молодих сімей на Вінниччині виділено лише один з сіми мільйонів

    Додати коментар

У Вінницькій області триває впровадження програми, за якою якою молодь, а це люди до 35-ти років, можуть отримати кредит на вигідних умовах. Цю програму підтримала Вінницька обласна рада. Депутати погодились виділити на це близько 7 мільйонів гривень. Торік рішенням комісії з питань бюджету, фінансів та регіональних програм Вінницької обласної ради було виділено 1,5 мільйони гривень. Про стан виконання обласної програми розповість кореспондент Vlasno.info.

Комплексну програму Вінницьке регіональне управління фонду "Сприяння молодіжному житловому будівництву", спільно з ОДА та облрадою розробили минулого року. Писали нову програму через те що попередня обласна програма завершувалась у 2017-му, а на її фінансування так ні копійки область так і не виділила.

Депутати на комісії заявляли, що якщо їм не дадуть можливість впливати на вибір, кому надати кредит, то грошей фонду не бачити. Чергу на кредит зробили "живою" та заборонили впливати депутатам на видачу житла, щоб усі були в рівних умовах.

За весь час було виділено лише 1,5 мільйон гривень.

Ірина Басенко, яка з 2017 року входить до складу громадської ради Державної спеціалізованої фінансової установи "Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву", розповідає, що за кошти першого траншу фонд встиг надати лише чотири кредити, позаяк охочих у Вінниці ще понад півсотні.

– Всі, хто перебував на обліку по цій програмі, а таких було 58 осіб, опинилися в рівних умовах. За кілька днів до появи коштів на рахунку фонду, усім надійшли смс та електронні листи. У них повідомлялося, що кошти будуть такого-то числа, і які необхідно документи, – говорить вона. – Вочевидь, депутати та чиновники, виділяючи цей дуже скромний транш, розраховували на якісь вигоди для себе, бо так і заявляли, мовляв ми побачимо через півроку, як ви освоїте кошти, кому дасте кредит і так далі. Однак, кредити роздали тим, хто перший зайняв чергу з повним пакетом документів. Це були звичайні люди, які роками перебували в реєстрі. Та через обмаль грошей жива черга, якої так просили обласні керівники, перетворилася на битву за виживання. Особисто мені вдалося взяти кредит з третьої спроби – ми ночували під "Книжкою", де знаходиться офіс "Держмолодьжитла". Але були такі люди, які займали чергу звечора, і вони були першими, тож всі, хто прийшов бодай о 5 ранку, вже опинилися за бортом.

budjet 49 1

Кредит давали до 400 тисяч гривень (якщо за межами міста - ред.) і до 500 тисяч (якщо у Вінниці - ред.), тож люди мусили мати з собою ще істотну суму, аби доплатити різницю. Станом на зараз черга складає більше 100 людей. Усього квартири змогли отримати 4 родини. Влітку під час перерозподілу бюджетних залишків, депутатами було обіцяно дофінансувати програму в повному обсязі.

Ірина Басенко вчора завітала на бюджетну комісію, щоб запитати в депутатів, коли продовжиться фінансування програми.

За словами директора Департаменту фінансів Вінницької ОДА Миколи Копачевського, цю програму повинна фінансувати держава, і обласна рада не має до цього ніякого відношення.

– Дивіться, з державного бюджету не виділено на програму жодної копійки. Наша програма йде в контексті загальної державної програми. Ми виділяємо на цю програму гроші паритетно з державним бюджетом, а він виділив на це нуль гривень, – зауважує він. – Говорили, що за програмою повинні виділити 100 мільйонів гривень на всю країну. Поки коштів немає, ми нічого зробити не можемо. Доля Вінницької області в населенні країни – 3,5%, тому ми претендуємо на 3,5 мільйони, якраз з них ми і отримали б дофінансування цієї програми. В нас питання до Фонду: чому вони не виділяють гроші.

budjet 18 1

Програма надання пільгових умов кредитування для молодих сімей є частиною Комплексної регіональної програми пільгового довготермінового кредитування громадян, які потребують поліпшення житлових умов у Вінницькій області на 2018 – 2022 роки, яка є регіональною програмою і затверджена рішенням 24 сесії Вінницької обласної Ради 7 скликання № 465 від 20-го вересня минулого року.

Рішенням постійної комісії з питань бюджету, фінансів та регіональних програм було вирішено запросити голову Фонду "Держмолодьжитло" Руслана Мельника на наступне засідання комісії для роз'яснення справ.

– Я пропоную обговорити це на наступному засіданні комісії, де представник Фонду все нам пояснить. Коли ми приймали цю програму, спирались на обіцянки держави. Це фінансування застрягло, держава не виконує свої зобов'язання, і тому ми нічого зробити тут не можемо, - говорить голова постійної комісії з питань бюджету, фінансів та регіональних програм Вінницької обласної ради Геннадій Мазур.

budjet 52 1

На сесії 19 липня програму повинні були дофінансувати в повному обсязі, каже директор Вінницького регіонального управління фонду "Держмолодьжитло" Руслан Мельник. Але в сесійній залі не вистачило голосів.

– Ми підготували на прохання Геннадія Мазура інформаційну довідку про програму. Що вона нарешті запрацювала, що ми освоїли всі виділені кошти, і навіть залучили гроші з нашого спеціального фонду, і видали чотири кредити. Але на сесію нас не покликали. З'ясувалося, що питання не розглядатимуть. Зрештою, за ініціативи депутата Тараса Фурмана, його винесли на голосування, але воно не набрало необхідної кількості голосів, адже деякі депутати проігнорували його цілими фракціями. Хоча питання стояло про збільшення фінансування в межах програми, за яку ці ж депутати проголосували минулоріч, - говорить Руслан Мельник.

Редакція Vlasno.info буде й надалі слідкувати за ситуацією щодо молодіжного кредитування.

Читайте також, На Вінниччині переселенці потребують житла, роботи та захисту від дискримінації 

Фото: espu.org.ua, Андрій Оленін

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення